brojač poseta

среда, 31. март 2010.

FARC nakon 12 godina pustio zatočenog vojnika

Narednika Pabla Emilija Monkaja zarobili su pripadnici Revolucionarnih naoružanih snaga Kolumbije (FARC) 1997, kada je imao 19 godina, i držali ga zarobljenog više od 12 godina, javlja "Skaj njuz".

Monkaj (32) je brazilskim helikopterom prebačen u Florenciju, 230 kilometara južno od Bogote, gde je predat Crvenom krstu.
Vojnik je bio dobrog zdravlja i raspoloženja kada je u uniformi kolumbijske vojske izašao iz helikoptera i susreo se sa svojom porodicom, koja ga je dočekala sa belim cvećem u rukama, naveo je "Skaj".
"Ne znate koliko je divno ponovo videti civilizaciju", rekao je Monkajo, dok se pozdravljao sa svojim roditeljima i četiri sestre.
On je sada prvi put upoznao svoju najmlađu sestru Lauru (6), koja se rodila dok je on bio u zatočeništvu, ukazao je "Tajms".

Monkajo je bio desetar kada su pripadnici FARC-a uništili komunikacionu bazu vojske 1997. i odveli ga u džunglu. Od tada je viđan veoma retko, na video snimcima pobunjenika.

Za Monkajovo oslobađanje delimično je zaslužna neumorna kampanja njegovog oca, profesora Gustava Monkaje (58), koji je prepešačio skoro 1.000 kilometara širom Kolumbije sa vratom i rukama u lancima, kako bi našao podršku za oslobađanje svog sina.

Gustavo Monkajo takođe je ukazao na problem svog sina u susednim državama Venecueli i Ekvadori, kao i u Francuskoj, Španiji, Nemačkoj i čak i u Vatikanu, gde se susreo sa papom 2007.

On je još nosio lance na sebi kad je dočekao svog sina koji ih je skinuo i rekao: "Zahvaljujem Bogu i svom ocu za njegov ogromni, neumorni rad".

Predsednik Kolumbije Alvaro Uribe pozdravio je puštanje vojnika na slobodu.
"Kolumbija otvorenih ruku prima one koji se vraćaju iz zarobljeništva i oštro osuđuje njihove otmičare", istakao je Uribe.


Oslobađanje Monkaja je drugo puštanje zarobljenika od strane FARC-a ove nedelje, i jačaju nade da će se postići širi sporazum o taocima sa ovom gerilskom organizacijom. U nedelju su pobunjenici pustili Hosua Danijela Kalva, kidnapovanog pre godinu dana, nakon što je ranjen tokom borbe.

Monkajo, koji je u zarobljeništvu promovisan u narednika, jedan je od onih koji su proveli najviše vremena u zatočeništvu FARC-a, pored vojnika Libia Hosea Martineza (33), koji je otet istog dana. On je i dalje u zarobljeništvu.

FARC i dalje drži u zatočeništvu najmanje 20 policajaca i vojnika. Ove pobunjeničke snage bore se već skoro pola veka da zbace vlasti zemlje. "Tajms" navodi da se smatra da se 22 pripadnika policije i vojske nalaze u tajnim kampovima FARC-a.

Нема коментара: