brojač poseta

среда, 10. март 2010.

EKSKLUZIVNO: Sve o SMS pljački veka

Predrag Bećirić (40) tereti se da je sa 20 kompjutera i čak 200 mobilnih telefona na TV SMS licitacijama namestio dobitak automobila i stanova vrednih 100 miliona! Bećirić sa saučesnicima samo od 18. januara do 15. februara uzeo 18 „punta" na RTS-u, ali i „pasat", „škodu" i tri stana na TV Pinku! Sumnja se da je pokradeno 100 automobila. Glavni organizator velike SMS pljačke tokom koje su na licitacijama na RTS-u i TV Pink ukradeni automobili i stanovi vredni čak 100 miliona dinara je Predrag Bećirić (40), programer iz Beograda, otkriva Press. Bećirić je, kako saznajemo, sa svojim saučesnicima umrežio 20 kompjutera i čak 200 mobilnih telefona i napravio sistem kojim je mogao bukvalno da namesti svaku SMS TV licitaciju! Bećirić je pre nekoliko godina bio organizator prve SMS licitacije na TV Pink, a pljačku je organizovao kada je ovaj posao preuzela Državna lutrija!

1
Ko je Predrag Bećirić
- Zajedno sa Nebojšom Stankovićem, 2008. osmislio je jako popularnu igricu „Tajni agent Izi", u kojoj su deca pozivom sa telefona igrala video-igricu na TV-u
- U projektu „Izi" imali su tehničku pomoć Mobilne telefonije Srbije
- Bećirić i Stanković su autori TV kvizova „Kešolovac" i „Lova za slova", kao i interaktivne igrice „Bunga banga re"
Bećirić je prošle nedelje uhapšen u velikoj akciji policije, a zajedno sa njim „pali" su i njegovi najbliži saradnici Ognjen Petar Todorić (31), Marijana Mijanović (39) i Miloš Banduka (30). Svi oni se sumnjiče da su u raznim SMS licitacijama na nacionalnim televizijama na prevaru uzeli čak 100 automobila i najmanje četiri stana.

Osveta Državnoj lutriji

Prema podacima iz istrage, ova „SMS mafija" je od 18. januara do 15. februara ove godine ukrala čak 18 automobila „fijat punto" na RTS-u, dok je u emisijama „Grand šou" na Pinku uzela „škodu" i „pasat" i tri stana! Protiv Bećirićeve grupe istragu vodi Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal.

a

Saša Popović: Grand nije kriv

Saša Popović, suvlasnik „Grand produkcije", koji je sa Predragom Bećirićem prvi počeo da radi SMS licitaciju na Pinku pre nekoliko godina, juče za Press nije želeo da govori o svom nekadašnjem saradniku.

- Upravo smo završili razgovore s policijom i zasad ne možemo ništa da komentarišemo. Povodom akcije državnih organa u vezi s otkrivanjem osumnjičene grupe koja se bavila lažiranjem SMS licitacije i tako dolazila do nagrada, ističemo da „Grand produkcija" ne snosi nikakvu odgovornost. Mi smo bili samo medijski promoteri u partnerstvu sa organizatorima licitacije Državnom lutrijom i zahtevamo od državnih organa da do kraja dovedu istragu i najstrože kazne krivce - kaže Popović.

Sagovornik Pressa blizak istrazi objašnjava kako su Bećirić i njegova grupa nameštali SMS licitacije i naglašava da oni nisu upali direktno u sistem Državne lutrije.

- Bećirić je koristio 20 umreženih kompjutera na koje je bilo povezano 200 mobilnih telefona, a sa kojih su slate SMS ponude. Na osnovu povratne info-poruke koju dobija svaki učesnik i u kojoj se navodi kakav je status ponude (da li je poslata cifra najniža ili da li je jedinstvena), a uz pomoć kompjuterskog programa koji je sam napravio, Bećirić je u svakom trenutku mogao da zna dobitni broj... - navodi izvor Pressa. On dodaje da je stan na Novom Beogradu, odakle je Bećirić sa svojim pomagačima nameštao SMS licitaciju, ličio na pravi informatički centar. Tu je bila posebna soba sa serverima na koje su bili nakačeni telefoni, kao i poseban pult sa računarima.

- Ono što je posebno zanimljivo jeste da je upravo Predrag Bećirić prvi u Srbiji organizovao SMS licitaciju! To je bilo pre nekoliko godina i to u emisijama „Granda", kada su poklanjani automobili „škoda" i „ševrolet". Međutim, kako se čitava ova igra nalazila u tzv. sivoj zoni, Državna lutrija je uredila ovu oblast i preuzela SMS licitaciju na RTS-u i Pinku. Kad je izbačen iz ovog posla, Bećirić je rešio da se „osveti" Lutriji i pošto je znao kako ova igra funkcioniše, napravio je poseban program i sam sebi nameštao nagrade... - navodi naš izvor.

Na naše pitanje šta je to nelegalno uradio Bećirić, sagovornik Pressa dodaje da je prekršio pravila ove igre. U SMS licitacijama, naime, pravila kažu da je sa jednog broja dozvoljeno slanje najviše 1.000 poruka, ali da razmak između dve poruke mora da bude najmanje 30 sekundi. Takođe, pravila izričito zabranjuju korišćenje računara prilikom slanja ponuda.

Lažni dobitnici

- Bećirić je na sve mislio, on je čak angažovao i 23 „glumca" koji su se javljali da prime osvojene nagrade i u emisijama glumili srećne dobitnike za 200 evra po autu. Jednom Kraljevčaninu je čak platio 700 evra da organizuje slavlje u kafani, jer je dobio kola. Svi ti „glumci" su priznali šta su radili i biće svedoci na suđenju... - kaže naš izvor.

Pošto je Bećirić unapred znao da će dobiti nagradu, odmah bi odredio „dobitnika" kome je preko kompjutera prosleđivao poziv.

3
Nije znao da stane ... Samo u periodu od 18. januara do 15. februara namešteno 18 'punta' na RTS-u, ali i 'pasat', 'škoda' i tri stana na TV Pink!

- Pošto je RTS uvek pozivao broj telefona onoga ko je dao najnižu i jedinstvenu ponudu, a pošto je telefon sa tim brojem bio priključen na kompjuter, Bećirić je smislio i da poziv sa RTS odmah preusmeri na mobilni „dobitnika", koji bi odglumio iznenađenje... Postojala je i ideja da ubacimo jednog policajca među „dobitnike", koji bi se javio direktno u program, a onda se predstavio da je policajac i objavio da je nameštaljka otkrivena - dodaje on i kaže da se od ove ideje odustalo u poslednji čas.

U pritvoru je trenutno 13 članova ove grupe. Jedan je sve priznao, pa je pušten da se brani sa slobode. Niko od uhapšenih nije zaposlen na RTS, Pinku ili Lutriji.

3 коментара:

dejan је рекао...

Svaka mu cast. Voleo bi da upoznam ovog coveka. A trebalo bi i Tijanica u zatvor jer se ovakvi sadrzaji organizuju na televiziju za koju se placa nametnuti harac. A na kojoj pritom nema nista korisno da se pogleda sem bezbroj repriza.

Анониман је рекао...

Svaka mu cast kad je nadmudrio treci esalon socijalista.

Pozdravlja te Miroslav i zelim ti puno uspeha u daljem radu i zivotu!

Анониман је рекао...

Pitam se samo svi trube za pravilnik igre, a gde je organizator igre objavio taj pravilnik,da ga nije slucajno napuisao malim tekstom ispod slike na ekranu ?? Neko od njih / organizatori / da slucajno nije objavio previlnik na TV-u ?
Sta bi bilo da su kompovima poslali 1000000 sms-a i nisu dobili namerno nista, da li bi se onda DLS zalila ???