brojač poseta

среда, 31. март 2010.

Berezovski tuži Abramoviča za dve milijarde funti

Vlasnik fudbalskog kluba Čelsi, Roman Abramovič, nije uspeo danas da ubedi sudiju da odbaci optužbu koju je protiv njega izneo ruski oligarh Boris Berezovski. Berezovski optužuje Abramoviča da je koristeći se pretnjama i zastrašivanjem uspeo da se domogne njegovih deonica u naftnoj kompaniji Sibneft i traži odštetu od dve milijarde funti.

Berezovski tvrdi da mu je Abramovič pretio da će ako mu ne proda deonice po najnižoj mogućoj ceni one biti zaplenjene od strane Kremlja.
Roman Abramovič je nakon što je otkupio deonice od Berezovskog, 2005. godine prodao celu kompaniju Sibneft državnoj ruskoj naftnoj kompaniji Gazprom za 8.5 milijardi funti.
Dva čoveka koja su nekada bili poslovni partneri, svrstavaju se među najbogatije ljude na svetu, s tim što se bogatstvo Berezovskog procenjuje na 500 millijardi funti, a Abramovičevo na 10.8 milijardi funti.
"Iako optužba Borisa Berezovskog možda nema jasne i čvrste dokaze protiv Abramoviča to ne znači da ne zaslužuje pošteno suđenje“, rekao je sudija Džastis Kolman, koji će predsedavati ovim suđenjem.
Berezovski je prebegao u Veliku Britaniju, 2000. godine, nakon nesuglasica koje je imao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Нема коментара: