brojač poseta

среда, 17. март 2010.

Amerikanci mogu doneti nuklearno oružje u Japan u vanrednim situacijama

Japanski ministar spoljnih poslova Kacujo Okada izjavio je danas da ne iskuljučuje mogućnost da američke snage mogu da donesu nuklearno oružje u Japan u slučaju vanredne situacije, dodajući da će se aktuelna vlada čvrsto držati tri antinuklearna principa Japana.

"U slučaju da bezbednost Japana ne može biti očuvana ukoliko ne odobri privremeni boravak američkih brodova sa nuklearnim oružjem u japanskim lukama, vlada će u tom trenutku doneti odluku, čak i ako to može da utiče na politički uspeh", rekao je Okada parlamentarnom komitetu.


Unošenje nukleranog oružja na teritoriju Japana ponovo je privuklo pažnju posle nedavne istrage japanskog ministarstva spoljnih poslova, kojom je priznato postojanje tajnih sporazuma Tokija i Vašingtona šezdesetih godina.


Dogovorom dve zemlje je prećutno dozvoljeno američkim ratnim brodovima sa nuklearnim naoružanjem da uđu u japanske luke, podsetila je japanska novinska agencija Kjodo.


Time su prekršeni antinuklearni principi Japana da ne pravi, ne poseduje i ne dozvoli unošenje nuklearnog oružja na teritoriju države.


Japan je jedina zemlja na koju su bačene atomske bombe, na Hirošimu i Nagasaki, 6. i 9. avgusta 1945, koje su tokom narednih nekoliko meseci odnele više od 150.000 života.

Нема коментара: