brojač poseta

среда, 17. март 2010.

Agenti FBI traže kriminalce preko Fejsbuka i Tvitera

Agenti američkog Federalnog istražnog biroa sve više koriste društvene mreže poput "Fejsbuka", "Tvitera" i "Maj spejsa" kako bi došli do podataka o osumnjičenima.

Prema internim podacima Ministarstva pravde, agenti FBI često prave lažne profile na nekoj od društevnih mreža kako bi uspeli da se ubace među prijatelje osumnjičenih i tako došli do podataka od važnosti za istragu koja se vodi.
Zbog toga treba voditi računa kada vam preko nekog od tih sajtova stigne zahtev od nepoznate osobe da je dodate u svoje prijatelje.
Prijatelji na društvenim mrežama najčešće imaju mogućnost da gledaju jedni drugima fotografije, privatne podatke i druge informacije. Istražitelji FBI na taj način mogu čak da proveravaju alibi pojedinih osumnjičenih, upoređujući njihovu aktivnost na sajtovima sa iskazom koji su prethodno dali.


AP ističe da je veoma važno da rad agenata, koji na taj način prikupljaju podatke, bude koordiniran unutar FBI, Tajne službe i drugih federalnih agencija, kako ne bi došlo do preklapanja, odnosno da istu osobu istražuje više agenata.
"Zaista možete zabrljati nečiju istragu ukoliko istražujete istu osobu i činite kotraproduktivne stvari za istragu koju vodi druga agencija", smatra detektiv Frenk Danehi koji je radio na više desetina takvih slučajeva.

S druge strane, brojne organizacije za zaštitu ljudskih prava traže od Vašingtona da jasno predstavi svoju politiku korišćenja društvenih mreža za potrebe istrage, optužujući vlast da narušava privatnost korisnika tih sajtova.


Poznat je i slučaj jedne žene iz američke države Misuri koja je osuđena za prevaru preko Interneta jer je napravila lažni profil na "Maj spejsu". Borci za privatnost interneta tvrde da je to zapravo ista metoda kojom se služe i agenti federalnih službi i dovode u pitanje zakonitost takvih metoda.
U američkim medijima pisalo se i o izvesnom Maksiju Sopoi iz Sijetla koji je prošle godine pobegao iznajmljenim automobilom u Meksiko, pošto je otkrio da se protiv njega vodi istraga zbog prevare. Agenti su uspeli da otkriju njegovu aktivnost preko Fejsbuka i na taj način su otkrili gde se tačno nalazi u Meksiku.

Sajtovi namenjeni za povezivanje ljudi imaju svoja pravila koja obično nalažu da osoba koja kreira profil ne sme dati lažne podatke, ili, kao u slučaju "Fejsbuka", ne sme kreirati profil za nekog drugog.
"Tviter" ima pravilo da korisnici sajta ne smeju da šalju lažne informacije javnosti, a slično je i sa "Maj spejsom". Ipak, u tim kompanijama uglavnom tvrde da ne žele da stoje na putu istragama i navode da su spremni da sarađuju sa vlastima.
U "Tviteru" su, međutim, kriterijumi nešto stroži. Nedavno su pravni zastupnici tog sajta od američkog tužilaštva zatražili da im dostavi sudski nalog ukoliko žele da im se dostave privatni podaci njihovih korisnika protiv kojih se vodi istraga.

Društveni sajtovi opasnost i za neoprezne agente

Društveni sajtovi, međutim, predstavljaju opasnost i za neoprezne federalne službenike koji često preko takvih mreža nesmotreno otkrivaju podatke koje ne bi smeli.
Vlasti u Vašingtonu savetovale su čak zaposlene u pravosuđu da dobro promisle pre nego što nekog dodaju u prijatelje. Pozvani su i tužioci da upozore svoje svedoke da vode računa o tome šta postavljaju kao komentar na sajtovima društvenih mreža.

"Društvene mreže i sudnica mogu biti opasna kombinacija", poručuje Vašington svojim službenicima.

Нема коментара: