brojač poseta

недеља, 14. март 2010.

Administracija Baraka Obame zapala u velike probleme

U najbližem okruženju američkog predsednika Baraka Obame dešavaju se sukobi koji više ne mogu da se prikriju, piše britanska štampa.

Svađaju se... Obama i Klintonova
Svađaju se... Obama i  Klintonova
Svađaju se... Obama i Klintonova

Ugledni list „Fajnenšel tajms" navodi da je za svaku vladu zlokoban znak kada njeni članovi počnu više da brinu o unutrašnjim sukobima nego o interesu građana. U poslednjih nekoliko nedelja, Bela kuća počela je da pati od sindroma „dvorskih intriga", dok se razne grupe i grupice međusobno optužuju za ono što se već naziva „Obaminom propuštenom godinom".

- Centralna figura svih svađa je drski šef Obaminog kabineta Ram Emanuel, kog protivnici i mediji krive za političku paralizu američke administracije. Postoji opasnost da će se ta paraliza produbiti, a dopunski izbori za Kongres su sve bliži - navodi „Fajnenšel tajms".

Drzak... Centralna figura svih svađa Ram Emanuel
Drzak...  Centralna figura svih svađa Ram Emanuel
Drzak... Centralna figura svih svađa Ram Emanuel

U tekstu se ukazuje na suparništvo koje vlada među članovima nekadašnjih izbornih štabova Obame i sadašnje državne sekretarke Hilari Klinton. Britanski list navodi da je trenutno najveći problem Obamine administracije reforma zdravstva, za koju se predsednik SAD žestoko založio. Analitičari ocenjuju da će Obama ući u istoriju ukoliko sveobuhvatna reforma zdravstva bude prošla u Kongresu. U protivnom, u novembru će demokratama preostati jedino da zabeleže gubitke i da se svađaju oko toga ko je kriv za poraz.

- Bivši američki predsednik Frenklin Ruzvelt jednom je rekao da ljude koji rade za predsednika SAD treba da krasi strast za anonimnošću. Neko je zaboravio da to kaže timu koji radi za Baraka Obamu - zaključuje „Fajnenšel tajms".

Нема коментара: