brojač poseta

среда, 10. фебруар 2010.

Uhapšeni hakerski treneri

Policija u Kini rasturila mrežu za obuku hakera Black Hawk Safety koja je otvoreno regrutovala na hiljade članova, učila ih kako da izvode napade i nudila programe za izvođenje tih napada, javio je list "Čajna dejli".

Obračun sa hakerskim 'trenerima' desio se uporedo sa bojaznima da je Kina jedan od centara internetskog kriminala i industrijske špijunaže. Vlasnik internet pretraživača Google saopštio je prošlog meseca da su njegove mejl adrese hakovane iz te zemlje, kao i da je napadnuto najmanje 20 kompanija.

Policija u provinciji Hubei uhapsila je tri čoveka pod sumnjom da su upravljala mrežom sajtova Black Hawk Safety koja je pružala savete za uspešno hakovanje i nudila "trojanski" softver.


"Trojanci" su zlonamerni programi koji se uvlače u kompjutere bez vlasnikovog znanja i omogućavaju hakerima ilegalnu kontrolu nad zaposednutim računarima.


Ova hakerska mreža regrutovala je najmanje 12.000 korisnika Interneta koji su za dobijanje saveta i preuzimanje "trojanaca" plaćali članarinu, dok se 170.000 ljudi prijavilo za besplatni vid članstva.


"Blek hok" je preko članarine prikupio više od sedam miliona juana, odnosno milion dolara.


List "Čajna dejli" piše da je policija zaplenila devet servera, pet kompjutera i jedan automobil,kao i da je ugasila sve umrežene sajtove. Nadležne institucije takođe su zamrznula sredsva "Blek hoka" u vrednosti od 1,7 miliona juana (250.000 dolara).


"Blek hokovom" glavnom sajtu 3800hk.com ne može da se pristupi, ali se na raznim forumima može pročitati poruka, koja po svoj prilici potiče od članova hakerske mreže, da je u toku postavljanje rezervnog sajta.


U poruci se navodi da su "neki korisnici Interneta sa zlim namerama namerno uništili reputaciju 'Blek hoka', prevarili članove i ukrali im materijale", te da je potrebno "udružiti snage da se napadnu ti veb sajtovi".

Нема коментара: