brojač poseta

четвртак, 25. фебруар 2010.

Trbušna aorta puca bez najave

Dr Lazar Davidović sa Klinike za vaskularnu hirurgiju KCS-a kaže da je aneurizma (proširenje) trbušne aorte u Srbiji postalo masovna pojava

1
Podmukla bolest... Za  prethodna dva meseca urađeno čak trideset operacija u Kliničkom centru  Srbije
Podmukla bolest... Za prethodna dva meseca urađeno čak trideset operacija u Kliničkom centru Srbije

Lekari Klinike za vaskularnu hirurgiju KCS-a godišnje operišu između 55 i 75 pacijenata kojima je pukla trbušna aorta, a samo u prva dva meseca 2010. na operacionom stolu našlo se čak 30 bolesnika. Direktor Klinike dr Lazar Davidović kaže za Press da je aneurizma (proširenje) trbušne aorte sve češće oboljenje među stanovnicima Srbije.

Proširenje glavnog krvnog suda u trbuhu ili aneurizma abdominalne aorte je podmuklo oboljenje koje nastaje kao posledica postepenog slabljenja aortnog zida. Po broju operisanih aneurizmi trbušne aorte Klinika za vaskularnu hirurgiju KCS-a je sa 900 operacija za poslednjih 20 godina vodeća u svetu.

Za 12 sati pet operacija

Zbog ekspanzije vaskularnih oboljenja lekari ove klinike nemaju odmora. Naš sagovornik kaže da im je posebno bio problematičan prošli vikend, kada su za samo 12 sati uspešno izveli pet operacija.

- Uradili smo operacije aneurizme jedne trbušne i jedne grudne aorte i tri teške povrede krvnih sudova - naveo je prof. dr Davidović.

On objašnjava da pored aneurizmatske bolesti aorte, probleme u vaskularnoj hirurgiji predstavljaju i povrede krvnih sudova i cerebrovaskularna bolest.

a

Aneurizma - Bomba u stomaku

Laici aneurizmu nazivaju bombom u stomaku. Do pucanja (rupture) dolazi postepenim, progresivnim širenjem obolelog krvnog suda. To dovodi do istanjenja zida i na kraju do njegovog pucanja, što zahteva hitnu operaciju. Kada dođe do pucanja, ukoliko se pomoć ne ukaže u roku od nekoliko sati, najčešće se rupture završe smrtnim ishodom. Pošto se nikada ne zna kada će doći do pucanja, važno je redovno raditi ultrazvučne preglede, jer ranim otkrivanjem i hirurškim lečenjem stopa smrtnosti biva manja od pet procenata.

- To su tri najveća problema u vaskularnoj hirurgiji u 21. veku. Zajednička osobina za sva tri stanja jeste da njihov tretman u posebno određenim situacijama ne trpi odlaganje jer neminovno dolazi do najgoreg mogućeg ishoda. Kada je u pitanju aneurizmatska bolest, posle Drugog svetskog rata došlo je do povećanja broja ovakvih bolesnika iz dva razloga. Jedan od njih su dobro poznati faktori rizika poput povećanja telesne težine, hipertenzije, rasta nivoa masnoće u krvi i stresa, koji je posebno karakterističan za zemlje u tranziciji. Drugi je starost populacije. Naime, bolji životni standard i uspešnije lečenje ranije neizlečivih, pogotovo malignih bolesti, produžili su životni vek stanovništva, što je stvorilo uslove za razvoj degenerativnih procesa, koji su najčešći uzrok aneurizmi - objasnio je prof. dr Davidović.

Najteža vrsta zahvata

Za razliku od aneurizmatske bolesti koja uglavnom pogađa osobe srednje i starije životne dobi, povrede krvnih sudova dešavaju se mlađoj populaciji.

- Naša klinika ima izuzetno veliko iskustvo i u zbrinjavanju povreda krvnih sudova. To, nažalost, ima ne samo medicinski već i socijalni značaj, jer se povrede krvnih sudova uglavnom dešavaju kod osoba koje su stare između 20 i 30 godina - kaže prof. dr Davidović.

Operacija aneurizme trbušne ili grudne aorte spada u red najtežih operacija koje se rade.

- Najsloženiju operaciju predstavlja operacija aneurizme koja istovremeno zahvata i grudnu (torakalnu) aortu. Mi smo počeli rutinski da je radimo 2001. godine, i do sada smo operisali više od 140 pacijenata - kaže Davidović.

Нема коментара: