brojač poseta

среда, 24. фебруар 2010.

Poslanici traže da im se veruje na reč

Poslanici Skupštine Srbije očigledno nisu spremni da se zakonski odreknu imuniteta u slučaju da budu optuženi za korupciju, kao što to predlaže „Transparentnost Srbija“. Neki od njih nalaze izgovor u Ustavu, pojedini tvrde da je to posao Agencije za borbu protiv korupcije, dok neki traže da im se veruje na reč da će korumpiranim poslanicima sigurno biti oduzet imunitet, mada to nije zakonski garantovano.

U vladajućoj koaliciji tvrde da su predlozi „Transparentnosti Srbija“ u suprotnosti sa zakonom

O predlogu amandmana „Transparentnosti Srbija“ kojim se traži ograničenje prava poslanika na imunitet u slučajevima kada se protiv njih vodi postupak zbog zloupotrebe službene dužnosti ili korupcije, a za koja se može izreći zatvorska kazna u trajanju od tri ili više godina, po svemu sudeći, Skupština neće ni raspravljati.
Predsednik Administrativnog odbora i poslanik DS Nenad Konstantinović kaže za „Blic“ da je takav amandman neprihvatljiv jer nije u saglasnosti sa Ustavom.
- U normiranju smo ograničeni ustavnom odredbom koja kaže da poslaniku može biti ukinut imunitet samo ako je zatečen u izvršenju krivičnog dela za koji je zaprećena kazna veća od pet godina zatvora. Mi ne možemo derogirati Ustav - tvrdi Vlatko Ratković, predsednik Zakonodavnog odbora i poslanik DS.
Ratković navodi da druga odredba Ustava, kojom se kaže da odluku o ukidanju imuniteta donosi kvalifikovana većina u parlamentu, odnosno više od 126 poslanika, obezbeđuje da se imunitet poslanicima može ukinuti bez obzira na visinu zaprećene kazne. Na konstataciju da vladajuća većina time može da štiti svoje poslanike, Ratković tvrdi da „neće praviti nikakvu diskriminaciju među poslanicima“. Njegovu reč, međutim, ne garantuje nijedno slovo zakona.
Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a, kaže za „Blic“ da „Transparentnost Srbija“ treba da se uozbilji, kao i ostale institucije u zemlji, i da shvati da poslanike štiti imunitet samo u slučaju klevete.
- Ovaj problem je rešen Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije. Poslanik nema pravo na imunitet ni za jedno krivično delo, osim za izgovorenu reč za govornicom u Skupštini ili za dela koja su sankcionisana kaznom kraćom od šest meseci zatvora. Izricanje kazne znači i prestanak mandata - tvrdi kategorično Jovanović. „Blic“ je pokušao da u pomenutom zakonu proveri navode lidera LDP-a, ali u njemu nije našao nijednu odredbu koja se bavi imunitetom poslanika.
Nada Kolundžija, šef poslaničkog kluba ZES, smatra da su već predložene odredbe zakona o Skupštini dovoljno oštre u borbi parlamenta sa korupcijom.
- Poslanici više neće moći da se u slučajevima krivičnog dela skrivaju iza poslaničkog mandata - izjavila je za govornicom Kolundžija i naglasila da će Skupština Srbije ubuduće biti potpuno otvorena očima javnosti.
„Transparentnost Srbija“ nije se jedina bavila ograničenjem imuniteta poslanika. Još oštrije odredbe predlagala je predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, ali ni ona nije nailazila na podršku poslanika. Ona je pre nekoliko meseci predložila da se poslanicima ukine imunitet i za krivična i za prekršajna dela, sa izuzetkom optužbi za klevetu. Dejanovićeva je tada ocenila da bi u tu svrhu vredelo menjati i sam Ustav, za šta je potrebna dvotrećinska podrška poslanika.
Vladajućoj koaliciji, takođe, nije prihvatljiv ni drugi predlog „Transparentnosti Srbija“ kojim se traži da se poslanicima ne verifikuje mandat ukoliko nemaju uverenje Agencije za borbu protiv korupcije da nisu u sukobu interesa.
- To je u potpunoj suprotnosti sa zakonom o Skupštini kojim smo predložili da narodnim poslanicima stupanjem na tu funkciju prestaje svaka druga funkcija koja je nespojiva sa poslaničkom - tvrdi Konstantinović, dok Ratković smatra da bi se ovaj predlog eventualno mogao razmotriti u novom zakonu o izboru narodnih poslanika.
Zanimljivo je da je ova odredba u suprotnosti sa Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije u kome stoji da poslanici ne mogu da sednu u skupštinske klupe ukoliko već obavljaju funkciju koja nije spojiva sa poslaničkom.
Ni treći amandmanski predlog „Transparentnosti“ kojim se traži da se na skupštinskom internet sajtu objavljuje kako je koji poslanik glasao nije naišao na odobravanje vladajućih struktura. Generalni sekretar parlamenta Veljko Odalović izjavio je za „Blic“ da bi objavljivanje tolikih podataka „mnogo preopteretilo skupštinski sajt“.

Neshvatljivi izgovori
- Mi smo samo dali predloge poslaničkim grupama i mogu da shvatim da zbog nekih krutih ustavnih odredaba pojedini predlozi nisu prihvatljivi. Ne mogu, međutim, da shvatim kako će objavljivanje podataka o glasanju poslanika opteretiti skupštinski sajt kada je za to potreban jedan klik - prokomentarisao je za „Blic“ Nemanja Nenadić, programski direktor „Transparentnosti Srbija“.

Нема коментара: