brojač poseta

среда, 10. фебруар 2010.

Kim Džong Il na čelu mafije

Najzatvorenija zemlja na svetu Severna Koreja ima najtajanstveniju službu koja može da se poredi jedino sa mafijom.

Falsifikovanje novca, šverc heroina, prodaja falsifikovanih lekova i cigareta samo su neke od aktivnosti kojima se bavi takozvana Soba 39. Koordinator i nalogodavac aktivnosti ove misteriozne službe je komunistički diktator, predsednik države Kim Džong Il.

Kako bi se domogla strane valute, Severna Koreja je pre desetak godina osnovala državnu zločinačku organizaciju koja se ni po čemu ne razlikuje od mafijaških klanova ili kolumbijskih narko-kartela. Među članovima i saradnicima vlada zakon ćutanja, a svakome ko prekrši nepisana pravila ponašanja, sledi osveta.

Rasturali pare po Las Vegasu

To je dokazao i Korejac Čeng Čijang Liju, koji je pre nekoliko godina uhapšen u Americi zbog rasturanja falsifikovanih novčanica po kockarnicama u Las Vegasu.

"Priznajem da sam član Sobe 39, ali to je sve što ćete od mene čuti. Radite mi šta god hoćete, ali veze neću odati. Zna se kakva je kazna za izdajice, a organizacija ima svoje ljude čak i u američkim zatvorima", izjavio je pred američkim sudom Čen Čijang Liju.


Dolari koji su kod njega nađeni toliko su bili dobro urađeni da su ih automati za promenu novčanica u žetone bez problema prihvatali kao američku valutu. Jedino po čemu su falsifikati bili prepoznatljivi jesu nekoliko namerno napravljenih oznaka, prema kojima su sami Severnokorejci raspoznavali prave od lažnih dolara.


Prvu vest o postojanju supertajne državne zločinačke organizacije donela je južnokorejska glumica Čoe Eun Hi. Nju su agenti Kim Džong Ila oteli da bi diktatoru doveli glumicu čije filmove obožava. Nakon devet godina zatočeništva, ona je uspela da pobegne iz zemlje, a zapadnim obaveštajnim službama otkrila je skrivene detalje iz života Severne Koreje.

Luksuz za diktatora

Američka Centralna istražna agencija (CIA) ustanovila je da je sedište Sobe 39 koja se brine, između ostalog, i o privatnim računima diktatora u švajcarskim bankama, u zgradi severnokorejske komunističke partije i da godišnje zaradi između 500 miliona i milijardu američkih dolara.

Posebna specijalnost joj je falsifikovanje deviza, za šta ima opremu kojom proizvodi gotovo savršene falsifikate.


Prema procenama američke tajne službe, Soba 39 raspolaže dovoljnom količinom sirovina za štampanje lažnih para u vrednosti od dve milijarde dolara.


Ova služba ne služi samo za nabavku tehnologije za razvijanje vojnih potencijala nego i za udovoljavanje prohtevima koje postavlja Kim Džong Il.


Brzi automobili, ekskluzivna pića, vrhunska elektronika i život u nezamislivom luksuzu kojim raspolažu diktator i njemu odani ljudi bili bi nedostižan san bez novca prikupljenog međunarodnom trgovinom drogom ili falsifikovanjem novčanica.

Sposoban mafijaš

Zvaničnik američkog Pentagona Dejvid Ašer, koji je svojevremeno bio zadužen za nadzor Severne Koreje, izjavio je da svetske tajne službe nisu uspele u potpunosti da proniknu u aktivnosti Sobe 39. On je dodao da je Kim Džong Il, ma kako izgledao, veoma sposoban mafijaški bos.

"Iako ga zapadnjaci smatraju razmaženim tiraninom, Kim Džong Il je vrlo sposoban i prepreden mafijaški don, diktator i kriminalac svetske klase", naveo je Ašer.

Građani Severne Koreje gladuju

Dok Kim Džong Il sa nekolicinom bliskih saradnika živi u izobilju, građani gladuju. Krajem novembra, Pjongjang je, u pokušaju da smanji inflaciju, skinuo dve nule sa svojih novčanica. Rezultat je, međutim, bio suprotan od onoga što je želelo da se postigne. Hrana na pijacama postala je sve oskudnija, cene su skočile, a stanovništvo je postalo očajno.

Južnokorejski mediji izveštavaju o velikoj gladi u Sinuijuu, iako je taj grad obično bio u boljoj situaciji od proseka zbog blizine granice sa Kinom.


Zabeleženi su i incidenti u kojima su se Severnokorejci tukli sa agentima tajnih službi jer su ovi pokušali da spreče krijumčarenje robe ili prodaju hrane.

Нема коментара: