brojač poseta

четвртак, 25. фебруар 2010.

Jelašić ne zna šta radi! Evro ide na 105?!

Stručnjaci upozoravaju da će, ako NBS hitno ne interveniše, evro već za dvadesetak dana skočiti na 105 dinara. Banke još juče evro prodavale za 101,6 dinara!

1

Vrednost domaće valute iz dana u dan sve više pada, a danas je zvaničan srednji kurs dostigao novi rekord od 99,35 dinara za jedan evro.

Analitičari ističu da će se ovakav trend nastaviti i procenjuju da evro već za 20 dana može da dostigne vrednost od 105 dinara, ukoliko Narodna banka ne počne sa ozbiljnim intervencijama na deviznom tržištu.

Dinar je danas oslabio za 21 paru u odnosu na evro, a centralna banka nije juče pokušala da ga „spasava" intervencijama na međubankarskom tržištu. Banke su juče evro prodavale za čak 101,61 dinar, dok je u menjačnicama kurs bio malo povoljniji, oko 99,7 dinara.

Nema spasa dinaru

Ekonomisti smatraju da je slabljenje dinara posledica loše vođene monetarne politike i veštačkog održavanja valutnog kursa. Član Akademije ekonomskih nauka Mlađen Kovačević kaže da će evro već za 20 dana vredeti 105 dinara, ukoliko NBS ne bude oštrije reagovala.

- Sad se stvarno nalazimo u velikim nevoljama, u jednom začaranom krugu. Ako NBS nastavi ovako slabo da brani dinar, evro će u sledećih 20 dana uveliko premašiti 100 dinara - kaže Kovačević.

Prema njegovim rečima, veštačko održavanje valutnog kursa tokom 2008. godine dovelo je do precenjene vrednosti dinara, i to je uzrok njegovog sadašnjeg slabljenja.

- Sada domaća valuta vrlo teško može da se spase. Guverner može da krcka devizne rezerve, međutim, problem će nastati kroz godinu dana, kad one padnu na dozvoljeni minimum, pa će nam se onda desiti ono što se desilo u Rusiji 1998. i u Argentini 2001, ili na Islandu prošle godine. To je da valuta preko noći mora da devalvira i spadne na 50 odsto vrednosti. A to je strašan šok! Zato je bolje postepeno pustiti da dinar slabi - ističe Kovačević.

Ekonomista Nikola Fabris objašnjava da dinar ne može da bude stabilan i da će gubiti na vrednosti tokom ove, ali i sledeće godine.

2

- Kurs će do kraja godine izgubiti oko 10 odsto vrednosti. To znači da će na kraju 2010. evro vredeti 104 do 105 dinara. Dinar mora da gubi na vrednosti jer imamo inflaciju veću nego u EU i veliki budžetski deficit - rekao je Fabris.

Jelašić: Inflacija nije ugrožena

Za sudbinu dinara zabrinut je i ministar ekonomije Mlađan Dinkić. On ističe da ga brine slabljenje domaće valute i da NBS mora jače da interveniše na deviznom tržištu kako bi to sprečila.

Međutim, guverner NBS Radovan Jelašić naglašava da je centralna banka nezavisna institucija i da je njen najvažniji cilj održavanje inflacije u planiranim okvirima.

- NBS interveniše na deviznom tržištu uvek kad proceni da je to potrebno. To je u slučajevima prevelikih dnevnih oscilacija kursa, malog prometa ili ugrožavanja ciljane inflacije. Zacrtani nivo inflacije nije ugrožen, u poslednjih devet meseci inflacija je kumulativno iznosila 0,14 odsto - naglašava Jelašić.

Ministarka Diana Dragutinović podržava samostalnost centralne banke u odlučivanju o intervencijama.

- Ono što treba da brine građane je inflacija, a ne kurs dinara. Moja očekivanja su da će u skladu sa privrednim rastom doći do obrnutog trenda, odnosno da će domaća valuta ojačati - smatra Dragutinovićeva.

Нема коментара: