brojač poseta

среда, 03. фебруар 2010.

Hakeri ukrali 250.000 emisionih kvota

Krađa podataka velikih razmera ugrozila je u polovini Evrope registre emisionih kvota za ugljen dioksid (CO2), pri čemu je hakerima uspelo da ukradu oko 250.000 emisionih sertifikata, koje su, potom, prodali dalje, tvrdi nemački dnevnik "Fajnenšel tajms Dojčland" (FTD)

Nemačka savezna agencija za životnu sredinu (UBA) danas je za nemačku nacionalnu agenciju DPA potvrdila krađu, prenele su agencije u regionu.
Prema informacijama nadležnih organa koji su bili pogođeni tim kompjuterskim krađama, oni trenutno rade na poboljšanju svojih bezbednosnih sistema.
Prevaranti su hakerski napad izveli minulog četvrtka (28.januara) kada su dobili pristupne šifre i lozinke mnogih kompanija. Nakon toga su ukrali emisione sertifikate, odnosno dozvole za emitovanje CO2 u atmosferu i prodali ih daljim korisnicima.
Prema izjavi radnika Nemačkog ureda za trgovinu emisijama (DEHSt), napad je bio visoko profesionalan i sada istragu vode nemački kriminalisti.
Napad, međutim, kako je saopšteno, nije narušio njihovu sopstvenu trgovinu emisionim kvotama posredstvom brokera, niti energetsku berzu EEX.
Trenutno, međutim, nije moguće uvrstiti neophodne zapise u baze podataka, pošto je DEHSt u petak (29.1.) zastavio poslovanje, koje neće biti obnovljeno najmanje do kraja ove sedmice.
Juče su bili zatvoreni slični uredi u Belgiji, Danskoj, Španiji, Mađarskoj, Italiji, Grčkoj, Rumuniji i Bugarskoj.
Sve realizovane transakcije će, kako navodi FTD, biti upisane u registar uskoro.
Prevaranti su, naime, poslali na više evropskih i nekoliko japanskih i novozelandskih kompanija i-mejl u kome su se predstavili da se radi o berlinskoj DEHSt.
Od tih firmi su tražili da obave novu registraciju radi zaštite od napada hakera. Pošto su došli do pristupnih lozinki za kompjutere od nekih firmi, prebacili su njihove emisione kvote na račune u Danskoj i Britaniji, odakle su ih brzo prodali dalje.
Novi vlasnici pretpostavljaju da su emisione kvote kupili legalno, navode nemački mediji.
Emisioni sertifikati se mogu tačno identifikovati prema brojevima, tako da ih je u međunarodnoj trgovini zbog toga moguće pratiti posredstvom sekretarijata UNFČC.
Jedan zaposleni u DEHSt je naveo da je taj nemački ured tražio od UNFČC da poništi tu ilegalnu trgovinu.
Šansu da će se to i dogoditi, međutim, smatra minimalnom. Taj ured sada utvrđuje da li postoji obaveza da vrati nelegalno dobijene emisione kvote.
Za sada, međutim, nije poznat tačan obim ove prevare, navodi FTD.
U Nemačkoj je, na primer, prema podacima Savezne agencije za životnu sredinu, na elektronsku poštu prevaranata odgovorilo samo sedam od približno 2.000 firmi koje učestvuju u trgovanju emisionim kvotama.
Taj ured tvrdi da je ukradeno oko 250.000 emisionih sertifikata, čija je cena oko 12 evra za jedan takav dokument.

Нема коментара: