brojač poseta

недеља, 14. фебруар 2010.

Firma „Blekvoter" ojadila budžet SAD

Američka firma „Blekvoter", koja se bavi obezbeđenjem, iz budžeta SAD plaćala je iznajmljivanje prostitutki i striptizeta, a novac je pravdala kao troškove rekreacije i čišćenja.

Lažiranje troškova kompanije, koju je za poslove obezbeđenja angažovala američka vlada, otkriveno je na suđenju koje su pokrenuli bivši zaposleni „Blekvotera".

Žena koja je svojevremeno radila u „Blekvoteru" Melan Dejvis tužila je „Blekvoter" jer su je otpustili kad je otkrila lažne troškove. Prema njenim tvrdnjama, zaposleni u „Blekvoteru" su u Kabulu u Avganistanu angažovali prostitutke, a taj užitak naplatili su od vlade kao trošak za rekreaciju. Radnici firme koji su radili na poslovima obezbeđenja nakon uragana Katrina u Luizijani zabavljali su se sa striptizetama, a vladi su to naplatili kao čišćenje.

Krajem prošle godine američki mediji objavili su da su zaposleni u „Blekvoteru" radili zajedno sa agentima CIA u akcijama ubistava i hapšenja pobunjenika u Iraku i Avganistanu, kao i akcijama transporta zatvorenika optuženih za terorizam. Savezni sud SAD je u januaru odbacio optužbe protiv pet pripadnika „Blekvotera", koji su 2007. u Bagdadu ubili 14 nenaoružanih civila, a ranili 20, dok su obezbeđivali konvoj američkih diplomata.

Нема коментара: