brojač poseta

уторак, 23. фебруар 2010.

EU pokrenula projekat podrške civilne avijacije na Kosovu

Evropska komisija danas je zvanično pokrenula projekat za podršku kosovske uprave za civilnu avijaciju, kako bi sprovela sporazum o Zajedničkom evropskom vazdušnom prostoru (ECAA), ističe se u sasopštenju dostavljenom KIM radiju.

U saopštenju se navodi da ECAA sporazum zahteva od partnera na zapadnom Balkanu da postepeno sprovode vazdušno zakonodavstvo Evropske komisije, i da postanu u potpunosti integrisani u unutrašnje avio tržište Evropske unije.
"Projekat vredan milion evra, koji će trajati dve godine, podržaće održivi razvoj civilnog aviosaobraćaja na Kosovu ispunjavanjem evropskih standarda za vazdušnu bezbednost i razvoj tržišnog okvira na osnovu principa slobodnog pristupa i pravične konkurencije", kaže se u saopštenju.

Projekat će, putem združenog (tvining) projekta, sprovesti visoko stručni francuski zvaničnici i Generalna direkcija za civilnu avijaciju, koja je imala iskustva sa sličnim projektima u mnogim drugim zemljama.
Šef operacija Kancelarije za vezu Evropske komisije Kjartan Bjornson očekuje snažnu posvećenost svih korisnika, kako na političkom, tako i na tehničkom nivou, da aktivno učestvuju u projektu i obezbede postizanje svih planiranih rezultata.
"Komisija pažljivo prati sprovođenje sporazuma i beleži sva dešavanja u vezi sa razvojem tržišta u oblasti saobraćaja i doslednosti sa propisima o zajedničkom evropskom vazdušnom prostoru", rekao je Bjornson.


U saopštenju se navodi da će se projekat uglavnom baviti obukom i poboljšanjem kapaciteta ključnih institucija odgovornih za kreiranje politike, ekonomske i tehničke propise, bezbednost u avijaciji, i za socijalna i pitanja koja se tiču životne sredine u vezi sa civilnom avijacijom.
Projekat ima za cilj da poboljša upravljačke i tehničke kapacitete Uprave za civilnu avijaciju i Ministarstva za saobraćaj i telekomunikacije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva životne sredine i komisije za istraživanje nesreća.

Нема коментара: