brojač poseta

четвртак, 21. јануар 2010.

Vođa klana „Amerika“ sa Jocićem prao novac od droge

Nedavna zaplena skoro dvesta kilograma kokaina u jednoj južnoameričkoj državi mogla bi da bude povod koji je pripadnike kriminalne grupe "Amerika" okrenula protiv Milenka Laskovića, ubijenog sa tri hica u ponedeljak uveče u naselju Krnjača. Lasković je u policiji evidentiran kao dugogodišnji član ovog klana poznatog po vezama sa najuticajnijim narko-kartelima od kojih su kupovali velike količine droge koja je potom krijumčarena u Evropu.

U policiji veruju da je grupa imala nekoliko pošiljki droge iz Južne Amerike

- Pretpostavljamo da je Lasković ubijen zbog sukoba unutar klana, a ne da bi se našao na meti suparničke ekipe. Droga koja je nedavno zaplenjena u Južnoj Americi deo je pošiljke iza koje, prema pretpostavkama policije, stoji grupa "Amerika". Tih dvesta kilograma palo je u ruke policije i to je dovelo do razdora u grupi, a krivica za neuspeli transport pala je na Laskovića. Moguće je da je to motiv zbog koga je Lasković ubijen i istraga ubistva za sada ide u tom pravcu - kaže za "Blic" izvor iz vrha MUP Srbije. On navodi i da dvesta kilograma kokaina zaplenjenih u Južnoj Americi nisu jedina narko-pošiljka koju policija u poslednjih godinu dana vezuje za poslovanje ove kriminalne organizacije, kojom rukovode Mileta Miljanić i Zoran Jakšić iz Zrenjanina, rodnog mesta i ubijenog Laskovića.
- Na svakoj od tih zaplena se radi. Utvrđuju se učesnici krijumčarenja, od kurira pa do glavnih narko-bosova, polazne tačke i krajnje odredište pošiljki, kao i načini transporta droge - kaže izvor "Blica".
Dokaza koji bi doveli do hapšenja osumnjičenih za organizovanje kupovine i krijumčarenja ovih pošiljki za sada nema. Ipak, u srpskoj policiji veruju da 200 kilograma kokaina nije jedina pošiljka iza koje stoji klan "Amerika".
- Tih dvesta kilograma je samo deo ugovorene tranše koja je sigurno nekoliko puta veća, a sigurno je i da to nije jedina pošiljka iza koje stoje pripadnici grupe "Amerika" - kaže izvor "Blica".
On navodi da su ove pošiljke intenzivirane u poslednjih godinu dana, od kada su u Srbiji ponovo Miljanić i Jakšić. Obojica su prošle godine pušteni na slobodu, Miljanić iz grčkog zatvora u kome je služio kaznu zbog šverca 114 kilograma kokaina u Atinu, a Jakšić zbog krijumčarenja iz Argentine. Policija je od tada evidentirala njihove česte boravke na Zlatiboru, ali i putovanja u Ameriku, čiji je inače Miljanić državljanin.
- Miljanić je naročito aktivan u kupovini nekretnina i zemljišta na Zlatiboru. Ukoliko dođe do pokretanja istrage, sva ta imovina mogla bi da se nađe pod udarom Jedinice za finansijske istrage MUP Srbije. U kupovini po Zlatiboru, Miljanić je sarađivao sa Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam - kaže izvor "Blica".
O grupi "Amerika" policijski dosije postoji još od 1997. godine kada je na nikad rasvetljeni način nestao njen osnivač Vojislav Raičević, zvani Voja Amerikanac. Njegov nestanak, odnosno kako se pretpostavlja ubistvo, iako leš nikada nije nađen, izazvao je sukobe u podzemlju koji su obeležili devedesete godine.
Za ovu grupu vezuju se ubistva inspektora Dragana Radišića, Radovana Stojčića, Milorada Vlahovića, Dragana Simića, kao i Bojana Petrovića, Miše Cvjetičanina, Milana Roganovića, Gorana Vukovića, Radeta Ćaldovića Ćente, novinarke Maje Pavić, Juse Bulića, Zorana Šijana, Zorana Todorovića...

Dvadeset ubistava
Poslednje hapšenje pripadnika grupe „Amerika“ u Srbiji je izvedeno u novembru 2006. godine kada su po poternici Nemačke lisice stavljene Krsti Stanišiću. Policija je tada saopštila da je grupa „Amerika“ u Nemačkoj, Švedskoj, Holandiji, Italiji, Mađarskoj i zemljama bivše SFRJ počinila više od dvadeset ubistava. Stanišić je izručen Nemačkoj, koja ga tereti za falsifikovanje novca.

Poznavao ubicu?
Milenko Lasković ubijen je hicima iz „škorpiona“, a policija pretpostavlja da je poznavao ubicu.
- Laskovića je ubio profesionalac, ali način na koji je likvidiran za volanom svog „mercedesa“ ukazuje da je najverovatnije poznavao ubicu - kaže izvor „Blica“.

Нема коментара: