brojač poseta

понедељак, 18. јануар 2010.

Virus A (H1N1): Pandemija od 20 milijardi evra!

Epidemiolog Radmilo Petrović za Press: Proizvođači vakcine i antivirusnih lekova takmičili su se ko će da napravi veću paniku i ko će više da zaradi

s
vakcina, svinjski grip

Da li će se masovna histerija izazvana svinjskim gripom ispostaviti kao najveća prevara farmaceutskih kuća, proizvođača vakcina, ali i Svetske zdravstvene organizacije? Odgovor da li je ovaj grip zaista bio smrtonosna pretnja koja je trebalo da odnese milione života širom planete ili prenaduvana priča koja je, u stvari, trebalo da donese profit, nazire se već sada, dok će zvaničan odgovor dati i Savet Evrope, koji je zatražio pokretanje istrage zbog „lažirane pandemije". Procene su da će na tržištu vakcina ove godine zarada biti 20 milijardi evra!

a1
Radmilo Petrović, epidemiolog

Previše neželjenih dejstava!

Radmilo Petrović, inače prvi epidemiolog koji se u bivšoj Jugoslaviji bavio neželjenim dejstvima vakcina, kaže da je zabrinjavajuća brojka od 36 neželjenih dejstava cepiva protiv novog gripa, koliko je prijavljeno Agenciji za lekove na oko 125.000 datih doza.

- To je neviđeno mnogo! Za 35 godina, koliko sam pratio neželjena dejstva vakcina na „Torlaku", znam da nam se nikada do sada nije dogodilo kod vakcine za sezonski grip da bude toliki broj neželjenih dejstava. Ni sa jednom vakcinom do sada nismo imali toliko neželjenih dejstava kao sa ovom, a kamoli sa vakcinom protiv gripa, koja je najbezazlenija. Taj broj je stvarno veliki i zabrinjavajući. To je jedan od dodatnih razloga zbog kojeg je odlučeno da se obustavi uvoz vakcine - smatra Petrović.

Prvi koji je pokrenuo lavinu sumnje je dr Volfgang Vodarg, predsedavajući Odbora Parlamenta EU za zdravstvo, epidemiolog i pulmolog koji je pandemiju okarakterisao kao „jedan od najgorih medicinskih skandala stoleća jer su vlade širom sveta nasele na naduvane brojeve obolelih i umrlih". Odbor za zdravstvo tvrdi da postoje dokazi o finansijskim vezama stručnjaka iz SAG-a (telo SZO koje proglašava pandemiju) i farmaceutskih kompanija koje proizvode antivirusne lekove i vakcine.

Virus nije nov

Dr Melita Vujnović, predstavnik SZO u Srbiji, kaže da kao organizacija izuzetno ozbiljno pristupaju ovom poslu i smatraju dobrodošlim konstruktivne kritike koje imaju za cilj da unaprede i poboljšaju njihov rad.

- Savet Evrope je pozvao SZO da učestvuje u eventualnim diskusijama Saveta u vezi sa pandemijom gripa. SZO pozdravlja ovu mogućnost da govori o pandemiji, kako bismo dali tačne informacije o situaciji i kako bismo razjasnili zablude - kaže Vujnović.

Radmilo Petrović, epidemiolog sa višedecenijskim iskustvom, koji je još pre nekoliko meseci upozoravao da je priča sa gripom prenaduvana, veruje da su informacije o gripu modelirane.

- Pandemija je proglašena da se napravi panika i maznu pare! Da je taj pandemijski soj virusa bio nova vrsta gripa, on bi u svom sastavu imao drugu formulu i ne bi nosio oznaku H1N1, inače oznaku virusa koji je počeo prvi put da hara planetom 1918, a poznat je kao španska groznica. Čim mu je data ta formula, ista kao i virusu iz 1918, mora da su slični, pa zato i ne može da napravi tako veliku pandemiju. To je prosta logika. Čini mi se da su se proizvođači vakcine i proizvođači antivirusnih lekova takmičili ko će da napravi veću paniku i ko će više da zaradi - vakcinalni lobi na vakcini ili farmakološki na antivirusnim lekovima - smatra on.

Manipulisanje brojkama

Već sada je evidentno da su „stručnjaci" manipulisali brojkama kako o mogućem broju mrtvih, kojih je bilo mnogo manje nego kod sezonskog gripa, tako i o tome da li je potrebno primiti jednu ili dve doze vakcine. Zemlje masovno otkazuju isporuku vakcine, a u Evropi je kupljeno 95 odsto više vakcina nego što je upotrebljeno jer je, iako je samo nekoliko meseci ranije tvrdila suprotno, Evropska agencija koja odobrava lekove i vakcine saopštila da je dovoljna jedna doza vakcine. Stanovništvo ne želi da se vakciniše, a strah jenjava.

a2

SZO: Epidemija nije lažna

Dr Kejli Fukuda, pomoćnik generalnog direktora SZO zadužen za pandemiju, na brifingu u Ženevi rekao je da su navodi o takozvanoj lažnoj epidemiji naučno pogrešni i istorijski netačni. Tvrdnje kako nije reč o pandemiji na određeni način su izraz nepoštovanja, kako prema žrtvama pandemije, umrlima i onima koji su preživeli tešku formu bolesti, tako i prema zdravstvenim i drugim društvenim pregaocima u celom svetu koji su neumorno radili kako bi zaštitili druge od pandemije, kazao je on. Fukuda je dodao i da SZO nije preterala u vezi sa ovom pandemijom i posebno naglasio da SZO vrlo ozbiljno razmatra sve navode o eventualno nedeklarisanom sukobu interesa i na takve se navode odgovara vrlo hitnim i oštrim merama. Najavio je i da će SZO uraditi reviziju svojih postupaka i procesa od početka pandemije.

Vukosava Stevanović iz udruženja „Farmceutsko jezgro" kaže da je činjenica da je zahvaljujući proglašenju pandemije produžen i rok leku „tamiflu", koji je bio pred istekom, ali i da je ispitivanje bezbednosti vakcine moralo da traje duže. Obustava isporuke u mnogim zemljama potvrđuje ranije sumnje da je u borbi protiv gripa nanela više štete nego koristi.

- U kojoj meri je to bila prevara i da li je zaista bila pandemija tek treba da se utvrdi. Iz farmaceutskog ugla gledano, pitanje vakcine je isto kao kod svakog drugog leka i mora da prođe određenu kontrolu da bi mogla da se pusti kao bezbedna. Mišljenje svetskih farmakologa je bilo da niko ne može da tvrdi da je vakcina potpuno bezbedna jer nije bila dovoljno ispitana. Meni je kao farmaceutu jako teško da prihvatim da je nešto apsolutno bezbedno. Prava stvar u medicini je da se odmeri to da šteta od leka bude manja od koristi. Ako su neke države obustavile vakcinaciju, znači da se ispostavilo da su štete od vakcine veće od njene koristi - kaže farmaceut Vukosava Stevanović.

Нема коментара: