brojač poseta

среда, 06. јануар 2010.

U penziju i sa 15 godina staža

Prvi zakon o Narodnoj skupštini omogućiće narodnim poslanicima da sa 55 godina života, 15 godina staža i tri mandata mogu da odu u penziju.

Skupština Srbije (Tanjug, arhiva)
Skupština Srbije (Tanjug, arhiva)
Prvi zakon o Narodnoj skupštini bi trebalo da bude usvojen već krajem januara. Ukoliko zakon stupi na snagu, poslanička penzija iznosiće najmanje 84.000 dinara, a predviđena je i mogućnost primanja otpremnine, piše "Blic".

Poslanici će moći da odu u penziju i sa 50 godina života, ali sa najmanje 30 godina staža i tri mandata u Skupštini. Nacrt zakona predviđa istu mogućnost i ukoliko narodni poslanik ima 35 godina staža i tri mandata u parlamentu.

Teško je proceniti koliko bi poslanika po ovom rešenju zadovoljilo uslove za odlazak u penziju, ali je jasno da takvih najviše ima u Srpskoj radikalnoj stranci i Demokratskoj stranci Srbije, gde je najviši prosek starosti.

Radikali za sada ne žele da se izjašnjavaju o ovoj mogućnosti, ali dodaju da postoji veliki problem sa ljudima koji imaju 55 godina i koji nakon isteka poslaničkog mandata ne mogu da nađu posao.

"Bilo je ranije takvih predloga, ali su od njih uvek odustajale demokrate. Obrazloženje im je bilo da još nije došlo vreme za takav zakon. Videćemo da li će sada biti dovoljno hrabri da ga izguraju", kaže Zoran Krasić, poslanik Srpske radiklane stranke.

Nekadašnji poslanici trebalo bi da primaju penziju u visini od 80 odsto od poslaničke plate i paušala. Danas njihova ukupna primanja iznose najmanje 105.000 dinara. Ukoliko bi u ovom trenutku otišli u penziju, primali bi ček od najmanje 84.000 dinara.

"Ovo još nije konačno rešenje, ali smatram da je u redu da ljudi koji su devet ili 12 godina bili poslanici dobiju to pravo. Oni za to vreme izađu iz struke i kasnije je teško da se u nju vrate", rekla je Nada Kolundžija, šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju".

Nemanja Nenadić, programski direktor "Transparentnosti Srbije", kaže da je ovakva odredba "pomalo neobična", pogotovo što ne zahteva zasnivanje radnog odnosa.

Нема коментара: