brojač poseta

субота, 23. јануар 2010.

Sistem inženjer sa devet godina

Devetogodišnji Marko Ćalasan iz Skoplja daleko je od deteta koje se samo dobro snalazi za kompjuterom. On je već kao šestogodišnjak položio prvi „Majkrosoftov“ ispit za administratora sistema, a prošlog meseca je postao, najverovatnije najmlađi, ovlašćeni administrator kompjuterskih sistema sa „Majkrosoftovom“ diplomom.


To znači da bi ovaj dečak, koga već nazivaju i kompjuterskim Mocartom već sada mogao da se zaposli na održavanju složenih profesionalnih kompjuterskih mreža, mada je tek četvrti razred osnovne škole u svom rodnom Skoplju.

„Moram da kažem da je sa tehničke tačke gledišta Marko sasvim sigurno vunderkind“, kaže generalni direktor „Majkrosofta Slovenija“ Matej Potokar, koji je nedavno imao prilike da neobičnog dečaka upozna u Ljubljani, gde je ovaj za tamošnji „Majkrosoftov“ tim priredio polučasovnu prezentaciju sistema „Majkorosoftovog“ programa za uređivanje direktorijuma „Aktiv dajrektori“ i svih prednosti i izazova koje on nudi.
Marka zatičemo u Sloveniji gde pregovara sa jednom drugom slovenačkom kompanijom koja želi da podrži njegov aktuelni projekat, a radi se o nekoj vrsti besplatne edukacije ljudi širom sveta koja bi se odvijala putem interneta. Tamo se Marko nalazi sa svojom majkom Radicom koja je na sebe preuzela ulogu PR menadžera mladog kompjuterskog genija.
„Marko je još sa nepune tri godine znao da čita i piše. Prvo je naučio latinicu, potom ćirilicu, a još dok je bio beba znao je sve marke automobila. I ne samo marku, već i model. U početku je prvo želeo da se bavi astronomijom, a pošto za tako nešto nije bilo uslova, njegov otac je Marku kad je napunio četiri godine predložio da se bavi kompjuterima, i on se složio“, kaže za „Blic“ Markova majka Radica Ćalasan.
A Marko za „Blic“ kaže da bi želeo i dalje da se bavi kompjuterskom naukom i da kreira neki novi operativni sistem.
„Iako svi misle da ne skidam oči sa ekrana, ja za kompjuterom dnevno provodim oko četiri sata. Priznajem, nekad se to produži i na desetak i više sati, ali ne stalno!“
I makedonske vlasti su imale razumevanja za malog genija, pa je tako od Vlade dobio 15 kompjutera koje mu je lično uručio premijer Nikola Gruevski.
Marko je već dobio i svoj prvi posao kao sistem administrator, trenutno održava mrežu jedne neprofitne organizacije za pomoć hendikepiranima - a u sopstvenim kompjuterskim radionicama drži časove iz osnova rada na kompjuteru, za decu između 8 i 11 godina. Kako bi sve to mogao da postigne, ministarstvo obrazovanja ga je oslobodilo redovne nastave koju pohađa ponekad samo nekoliko puta nedeljno.
„Često se dogodi da dok moji drugovi spavaju, ja sedim u laboratoriji i radim“, kaže Marko.
Iako ima veliko znanje iz informatike, napominje da ga kompjuterske igrice ne zanimaju. Radije se igra sa vršnjacima, nađe vremena da pliva, vozi rolere i bicikl, a trenira i tajlandski boks.
Marko trenutno radi i na projektu koji bi trebalo da omogući slanje televizijskog signala visoke definicije preko relativno slabe mrežne infrastrukture, a makedonska telekomunikaciona kompanija mu u tome pomaže tako što mu je obezbedila direktan pristup svojoj mreži. Ukoliko se projekt pokaže kao uspešan, Marko planira da ovu novu tehnologiju demonstrira na ovogodišnjem sajmu tehnoloških dostignuća CeBIT u Hanoveru. Najveća želja mu je da dalje školovanje nastavi u Americi u nekoj školi za nadarenu decu, kakvih u Makedoniji, nažalost, nema.

3 коментара:

Анониман је рекао...

Bravo Marko ! ! !
Samo napred . . .

Анониман је рекао...

ovo vise lici na sliku neke devojcice a ne decka

Caca је рекао...

ne mogu da verujem u ovo sto čitam
da li mi to imamo jos jednog genijalca