brojač poseta

недеља, 10. јануар 2010.

Profesionalci samo kad se pljačka!

Policija u svetu ponovo iznenađena inovacijama naših kriminalaca, koje smatraju savršenim organizatorima i dobrim planerima krivičnih dela. Skoro da nema spektakularne akcije u kojima nisu umešani i prsti naših ljudi

s
Samo u pljački u Stokholmu odneli su 100 miliona dolara

Koriste najmodernija sredstva... Samo u pljački u Stokholmu odneli su 100 miliona dolara

Hapšenje članova „operske bande" u Austriji, koja se sumnjiči da je samo u Beču i okolini ukrala nakita i novca u vrednosti od 2,6 miliona evra, ponovo je potvrdilo da nam nema premca u svetu. Barem kada je reč o organizovanom kriminalu. Nakon spektakularne pljačke od 100 miliona evra u Stokholmu i brojnih akcija bandi „Pink panter" širom sveta, poslednje žrtve su bečki ljubitelji prijema i opera.

Vođa bande Nebojša M. iz Užica je nakon hapšenja grupe pobegao u Nemačku gde je otkriven tek pre deset dana

Obožavao opere... Vođa bande Nebojša M. iz Užica je nakon hapšenja grupe pobegao u Nemačku gde je otkriven tek pre deset dana

Da podsetimo, „operska banda" specijalizovala se za provale u stanove članova bečke opere i bečkih biznismena koji su posećivali muzičke koncerte. Koristeći program opere, grupa je planirala sve svoje provale. Dok su članovi imali predstave i zabavljali bečke ljubitelje „ozbiljnih nota", naši kriminalci su upadali u njihove stanove i krali sve što im je palo pod ruku. Grupa je razbijena početkom 2008. godine, kada je uhapšena većina članova, ali je „mozak" ekipe Nebojša M. uspeo da pobegne. Tada je u akciji uhapšena i njegova trudna supruga, jedina žena u bandi, čije zaduženje je bilo da se šeta u blizini stanova koji su obijani i čuva stražu. Dok je trajala potraga za mužem, osuđena je na sedam godina zatvora.

Odlični improvizatori

Pre desetak dana u Nemačkoj uhapšen je i Nebojša M. iz Užica, koji je nakon razbijanja bande svoju kriminalnu aktivnost nastavio u Nemačkoj. Prilikom hapšenja, u njegovom stanu je pronađen spisak sa 400 potencijalnih žrtava, njihovim adresama stanovanja, kao i planovi naselja sa ulicama za bekstvo.

U našoj policiji kažu da je veliki broj kriminalaca veoma aktivan u inostranstvu i da ne čudi što u skoro svim milionskim pljačkama svoje prste umešaju i Srbi.

- U Evropi postoji više kriminalnih grupa čiji su članovi iz Srbije. Naši kriminalci ističu se kao vrhunski profesionalci i osobe koje do poslednjeg detalja planiraju, ali su poznati i po improvizaciji u slučaju da ne ide sve po planu - kaže Pressov sagovornik.

„Pink panter" je izvršio pljačke u Dubaiju, Švajcarskoj, Japanu, Francuskoj, Nemačkoj, Luksemburgu, Španiji i Monaku, a pre tri nedelje troje Srba, članova ove bande, osuđeno je u Beogradu na 15 godina i 10 meseci zatvora zbog pljačke u Tokiju. Aleksandar Radulović, Đorđe Rašović i Snežana Panajotović, članovi bande „Pink panter", okrivljeni su za najveću pljačku dragog kamenja u istoriji Japana, vrednog 1,8 milijardi dinara, i osuđeni su u Specijalnom sudu u Beogradu. Pored zatvorskih kazni, osuđeni moraju da vrate opljačkani nakit ili nadoknade štetu od 3,5 milijardi japanskih jena.

a

Milionske pljačke
Još pre pojave „operske bande", Srbi su postali poznati svetskim policijama po pljačkama „Pink pantera". Većinu članova bande, za koju neki veruju da ima više od dvesta pripadnika, čine Srbi i Crnogorci. Ova banda je specijalizovana za pljačke zlatara i juvelirnica. Članovi grupe izvršili su desetine spektakularnih pljački u Evropi i Aziji, a vrednost ukradenog nakita prelazi 100 miliona dolara.

Prošli pored armije čuvara

I u najvećoj pljački u istoriji u Švedske učestvovala su dva Srbina, a švedska policija veruje i da je organizator i „mozak" cele pljačke Srbin.

Goran Bojović (38) i Goran Živković (29) su se 23. septembra 2009. godine u jutarnjim časovima helikopterom spustili na krov kompanije „G4S" u Stokholmu, a onda se užadima spustili u unutrašnjost objekta, gde su se nalazile vreće s novcem pokupljenim iz automata. Pljačka je izvedena brzo i profesionalno, a pored dvojice Srba, učestvovali su dva Šveđanina i po jedan Turčin i Iranac. U vreme upada u firmu koja se bavi obezbeđenjem, u zgradi je bio 21 čuvar, ali je banda ipak odnela vreće sa 100 miliona evra.

Nekoliko dana kasnije banda je pohapšena, ali nije pronađen „mozak" akcije. Šveđani veruju da je sve organizovao srpski biznismen Milan Ševo.

Нема коментара: