brojač poseta

понедељак, 25. јануар 2010.

Potera za narko-bosom: Milo hapsi Šarića?!

Crnogorska policija tragala je juče ceo dan za Darkom Šarićem, za kojim je istražni sudija Specijalnog suda Dragan Lazarević raspisao Interpolovu poternicu zbog sumnje da je organizovao šverc 2,2 tone kokaina zaplenjenog nedaleko od Urugvaja u oktobru prošle godine

s1
Šarići u novosadskoj vili drže uramljene slike Caneta i Mila

Bogatstvo i luksuz... Vile braće Šarić raskošnije od zdanja u Šilerovoj

Kako su naveli u policiji Crne Gore, posebna jedinica tragala je u Pljevljima za odbeglim trgovcem kokaina. Kontrole objekata u vlasništvu Šarića ili onih koje braća koriste bile su i u još nekim gradovima po crnogorskom primorju.

a1
Darko Šarić

Na Interpolovoj poternici... Policija pretražuje nekretnine Darka Šarića

Prema saznanjima Pressa, osim kuće u Pljevljima, na meti potrage su bili i FK „Rudar", poslovno-tržni centar i diskoteka u tom gradu, nekoliko kafića, kao i hotel „Maks prestiž" na primorju, nekoliko objekata pored budvanskog „Splendida", kuća u Dobroti, kotorski hotel „Kataro" i još nekoliko kuća i ugostiteljskih objekata.

- Potraga još traje. Pretražuje se sve što bi moglo da ima veze sa osobama za kojima se traga. O rezultatima ne možemo da govorimo, ali ako bude bilo šta konkretno, saopštićemo - rekla nam je kasno sinoć uoči zatvaranja ovog broja Tamara Ralević, portparol Uprave policije CG. Inače, podgoričke „Vijesti" objavile da se Darko Šarić nalazi u rodnim Pljevljima i da mirno čeka sledeće poteze srpskih vlasti, dok je njegov brat Duško u Italiji.

Podgoričke „Vijesti" tvrde da je  Dušan Šarić, Darkov rođeni brat, pobegao u Italiju

Sklonio se na vreme... Podgoričke „Vijesti" tvrde da je Dušan Šarić, Darkov rođeni brat, pobegao u Italiju

Kako je Press saznao, Darko Šarić je prethodnih dana boravio na crnogorskom primorju, tražeći način da prekomorskim putem pobegne u Italiju, odakle bi trebalo da se prebaci na sigurno utočište u Južnoj Americi.

Zvaničnici u Srbiji nisu želeli da komentarišu akciju crnogorske policije, ali su u neformalnim razgovorima izrazili sumnju, jer operativni podaci pokazuju da Šarići uživaju podršku dela vladajućeg crnogorskog režima. O tome govori, kako Press ekskluzivno otkriva, i podatak da su pripadnici PTJ-a u četvrtak prilikom pretresa kuća Šarića u Novom Sadu pronašli fotografije crnogorskog premijera Mila Đukanovića i optuženog vođe „duvanske mafije" Stanka Caneta Subotića.

a
DARKO SRPSKI DRŽAVLJANIN
Uprava policije Crne Gore saopštila je da Darko Šarić nije državljanin Crne Gore, ali da će ako bude pronađen biti uhapšen i izručen državi koja ga potražuje. Kako Press otkriva, Darko Šarić je u januaru 2009. godine u MUP-u Srbije dobio državljanstvo Srbije, a zatim i ličnu kartu.

MOĆNI POSLEDNJIH ŠEST GODINA
Braća Šarić postali su interesantni srpskoj policiji i bezbednosnim službama 2004. godine, koji su tada počeli ozbiljno operativno da ih „obrađuju", iako su se ovi crnogorski „biznismeni" nezakonitim poslovima bavili više od decenije. Veoma brzo Šarići su zauzeli bitna mesta u internim policijskim knjigama o organizovanom kriminalu. Brzo su počeli da se poziciniraju u srpskom podzemlju i preuzimaju najunosnije poslove posle akcije „Sablja" i razbijanja najmoćnijih srpskih kriminalnih klanova. Sve vreme boravili su u Crnoj Gori, odakle su delovali uglavnom u zapadnoj Evropi i Južnoj Americi, dok se u Srbiji kao bitni igrači pojavljuju tek 2008. godine, kada su pokupovali veliki broj nekretnina i razvili narko-biznis.

Sagovornik Pressa iz istrage otkriva i da su specijalci u Šarićevim objektima pronašli luksuz za koji kažu da je u svemu prevazišao bogatstvo koje se moglo videti u srušenom mafijaškom sedištu „zemunskog klana" u Šilerovoj.

- Šilerova je nula za ono što smo videli kod Šarića. Najsavremenija tehnika, najskuplji nameštaj, stilski ormari, italijanska kupatila, mini SPA centri... U jednoj od kuća, u nekoj vrsti sobe za dnevni boravak koja je vrlo luksuzno opremljena, nalazile se uramljene slike Mila Đukanovića i Stanka Subotića, a na stolu je takođe bio album pun fotografija njih dvojice - otkriva sagovornik Pressa.

On objašnjava da je policija zaplenila brojnu dokumentaciju koja se tiče poslovanja raznih firmi, hotela, kafića i klubova koji se zvanično ne vode na braću Šarić, kao i papire koji ih direktno povezuju za Stankom Subotićem.

- Sve će nam to biti dobar kapital za finansijsku istragu, ali možda i za nova proširenja istrage u akciji „Balkanski ratnik". Došli smo do podataka da su Šarići u Beogradu otvorili agenciju za obezbeđenje, koja se pre svega bavi čuvanjem njihovih lokala, kuća i ljudi, ali sumnjamo da je to bio paravan za kurirske narko-poslove. Takođe, uskoro bi mogle da uslede još neke provere, jer pouzdano znamo da su u njihovom vlasništvu poznati hoteli u Novom Sadu i Subotici, kao i još neki beogradski klubovi, koji nisu bili predmet prve provere - objašnjava izvor Pressa iz istrage.

Ministar policije Ivica Dačić kaže da je Srbija rešena da se obračuna sa organizovanim kriminalom.

- Očekujemo da će i druge države kao svoje prioritete postaviti borbu protiv organizovanog kriminala i da će sarađivati sa nama u ovoj istrazi, kao što mi sarađujemo u drugim istragama koje vode države u našem regionu. Očekujemo da nam sve države i policije regiona daju operativne podatke i saznanja o licima koja su pomenuta u istrazi - kazao je Dačić.

b

fakti

n U akciji srpske BIA i američke DEA 17. oktobra prošle godine zaplenjena je 2,1 tona visokokvalitetnog kokaina nedaleko od Urugvaja, da bi u novembru bilo zaplenjeno još pola tone kokaina

n U Srbiji je zbog sumnje da su učestvovali u ovom švercu uhapšeno osam osoba, dok je u Sarajevu uhapšen Miloš Cajić, koji je nedavno izručen Srbiji

n Ostali osumnjičeni, među kojima je i Darko Šarić, nalaze se bekstvu

Нема коментара: