brojač poseta

петак, 01. јануар 2010.

Pogibija agenata CIA u Avganistanu

Snage bezbednosti u pokrajini Host
Snage bezbednosti u pokrajini Host
Avganistanski talibani kažu da je jedan od njihovih boraca u sredu uveče izvršio samoubilački bombaški napad u kojem je, u bazi u istočnom delu zemlje, poginulo najmanje osam operativaca američke Centralne obaveštajne agencije.

Portparol talibana je u izjavi za BBC precizirao da je napadač bio infiltriran u redove avganistanske vojske.

BBC-jev dopisnik iz Kabula javlja da je, po rečima portparola talibana, jedan od njihovih pripadnika koji se ubacio u redove avganistanske vojske uspeo da, noseći pojas sa eksplozivom, izbegne mere bezbednosti i uđe u isturenu operativnu bazu Čepmen.

Predstavnik talibana kaže da je bombaš samoubica ušao u teretanu u bazi i digao se u vazduh.

Amerikanci vode istragu o tome kako je napadač uspeo da uđe u njihovu bazu.

Odbijaju da bilo potvrde bilo demantuju tvrdnju da je napadač bio odeven u uniformu avganistanske vojske i da se tako ubacio u bazu.

Ukoliko se to pokaže kao tačno, ističe BBC-jev dopisnik u Kabulu, Amerikanci će vrlo pažljivo preispitati svoje odnose sa avganistanskim snagama bezbednosti.

Slabije provere potencijalnih kandidata

Avganistanske snage vrlo tesno sarađuju sa stranim vojnicima i pod velikim su pritiskom da povećaju broj pripadnika avganistanske vojske kako bi ona bila u stanju da preuzme kontrolu nad zemljom i omogući stranim trupama da se povuku.

Ali, taj pritisak istovremeno znači da je selekcija onih koji se prijavljuju da služe u avganistanskoj vojsci manje pažljiva, odnosno da se manje napora ulaže u proveru da li je kandidat povezan sa talibanima.

Istovremeno, talibani aktivno rade na tome da ubede neke od vojnika i policajaca koji su već prošli taj proces provere da sada rade za njih.

Sama baza Čepmen je opisivana kao "neregularni objekt", što je fraza koja ukazuje da je u stvari reč o centru operacija CIA-je u pokrajni Host.

Za Centralnu obaveštajnu agenciju ovo je najveći gubitak u ljudstvu koji je služba pretrpela od početka rata u Avganistanu, pre osam godina, kao i najveći gubitak američkih života od oktobra.

Činjenica da je napadač uspeo da izbegne mere obezbeđenja u jednom ovako osetljivom objektu postavlja pitanje sposobnosti američkih snaga da zaštite sopstveno ljudstvo i to u trenutku kada se Amerikanci spremaju da dramatično povećaju kako broj vojnika tako i civila koji će biti raspoređeni u regionu.

Istovremeno, u nemirnoj južnoj provinciji Kandahar, u eksploziji podmetnute bombe život su izgubila četiri kanadska vojnika i jedna novinarka iz te zemlje.

Нема коментара: