brojač poseta

субота, 30. јануар 2010.

Počelo novo ledeno doba

Za razliku od stručnjaka koji predviđaju suše i rast temperature na Zemlji, pojedini eksperti tvrde da ova zima predstavlja početak ledenog doba

1
Nezapamćen talas hladnoće u evropi... Luka u  Kelnu nije u funkciji zbog leda
Nezapamćen talas hladnoće u evropi... Luka u Kelnu nije u funkciji zbog leda

Nezapamćeni talas hladnoće, koji već nedeljama ledom drži okovane srednju i istočnu Evropu, odneo je desetine života, a temperature su se spustile i do minus 35 stepeni Celzijusa. Pojedini meteorolozi i klimatolozi tvrde da je ova zima tek početak i da Zemlju očekuje ledeno doba, koje će trajati najmanje narednih 30 godina.

Nasuprot stručnjacima, koji poslednjih nekoliko godina upozoravaju da se čovečanstvo suočava sa globanim zagrevanjem, koje će prouzrokovati velike suše, nestašicu hrane i vode, veliki broj eksperata ima potpuno drugačije mišljenje. Oni smatraju da će globalno zagrevanje dovesti do novog ledenog doba, koje će čak prepoloviti broj stanovnika na Zemlji.

Mnogi neće preživeti

Jedan od njih je britanski profesor geologije Vilijam Paterson, koji je izneo apokaliptičan scenario ulaska Zemlje u novo doba okovano ledom.

a

Temperatura niža za 12 stepeni

Jedan od najpoznatijih hrvatskih fizičara Vladimir Paar izjavio je da su niske temperature širom Evrope očekivane jer je hlađenje i zagrevanje Zemlje prirodan proces koji se događa već milionima godina unazad. Prema njegovim rečima, za 20, 50 ili najviše 100 godina možemo da očekujemo početak novog ledenog doba.

- Hladne i tople decenije smenjuju se već duži period. Sada ponovo imamo globalno zahlađenje koje će trajati deceniju ili dve. Ledeno doba koje nas očekuje znatno će promeniti izgled sveta. Temperatura će u proseku biti za 12 stepeni niža, a led će prekriti Evropu sve do Slovenije. Hrvatska neće biti zahvaćena ledenim pokrivačem, ali obala Jadranskog mora izgledaće potpuno drugačije nego danas. Nivo mora će opasti za 140 centimetara, a najsevernija tačka Jadrana će biti kraj Zadra - navodi Paar.

- Otopljeni led sa severnog pola, koji se topi zbog sadašnjeg povećanja temperature na Zemlji, ohladiće Golfsku struju i dovešće do katastrofalnih posledica. Zemlji predstoji novo ledeno jer će vodene površine zamrznuti za samo šest meseci kad se Golfska struja ohladi. Većina ljudi koja sada živi na Zemlji mogla bi u svom životnom veku da doživi, ali ne i da preživi novo ledeno doba - upozorava Paterson.

Ponovljeni scenario

S druge strane, profesor Univerziteta u Kilu Mohib Latif, koji takođe smatra da će Zemlja ući u novo ledeno doba, ima manje apokaliptična predviđanja. Prema njegovom mišljenju, čovečanstvu predstoji hladniji period koji će trajati samo 30 godina.

- Promene u okeanskim strujama koje klimatolozi poznaju kao severnoatlantske oscilacije prevladaće nad globalnim zagrevanjem i prouzrokovaće hladno razdoblje koje će trajati tri decenije. Ipak, nakon toga, prosečna temperatura će ponovno početi da raste do ekstremnih vrednosti - izjavio je Latif tokom UN-ove konferencije o klimi krajem prošle godine u Kopenhagenu.

Inače, prethodno ledeno doba dogodilo se pre 13.000 godina, a počelo je upravo iz razloga koje je naveo profesor Paterson. Usled zagrevanja vazduha, lednici su počeli da se tope, te se smer toplih struja promenio. Nagli prodor hladne vode ohladio je Golfsku struju i tako zavio čitavu planetu u led.

Нема коментара: