brojač poseta

уторак, 05. јануар 2010.

Po 1.700 dinara na Badnji dan

Svi građani Srbije koji su stekli pravo na besplatne akcije moći će od 6. januara da podignu potvrdu o posedovanju pet akcija Naftne industrije Srbije (NIS) i 1.700 dinara u gotovini.

Potvrdu o posedovanju besplatnih akcija NIS-a građani će dobiti u poštama, a novčana naknada će biti uplaćena na račune koje su građani otvarali u poštama ili bankama kada su se prijavljivali za besplatne akcije.

Nominalna vrednost pet akcija NIS-a je 2.500 dinara, mnogo manje nego što su mnogi najavljivali i očekivali. Vrednost deonica NIS-a će sigurno porasti narednih godina posle modernizacije, pa bi novopečeni akcionari trebalo da imaju strpljenja, što je, inače, savet za sve trgovce na berzi. Tokom godine 4,8 miliona građana koji su dobili pravo na besplatne akcije postaće vlasnici i akcija Galenike, Telekoma i Aerodroma „Nikola Tesla“. Od prodaje akcija i udela već privatizovanih preduzeća iz Privatizacionog registra građani će za početak dobiti 1.700 dinara.
Nebojša Ćirić, državni sekretar Ministarstva ekonomije, izjavio je da je za podizanje potvrda o vlasništvu akcija NIS-a potrebna lična karta i broj računa. Njegova preporuka budućim malim akcionarima jeste da svoje deonice ne prodaju dok kompanije u kojima ih imaju ne postanu otvorena akcionarska preduzeća, odnosno dok se ne uključe na berzu. Tek tada biće moguće da po najpovoljnijim uslovima prodaju akcije.
– Građani koji dobiju besplatne akcije mogu da ih prodaju sklapanjem kupoprodajnih ugovora, ali treba da znaju da se mnogo veća cena postiže na berzi. Prva berzanska trgovina akcijama NIS-a i drugih javnih preduzeća biće besplatna za građane i obavljaće se davanjem naloga u poštama. Berzanska trgovina akcijama NIS-a trebalo bi da bude omogućena od polovine 2010. godine, a ostalih javnih preduzeća njihovim prelaskom iz zatvorenog u otvoreno akcionarsko društvo – objasnio je Ćirić. Javna preduzeća biće obavezna da se organizuju kao otvorena akcionarska društva, u suprotnom biće novčano kažnjena. Bivši i sadašnji radnici NIS-a, koji će takođe 6. januara dobiti besplatne akcije te kompanije u vrednosti od 200 evra po godini radnog staža, ako odluče da ih prodaju, moraće da plate brokeru za tu uslugu.
Građanima koji su stekli pravo na besplatne akcije sleduju i akcije iz budućeg Akcionarskog fonda koji će nastati pripajanjem Privatizacionog registra i Akcijskog fonda Agenciji za privatizaciju. Iz Akcionarskog fonda, gde će biti i akcije preduzeća koja tek treba da se privatizuju, među kojima je i Jat ervejz, deliće se objedinjene akcije koje će sadržati akcije desetak preduzeća. „Na početku će građanima biti podeljena prva emisija akcija iz Akcionarskog fonda, a u planu su i druge emisije“, rekao je Ćirić. On nije želeo da procenjuje kolika će biti vrednost ukupnog paketa akcija koje će građani besplatno dobiti, ali je rekao da očekuje da će oni biti zadovoljni jer se radi o najvrednijim srpskim preduzećima.

Нема коментара: