brojač poseta

понедељак, 25. јануар 2010.

Lažni detektori za eksploziv

Britanska firma „ATSC" izvozila detektore za eksploziv u 20 zemalja, uključujući Irak i Avganistan, a nakon stručnog ispitivanja ispostavilo se da je reč o najobičnijoj spravi za sprečavanje krađe po prodavnicama

s
Lažni detektori za eksploziv

Čemu služi, a uz to i ne radi?... Umesto bombi, sprava otkriva lopove

Britanska firma „ATSC" iz Somerseta izvozila je ručni detektor za eksploziv u 20 zemalja, uključujući Irak i Avganistan, za koji se ispostavilo da ne radi jer je najobičniji uređaj za sprečavanje krađe po prodavnicama. Prevaru su otkrili novinari britanske TV mreže BBC, koji su instrument odneli na analizu u specijalizovanu laboratoriju.

Džim  Mekormik, direktor kompanije „ATSC"

Izveo sjajnu prevaru... Džim Mekormik, direktor kompanije „ATSC"

Nakon toga uhapšen je direktor kompanije „ATSC" Džim Mekormik (53), a britanska policija istražuje ceo slučaj.

Naime, detektor za eksploziv ADE-651 firme „ATSC" trebalo bi da funkcioniše po sličnom principu kao rašlje. On bi trebalo da otkrije male količine eksploziva sa udaljenosti od jednog kilometra na zemlji i sa čak tri kilometra iz vazduha.

Vlada iračkog premijera Nurija al Malikija kupila je 1.500 detektora od britanske firme po ceni od 45.000 funti za komad, iako su se drugim zemljama prodavali i za 15.000 funti po komadu. Detektori su u toj zemlji postavljeni na svim važnim kontrolnim punktovima.

Iako je navedeno da detektor otkriva minimalne količine eksploziva na velikoj udaljenosti, pored tog uređaja u oktobru prošle godine neprimećeno su prošle čak dve tone eksploziva kojim su bombaši samoubice u napadu na tri ministarstva u Bagdadu ubili 155 ljudi. Isto tako, u decembru uređaji nisu reagovali na eksploziv za višestruke napade u kojima je bilo 120 mrtvih.

Prve sumnje u delotvornost britanskog detektora pojavile su se u „Njujork tajmsu", koji je pre dva meseca izvestio da je američka vojska procenila da su ti uređaji beskorisni.

Nakon toga, pre nekoliko dana novinari britanskog BBC-a detektor su odneli na analizu u kompjutersku laboratoriju na univerzitetu Kembridž. Tamo je otkriveno da ključna elektronska komponenta uređaja, koji bi trebalo da detektuje podmetnute bombe, nije ništa drugo nego čip koji se u prodavnicama koristi za sprečavanje krađe.

a

Nije hteo da otkrije kako patent radi
U odbranu britanskog detektora stao je i zamenik iračkog ministra odbrane, general Tarek al Asl.
- Direktor britanske kompanije „ATSC" Džim Mekormik uhapšen je ne zato što detektor ne radi, već zato što nije želeo da otkrije britanskim vlastima sistem po kojem naprava funkcioniše. Pre toga je odbio i da Amerikancima oda tajnu o principu rada detektora - rekao je Al Asl i dodao da je sam isprobao spravu i da je ona 100 odsto pouzdana.

Sada postoji zabrinutost da su zbog detektora ADE-651, koji zapravo nisu otkrivali bombe, poginule stotine ljudi. Britanija je stoga zabranila dalji izvoz uređaja, a irački premijer Nuri al Maliki naredio je istragu.

Interesantno je, međutim, to da je irački ministar unutrašnjih poslova Džavad al Bolani nakon što je britanska ambasada u Bagdadu upozorila vlasti Iraka na ovaj problem, saopštio da su detektori uspeli da spreče više od 16.000 bombi koje bi bile pretnja životima ljudi. Al Bolani je naveo i da je zahvaljujući britanskim uređajima deminirano više od 733 automobila-bombi.

- Irak se smatra tržištem za mnoge kompanije koje proizvode takve uređaje. Postoje i druge konkurentske firme koje pokušavaju da oklevetaju delotvornost tih instrumenata koje kupuje vlada. Delotvornost britanskog detektora u stvari zavisi od obučenosti korisnika - rekao je Al Bolani.

Нема коментара: