brojač poseta

уторак, 26. јануар 2010.

Kradu od penzionera

Službenici filijala banaka u Čačku, u poslednjih nekoliko meseci proneverili su više od 130.000 evra skidajući novac korisnicima tekućih, štednih i deviznih računa. U policiji ističu da se novac uglavnom skida sa bankarskog konta starijih osoba i onih koji u banku ne dolaze često i upozoravaju da bi građani češće trebalo da kontrolišu svoje račune.

Službenici raznih banaka u Čačku, uglavnom blagajnici, prisvajali su za sebe ogromne sume novca koji su uzimali sa računa štediša. Pred kraj prošle godine iza rešetaka se našla blagajnica-likvidator "Čačanske banke" Dragica Strugarević (53). Njoj se na teret stavlja da je od 31. decembra 2007. do 19. oktobra prošle godine u velikom broju navrata, sa partija dinarske i devizne štednje, kao i tekućih računa klijenata banke, falsifikujući potpise na njihovim isplatnim nalozima, podigla 7.930 evra i oko 4,1 milion dinara.
Pred sudom se vodi postupak i protiv Miladina Nikolića, službenika "Komercijalne banke" - filijale u Preljini. On odgovara da je na sličan način kao Strugarevićeva podigao oko 50.000 evra i 37.000 švajcarskih franaka.
- Kod ovih krivičnih dela pokazalo se da šalterski službenici tačno znaju od kojih osoba da skidaju novac sa računa. Obično biraju starije osobe i penzionere ili lica lošeg zdravstvenog stanja koji u banku ne dolaze često. Kada se osoba, kojoj je skinuta određena svota sa računa, pojavi kod službenika, on tačno zna da je od nje uzeo novac i prijavljuje stanje za koje klijent misli da je verodostojno. Kada bi građanin otišao u drugu ekspozituru ili makar kod drugog šalterskog službenika, video bi da mu novac nedostaje - kaže Dušan Negojević, šef odseka za privredni kriminal PU Čačak.
On naglašava da je veoma bitno da građani redovno proveravaju stanje na svojim računima, a prema njegovim rečima, poželjno je da se kontrole obavljaju u različitim ekspoziturama.
- Ova krivična dela je veoma teško otkriti jer su počinioci veoma iskusni ljudi, koji znaju kompletnu proceduru i sve bankarske začkoljice. Ima mnogo banaka, mnogo ljudi je u direktnom kontaktu sa novcem i neki od njih misle da na ovaj način mogu da dođu do lake zarade - navodi Negojević.
Pronevere novca najčešće se otkrivaju kada su šalterski službenici na odmoru ili bolovanju.
- Stranka dođe kod kolege, on joj kaže koliko ima na računu, klijent shvati da nešto nije u redu i tada klupko polako počinje da se odmotava. To su bile situacije nakon kojih smo najčešće i ulazili u trag ovim proneverama - ističe Dušan Negojević.
Kada osete da nešto nije u redu sa stanjem na njihovim računima, građani bi to trebalo da prijave policiji, a ne banci, jer postoji sumnja da će se zbog kolegijalnosti ili očuvanja imidža banke svaki pokušaj malverzacije zataškati, savetuju u čačanskom odseku za privredni kriminal.

Istraga u „Vojvođanskoj banci”

Pored toga što nezakonito skidaju novac sa računa svojih klijenata, pojedini bankari u Čačku koristili su se i prevarama kod odobravanja kredita. Na ovaj način izdati su krediti u vrednosti od preko 300.000 evra. U toku je istraga protiv šest radnika filijale „Vojvođanske banke”
Najveća pronevera u Čačku dogodila se 2006. godine u ekspozituri „Cepter banke”, kada je blagajnica Verica Tripković prisvojila 176.480 evra, 20.460 švajcarskih franaka, 22.000 dolara i 2,7 miliona dinara. U februaru 2007. godine ona je osuđena na četiri godine zatvora.

Нема коментара: