brojač poseta

уторак, 05. јануар 2010.

Kako sve političari kriju svoju imovinu

Postoje brojni načini da političari izbegnu prijavljivanje cele imovine i prihoda, od prepisivanja na rođake i prijatelje i poklanjanja dragocenosti, do razvoda supružnika i namerenog ulaženja u dužnički odnos

1

Postoje brojni načini da srpski funkcioneri i sva imenovana i postavljena lica izvrdaju da prijave kompletnu imovinu i prihode, što su po zakonu obavezni da urade do 31. januara ove godine. Poznati advokati, sagovornici Pressa, naime, kažu da je bilo dovoljno vremena da se imovina sakrije od javnosti tako što se prepiše na rođake ili prijatelje ili poklone dragocenosti. Ima i sofisticiranijih načina skrivanja imetka, kao što su razvod od supružnika ili namerno stupanje u dužnički odnos.

Prema zakonu, naši ministri, poslanici, predsednici opština, sudije, tužioci, direktori raznih agencija i ustanova dužni su da Agenciji za borbu protiv korupcije dostave podatke samo za sebe, svog supružnika i maloletnu decu. Advokat Milorad Vukasov kaže da su svi funkcioneri imali dovoljno vremena da nekretnine prepišu na tašte, strine i druge rođake, ili poklone umetničke slike komšijama, jer je mesecima najavljivano da do 31. januara moraju da prijave šta imaju.

a

Imovinu prijavljuju i direktori škola i biblioteka

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković kaže da ta institucija uopšte neće ulaziti u to da li su funkcioneri na nekog drugog prepisali imovinu jer „Agencija nije organ za ispitivanje".

- Funkcioneri su dužni da prijave popis svoje imovine na dan 1. januar i to će biti predmet naše provere - da li su ti navedeni podaci tačni, odnosno da li odgovaraju evidenciji u Poreskoj upravi, bankama, carini, policijskoj upravi... Ukoliko utvrdimo nesaglasnost javlja se pretpostavka o povredi zakona i u tom slučaju sledi krivična prijava - kaže Markovićeva.

Ona kaže da u Srbiji ima između 15.000 i 30.000 imenovanih i postavljenih lica:

- Ljudi na funkcijama su i direktori škola, muzeja, vrtića, članovi upravnih odbora, sudije, tužioci, zamenici tužilaca, državni sekretari i ministri.

Pare na računu prijatelja

- Čak i oni koji ranije nisu skrivali imovinu, mogli su ovih poslednjih meseci sve to da srede. Oni mogu nekome navodno da poklone umetničke predmete ili zbirke ili da fiktivno prepišu nekretnine na rodbinu, čuvaju novac na računima prijatelja... To jeste rizik, jer će onaj ko bude otkriven da je radio tako nešto biti politički mrtav, a Srbija je mala država, ovde se sve zna... Zato Agencija sve mora da ispita, čak i ako bude postojala i najmanja sumnja da je neko nešto lažno prijavio ili uopšte nije prijavio. Kako se budemo približavali EU, kriterijumi za prijavljivanje prihoda i imovine biće stroži - upozorava Vukasov.

Advokat Toma Fila smatra da će funkcioneri da se služe suptilnijim i prefriganijim načinima da sakriju svoje bogatstvo od prepisivanja nekretnina na rođake.

- Ne postoji propis koji ne može da se izbegne, pa je to slučaj i sa Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije. Dugo su svi oni u politici, znaju sve cake. Ja ne verujem da će funkcioneri da bi prikrili bogatstvo masovno da prepisuju imovinu na rođake, kumove i tašte ili da poklanjaju komšijama i strinama skupocene poklone. To je suviše očigledno. Ali, mogu, recimo, da se razvedu, pa pola ili sve što imaju navodno daju ženi, pošto u izveštaju ne mora da se navede i imovina bivšeg supružnika. Mogu i da kupe firmu u stečaju ili da naprave dužnički odnos - recimo komšija tuži funkcionera da mu duguje miliona evra, ovaj to ne negira i prema odluci suda dužan je da isplati pare. Taj novac se ne beleži u izveštaj, a komšija naravno vrati pare - nabraja Fila.

Provalnici uvek obiju kasu

On dodaje da je „svaki političar pošten, skroman i siromašan dok se ne otkrije da nije prijavio svu imovinu ili prihode".

2
Komšija tuži funkcionera da mu duguje milion evra, a sud donese odluku o isplati para. Taj novac se ne beleži, a komšija naravno vrati novac ... Toma Fila, advokat

- Znate, industrija stalno smišlja nove kase, ali provalnici uvek otkriju kako da ih obiju. Tako i funkcioneri „provale" kako da izbegnu da prijave svo bogatstvo. Svugde u svetu se smišljaju genijalne ideje o izbegavanju plaćanja poreza, pranju novca... za to čak postoje posebni ekonomski savetnici. Po tome se ni naši funkcioneri ne razlikuju. A kada je u Srbiji otkriveno i dokazano da neko i nije tako skroman kako se prikazuje u javnosti - kaže Fila.

4

Za skrivanje imovine zatvor i 10 godina bez funkcije

Funkcioneri moraju do 31. januara da prijave visinu svoje plate, sve prihode koje imaju iz budžeta ili drugih javnih izvora, ali i sve druge prihode. Takođe, moraju da navedu i podatke o svoj nepokretnoj i pokretnoj imovini (stanovi, kuće, vozila, plovila, oružje...), o ušteđevini, svim hartijama od vrednosti koje poseduju, kao i da navedu sva svoja potraživanja. U formular se unose i podaci o dragocenostima, zbirkama, umetničkim predmetima...

Za nepodnošenje izveštaja ili podnošenje lažnih podataka zaprećena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina. Osuđenom bi odmah prestala funkcija i bilo bi mu zabranjeno da u narednih 10 godina obavlja bilo koji drugi javni posao. Za kašnjenje sa prijavljivanjem imovine zaprećene su novčane kazne od 10.000 do 50.000 dinara.

Нема коментара: