brojač poseta

петак, 22. јануар 2010.

Država na tragu organizatorima šverca kokaina: Padaju Šarići!

Specijalni tužilac pokrenuo istragu protiv Darka Šarića, koji se tereti da je organizovao šverc 2,8 tona kokaina iz Južne Amerike. Šarić se trenutno krije u Crnoj Gori. Pod sumnjom i njegov brat Duško Šarić, koji se nalazi u Italiji

s
Darko Šarić  (levo) i njegov brat Duško Šarić

Kolovođe narko-grupe... Darko Šarić (levo) i njegov brat Duško Šarić

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević pokrenuo je istragu protiv Darka Šarića, koji se tereti da je jedan od glavnih organizatora šverca 2,8 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu! Pored Šarića, koga su mediji već označili kao „najvećeg narko-bosa u ovom delu Evrope", zbog organizacije šverca kokaina istraga je pokrenuta i protiv Gorana Sokovića.

a1

Malović: Tražićemo izručenje Šarića

Ministarka pravde Snežana Malović kaže za Press da će posle pokretanja istrage protiv Darka Šarića Srbija tražiti njegovo izručenje!

- Ministarstvo pravde će tražiti izručenje Darka Šarića od svih zemalja za koje budemo imali informaciju da se nalazi na njihovoj teritoriji, bilo da je to Crna Gora ili bilo koja druga država u kojoj se bude nalazio Darko Šarić - kaže Malovićeva.

Ministar policije Ivica Dačić na pitanje Pressa da li će od kolega iz Crne Gore tražiti hapšenje Darka Šarića, koji se trenutno tamo nalazi, kaže da će policija „izvršiti svaki nalog koji dobije od tužilaštva".

Specijalni tužilac dodaje da je Uprava kriminalističke policije, uz asistenciju specijalaca, pretresla nekoliko kuća i objekata u Beogradu i Novom Sadu, koji su u vlasništvu ili ih koriste Šarić i Soković (pogledaj okvir).

Darko Šarić u Crnoj Gori

- Istraga protiv Šarića nastavak je akcije „Balkanski ratnik", koja je pokrenuta 17. novembra 2009, kada je u zajedničkoj akciji BIA i američke agencije DEA u Urugvaju zaplenjeno više od dve tone kokaina. Tu saradnju nastavilo je Tužilaštvo sa pravosudnim organima Urugvaja i Argentine, ali i evropskim zemljama, što je i dovelo do proširenja istrage na sam vrh ove kriminalne organizacije - naveo je Radisavljević, i dodao da se istraga u slučaju „Balkanski ratnik" sada vodi protiv ukupno 19 osoba, od kojih je devet u pritvoru u Srbiju, a jedna u BiH.

Sagovornik Pressa blizak Specijalnom tužilaštvu otkriva da se Darko Šarić trenutno nalazi u Crnoj Gori. On dodaje da tužilaštvo odranije ima informaciju da je Šarić glavni organizator šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu, ali da do sada nisu hteli zvanično da pokrenu istragu protiv njega.

- Istragu nismo hteli da pokrenemo jer smo želeli da sačekamo Šarića da dođe u Srbiju kako bismo ga uhapsili! Ali, pošto je postalo jasno da on nema nameru da dođe u Srbiju, nismo više imali šta da čekamo i istraga je pokrenuta. Policija će ga uhapsiti čim kroči na teritoriju Srbije - kaže sagovornik Pressa.

Prema njegovim rečima, u istrazi protiv ove narko-grupe Srbija ima podršku velikog broja evropskih zemalja.

a2

fakti

n Akcija „Balkanski ratnik" počela je 17. 10, kada je BIA u Urugvaju zaplenila 2.171 kg kokaina koje je naručila narko-grupa braće Šarić

n U Argentini 26. decembra BIA zaplenila još 492 kg kokaina

n Argentina je izdala poternice za Nenadom Novakovićem, Draškom Vukovićem, Borisom Labanom, Markom Pandrcem i Igorom Stjepovićem

n U Srbiji su uhapšeni Željko Vujanović, Nikola Pavlović, Marko Bulatović, Dejan Dakić, Miloš Pandrc, Radan Adamović, Dragan Labudović i Miloš Kragović

- Srbija je u stalnom kontaktu sa velikim brojem evropskih zemalja koje su uključene u istragu protiv Šarića i njegove narko-grupe. One su spremne da ga uhapse i izruče Srbiji ukoliko se nađe na njihovoj teritoriji - kaže naš izvor.

Sagovornik Pressa dodaje da bi pod istragom za šverc kokaina uskoro mogao da se nađe i Darkov brat, Duško Šarić.

- Prema poslednjim podacima, Duško Šarić se nalazi u Italiji - kaže naš izvor.

Od Caneta do Amsterdama

Darko Šarić rođen je u Pljevljima, crnogorski je državljanin koji ima i prebivalište u Srbiji. Mediji su pisali da je sarađivao sa Sretenom Jocićem, Jocom Amsterdamom (optužen za ubistvo Ive Pukanića), sa kojima je kupovao firme po Srbiji. Spekulisalo se i da je Šarić jedan od suvlasnika firme za distribuciju „Futura" Stanka Subotića Caneta.

U „beloj knjizi kriminala" braća Šarić označeni su u kao članovi grupe „Amerika".

Vile braće Šarić u  okolini Novog Sada

Puni oružja i motora... Vile braće Šarić u okolini Novog Sada

Policija upala u kuće Šarića u Beogradu i Novom Sadu

Policija je juče u Novom Sadu i Beogradu pretresla nekoliko kuća koje su koristili braća Darko i Duško Šarić i Goran Soković. U Novom Sadu policija je upala u njihove vile koje se nalaze u ulici Ivana Franka na Tatarskom brdu, u novosadskom naselju Sremska Kamenica, dok su u Beogradu pretresene kuće na Mačkovom kamenu na Dedinju i na Novom Beogradu.

Vile su izuzetno luksuzno uređene i sve ukupno imaju nekoliko hiljada kvadrata. Policija sumnja da su braća Šarić upravo u ovim kućama, koje su izgrađene novcem od prodaje droge, boravila u vreme kada su počela hapšenja njihovih saradnika zbog šverca kokaina. Policija je na informativni razgovor privela i nekoliko lica koje je zatekla u ovom objektima, a koja su se predstavili kao „čuvari".

- Tokom pretresa pronađena je izvesna količina oružja, a zaplenjeno je i nekoliko kompjutera, kao i drugih dokaza koji potvrđuju umešanost braće Šarić u nekoliko krivičnih dela. Zaplenjeno je i nekoliko luksuznih motora „harli dejvidson".

Šarić ima plac vredan 800.000 evra pored hotela „Splendid"

Prvi komšija... Šarić ima plac vredan 800.000 evra pored hotela „Splendid"

Šarićeva imovina vredi 100 miliona evra

Pored istrage zbog šverca kokaina, protiv Darka Šarića će biti pokrenuta i finansijska istraga za oduzimanje imovine. Prema informacijama Pressa, pravosudni organi doneće odluku o zamrzavanju imovinu Šarića u Srbiji i u inostranstvu.

- Procenjuje se da je imovina Darka Šarića u Srbiji, ali i u drugim zemljama, veća od 100 miliona evra! Imamo podatka i da Šarić u poslednje vreme pokušava da imovinu prepiše na neka druga lica, ali mu to neće pomoći, jer već imamo tačnu evidenciju svega što poseduje! Oni koji pristanu da postanu „vlasnici" Šarićeve imovine treba da znaju da će i sami doći pod udar ovog zakona, odnosno da će i njima biti oduzimana imovina - upozorava sagovornik Pressa.

Podgorički „Dan" objavio je nedavno deo imovine braća Šarić u Srbiji i Crnoj Gori. Darko je vlasnik kuće i placa iza hotela „Splendid" u Bečićima, koje je platio 800.000 evra, dela hotela „Mediteran" u Bečićima, dok u centralnom registru Privrednog suda Crne Gore on nema nijedno preduzeće. Duško Šarić ima diskoteku „Municipijum" u Pljevljima, firme „Šmid produkt" i „Mat kompani", FK „Rudar" iz Pljevalja i još nekoliko klubova u Kragujevcu, Novom Sadu i Kotoru.

Нема коментара: