brojač poseta

среда, 06. јануар 2010.

Deonice NIS-a

Oko 4,8 miliona građana Srbije od danas postaju vlasnici pet akcija Naftne industrije Srbije dok im je istovremeno na žiro račune uplaćeno 1.700 dinara.

(arhiva)
(arhiva)
Ministar Mlađan Dinkić ponovio je da je trenutna cena pojedinačne akcije NIS-a od 500 dinara rezultat direktne prodaje ove kompanije "Gaspromnjeftu". On je rekao da će kada NIS plasira akcije na berzu, njihova vrednost biti veća i dodao da će razočarenje malom vrednošću biti otklonjeno podelom akcija "Telekoma" koje bi građani trebalo da dobiju do kraja godine.

Ceo posao u vezi sa besplatnim akcijama koje građani dobijaju u ovoj fazi može da se završi na šalteru Pošta širom Srbije.

Građani mogu da potvrde da su upisani u Centralni registar hartija od vrednosti, nakon čega su u mogućnosti da raspolažu akcijama na koji god način žele.

Paralelno, mogu da podignu i 1.700 dinara koje im sleduje iz novca sakupljenog tokom ranijih privatizacija, objašnjava Boris Majstorović iz Agencije za privatizaciju.

"Da bi dobioli potvrdu, potrebno je da se identifikuje na šalteru Pošte ličnom kartom, odnosno dokumentom kojim su se prijavljivali. Pored toga, potrebno je da donese potvrdu Poštanske štedionice o računu koji je otvoren prilikom prijavljivanja i da potpiše nalog za isplatu. To se odnosi na isplatu ovih 1700 dinara iz ranijih privatizacija", kaže Majstorović.

"Ne postoji rok do kada oni mogu to da podignu, odnosno nema potrebe za nekom gužvom. Moguće je da se to obavi kada obavljate neki drugi posao u pošti, a tada mogu da dobiju i potvrdu o stečenim akcijama“, objašnjava on.

Iako priznaju da nominalna vrednost NIS-ovih akcija od po 500 dinara nije velika, u Ministarstvu ekonomije preporučuju oprez prilikom razmatranja opcija.

Direktor Centra za podršku privatizaciji podseća da je akcije odmah moguće prodati putem kupoprodajnog ugovora, ali će troškovi takve transakcije maksimalno umanjiti zaradu.

Međutim, kada se sredinom godine akcije NIS-a nađu na berzi brokerske usluge koje će pružati Pošta biće besplatne.

"Neka vrsta apela je sigurno da bi bilo bolje da se sačeka trgovanje na berzi kako bi se znalo šta je tržišna vrednost. Ovako, ako nemate berzu, a neko krene da nudi 500, 600 ili 1000 dinara, vi ne znate da li ste ih prodali po dobroj ceni zato što sutra može da bude hiljadu i po ili dve a može da bude i mnogo niže. Tako da je na svakom građaninu da odluči šta će da čini", kaže Majstorović.

Do kraja januara pred Vladom bi trebalo da se nađu izmene Zakona o besplatnoj podeli akcija kojima će biti predviđeno da građani dobiju deonice još nekih velikih preduzeća pre njihove prodaje.

Na osnovu toga građani bi tokom ove godine trebalo da dobiju akcije "Telekoma" i aerodroma "Nikola Tesla", kao i delić vlasništva novog Akcionarskog fonda u koji će se na ime građana slivati akcije odnosno novac od "Galenike" i drugih preduzeća čija se prodaja očekuje.

1 коментар:

Анониман је рекао...

obecali isplatu deonica a niste ipunili.kadace biti isplata 2500 din deonica?