brojač poseta

понедељак, 18. јануар 2010.

Čaves optužio SAD za okupaciju Haitija

"Čitam da stiže 3.000 vojnika, marinaca naoružanih kao da su krenuli u rat. Tamo nema manjka oružja. Doktori, lekovi, nafta, mobilne bolnice - to je ono što bi SAD trebalo da pošalju."

Američki predsednik Barak Obama ovlastio je Pentagon i ministarstvo unutrašnje bezbednosti da mobilišu vojne rezerviste da bi pomogli ugroženom stanovništvu Haitija, pogođenim razornim zemljotresom, saopštila je Bela kuća.

Obama je u subotu potpisao naredbu kojom se dozvoljava mobilizacija pretežno medicinskog osoblja i obalske straže iz rezervnog sastava, javile su agencije.

U naredbi se navodi da Obama daje ovlašćenja sekretaru za odbranu Robertu Gejtsu i sekretaru za unutrašnju bezbednost Dženet Napolitano da mobilišu svaku jedinicu rezervnog sastava, neophodnu za pružanje pomoći Haitiju.

Predsednik Venecuele Ugo Čaves optužio je SAD da zemljotres na Haitiju koriste kao izgovor za okupaciju te karipske zemlje.

"Čitam da stiže 3.000 vojnika, marinaca naoružanih kao da su krenuli u rat. Tamo nema manjka oružja. Doktori, lekovi, nafta, mobilne bolnice - to je ono što bi SAD trebalo da pošalju", rekao je sinoć Čaves.

On je primetio da se ti američki vojnici, međutim, ne vide na ulicama. "Najgore od svega je što ih ne vidite na ulicama. Da li oni skupljaju tela ili traže povređene? Nisam ih video da to rade. Gde su li onda?", zapitao je Čaves.

On je istakao da ne želi da umanji humanitarne napore SAD, već samo postavlja pitanje neophodnosti tolikog broja američkih vojnika, preneo je Rojters.

SAD šalju na Haiti više od 5.000 marinaca i vojnika, a brod na kome je uspostavljena bolnica trebalo bi da pristigne krajem nedelje.

Venecuela je na Haiti uputila lekare, humanitarnu pomoć i manji broj vojnika, a Čaves je obećao da će poslati i naftu.

Prema navodima Čavesa, avioni Venecuele su prvi koji su sleteli na Haiti posle razornog zemljotresa, 12. januara, u kome je, kako se strahuje, poginulo 200.000 ljudi.

Senegal predlaže stvaranje nove afričke države za Haićane

Senegal predlaže stvaranje nove afričke države za Haićane

Predsednik Senegala Abdulaje Vade predložio je stvaranje nove afričke države za Haićane, uporedivši tu ideju sa stvaranjem države Izraela 1948. godine.

"Izrael je stvoren na taj način. Ne možete mi reći da to nije moguće. Sve je moguće ukoliko Haićani to zatraže", rekao je Vade u intervjuu televiziji Rojters.

Prema njegovim rečima istorija Haićana kao potomaka robova daje im pravo na novi život na crnom kontinentu.

"Samo kažemo da se Haićani nisu sami tamo našli. Oni su tamo zbog ropstva, pet vekova ropstva", istakao je predsednik Senegala.

"Moramo da im ponudimo priliku da dođu u Afriku, to je moja ideja. Oni imaju prava na Afriku, koliko i ja", rekao je Vade o svom predlogu,koji treba da se nađe pred članicama Afričke unije.

Senegal planira da podnese rezoluciju u kojoj se zalaže da Haićani dobiju "sopstvenu državu na afričkoj teritoriji, zemlji njihovih predaka", stoji u tekstu tog dokumenta objavljenom u lokalnim novinama.

Vade je rekao da Senegal i druge afričke države treba da prihvate svakog Haićanina koji zatraži novo državljanstvo i založio se za masovni program usvajanja siročadi posle zemljotresa koji je pogodio Haiti.

Brisel izdvojio 429 miliona evra

Članice EU izdvojile su danas 429 miliona evra za humanitarnu pomoć i obnovu Haitija, izjavili su zvaničnici.

Evropska komisija donirala je 107 miliona evra za rehabilitaciju i još 200 miliona evra za srednjoročne i dugoročne poslove obnove. Zajedno sa sredstvima koja su obećale pojedinačne članice, cifra je dostigla 429 miliona evra.

"Shvatamo da je potrebna još veća pomoć i podrška i postigli smo dogovor o tome", rekla je novinarima šef spoljne politike EU Ketrin Ešton.

On je do dodala da se slanje pomoći koordiniše pod okriljem UN i u saradnji sa SAD i ostalim zemljama.

Prema prvoj proceni EU, u glavnom gradu Haitija Port o Prensu uništeno je ili oštećeno više od 4,000 objekata

Нема коментара: