brojač poseta

уторак, 05. јануар 2010.

Bivšem direktoru beogradske „Gradske čistoće" plene milion evra iz švajcarske banke

Država će uskoro zapleniti milion evra sa privatnog računa bivšeg direktora JKP „Gradska čistoća" Dragana Ignjatovića u Švajcarskoj. Ignjatović je, podsetimo, optužen da je organizovao takozvanu „đubretarsku mafiju" i sa saučesnicima nezakonito prisvojio skoro 375 miliona dinara državnih para.

1

Prema rečima sagovornika Pressa iz Ministarstva pravde, novac bi najkasnije do kraja meseca trebalo da bude u Srbiji.

- Jedinica za finansijske istrage MUP-a Srbije nedavno je u saradnji sa kolegama iz inostranstva pronašla oko milion evra na tajnom računu u jednoj banci u Švajcarskoj. Odmah posle saznanja da se radi o Ignjatoviću, račun je blokiran. Taj novac bi najkasnije do kraja januara trebalo da bude u Srbiji i on će ostati blokiran sve do izricanja pravosnažne presude Ignjatoviću - objašnjava naš sagovornik.

Ministarka pravde Snežana Malović, koja je pre dva dana najavila zaplenu milion evra, juče nije želela da govori o detaljima.

- Ostvarena je saradnja između Jedinice za finansijske istrage sa nadležnim organima jedne strane zemlje. Blokirana su sredstva u iznosu od oko milion evra. I ona bi uskoro trebalo da budu prebačena na račun Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom, koji je otvoren kod Narodne banke Srbije - priča Malovićka.

a

Oduzeti milioni, kuće, stanovi, placevi...

Država je već jednom zaplenila miliona evra, i to od optuženih za zloupotrebe u PIK „Zemunu". Trajno je od udovica vođa „zemunskog klana" Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića oduzet plac od 20 ari u Šilerovoj ulici, vredan oko 1,2 miliona evra. Plac je dodeljen policijskoj upravi Zemun i na njemu će biti izgrađena policijska stanica. Kuću koja je privremeno oduzeta od osumnjičenog za trgovinu narkoticima Darka Ercega, od 104 kvadrata, više od dva meseca koristi opština Zvezdara. Tu je smešten novi objekat Centra za socijalni rad, a ista sudbina čeka i objekat u Leskovcu, površine oko 250 kvadrata, oduzet od Dragana Stojičića. Odluku o promeni namene čeka i kuća na Ceraku koja je oduzeta bivšem komandantu jedinice za specijalne operacije Miloradu Ulemeku Legiji. Na spisku je i šest stanova u Beogradu zaplenjenih od bivšeg direktora EDB-a Branislava Uskokovića.

Ona naglašava da je zadovoljna dosadašnjim rezultatima primene Zakona o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom.

- Samo od marta prošle godine, kada je zakon stupio na snagu, u Srbiji je zaplenjeno više od 40 nepokretnosti, na desetine vozila, velike količine prehrambene i tehničke robe, dok se zaplena u gotovom novcu meri višemilionskim iznosima. U ovom trenutku teško je govoriti o tome u kojoj vrednosti će biti oduzeta imovina stečena kriminalom, ali sigurno da se radi o stotinama i stotinama miliona evra. Ali tek kada ono što je oteto od građana Srbije bude i vraćeno u budžet, moći ću da kažem da sam zadovoljna u potpunosti - kaže ministarka za Press.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen ocenjuje da su prvi rezultati primene Zakona o oduzimanju imovine „fantastični".

- Upravo pregovaramo sa gradskim vlastima o ustupanju pet stanova koji su privremeno oduzeti od članova grupe poznate kao „đubretarska mafija" na čelu sa Enverom Murseljijem. Stanovi bi trebalo da se privremeno ustupe gradu za rešavanje smeštaja socijalno najugroženijih ljudi. U ovom trenutku u Srbiji se vodi više od 500 postupaka za privremeno oduzimanje imovine - naglasio je Homen.

1 коментар:

Анониман је рекао...

TAJ BIVSI DIREKTOR BI MOGA MNOGE DA NAUCI KAKO SE VODI USPESNO FIRMA IPRAVE PARE. PROSETAJTE MALO KROZ GADSKU CISTOCU DA CUJETE KOMENTARE RADNIKA I VIDITE KAKVO NAM JE STANJE U FIRMI.O