brojač poseta

недеља, 17. јануар 2010.

„Afera oružje": Bin Laden bio u Sribiji kao agent CIA!

Bivši direktor SDPR Jovan Čeković tvrdi za Press da je Osama bin Laden bio u Beogradu u junu 1986, kada je hteo da kupi oružje za borbu protiv Rusa u Avganistanu, i da se tada predstavio kao agent američke tajne službe CIA!

s
Jovan Čeković, bivši direktor SDPR

Čitao sam belešŠku o bin Ladenu... Jovan Čeković, bivši direktor SDPR

Najtraženiji svetski terorista i vođa Al Kaide Osama bin Laden prilikom boravka u Beogradu u junu 1986. predstavio se kao agent američke obaveštajne službe CIA, tvrdi za Press bivši generalni direktor SDPR, general u penziji Jovan Čeković. On dodaje da je Bin Laden došao u SDPR kako bi za 100 miliona dolara kupio naše naoružanje i opremu.

Bin Laden

Od CIA do terora... Bin Laden

Čeković kaže da se Bin Laden, međutim, vratio praznih ruku iz Beograda, jer SDPR nije želeo da mu proda oružje koje bi bilo iskorišćeno za rat protiv Sovjeta u Avganistanu. Čeković, koji u to vreme nije bio direktor SDPR, tvrdi da kad je došao na ovu funkciju u rukama držao službenu belešku o poseti Bin Ladena.

Gerilac i obaveštajac

- Osama bin Laden je 1986. godine bio u Beogradu i o tome postoji pisani trag u SDPR, jer je bila praksa da svaki dolazak stranaca bude evidentiran. Bin Ladena je u SDPR tada doveo Aleksandar Marković, nekadašnji načelnik odeljenja za zemlje u razvoju u SDPR, koji je kasnije prešao u Geneks. Njih dvojicu primio je tadašnji načelnik ovog odeljenja pukovnik Gojko Stanković, a službenu zabelešku o toj poseti potpisao je Boro Jurišić. Međutim, Bin Laden se našima tada predstavio kao agent CIA, a o tome je kasnije pisao i Marković u svojoj knjizi - tvrdi Čeković.

Čeković, koji je u vreme posete Bin Ladena bio predstavnik SDPR u Kairu, kaže da je nekoliko godina kasnije, kad je izabran za direktora SDPR, svojim očima video dokument o poseti ovog teroriste.

- U tom dokumentu navedene su vrste oružja koje je hteo da kupi, ali najviše su ga interesovale zaštitne mreže za bunkere. Iako je Bin Laden bio spreman da potroši 100 miliona dolara, od posla nije bilo ništa! Pretpostavljam da je jedan od razloga i taj što bi takav posao pokvario dobru saradnju naše države sa SSSR, jer je oružje trebalo da se koristi protiv Sovjeta za rat u Avganistanu - dodaje Čeković.

U knjizi „Život uz trgovinu oružjem kroz sećanja" Aleksandar Marković, koji je u međuvremenu preminuo, opisao je susret sa Bin Ladenom u junu 1986. u beogradskom hotelu „Interkontinental". Bin Laden, koji je u Srbiju došao sa pasošem Saudijske Arabije, hteo je da kupi oružje kao funkcioner Pokreta otpora protiv Sovjeta u Avganistanu.

Marković piše da je Bin Laden u „Interkontinental" stigao sa dvojicom pratilaca, Fathijem Mohamedom Alijem koji je imao pasoš SAD (F369069) i Milicom Karadžoglu, Kragujevčankom koja se posle udala za Turčina. Tu je bila i treća osoba, koja je predstavljena kao „posrednik u međunarodnoj trgovini oružja".

a

Nikčević: U SDPR nema dokumenata o Bin Ladenu
Aktuelni direktor SDPR Stevan Nikčević tvrdi za Press da u ovoj firmi ne postoji dokument iz 1986. godine pod nazivom „Zabeleška o razgovoru sa strancima", u kome se navode detalji posete Osame bin Ladena Srbiji.
- Pročitao sam šta su sve objavili hrvatski i srpski mediji o dolasku Bin Ladena i da se pozivaju na navodni dokument SDPR koji nosi oznaku „vojna tajna" i „strogo poverljivo". Međutim, mi u SDPR nemamo nikakav dokument o tome. Nemamo ni slovo o toj navodnoj poseti Bin Ladena Zagrebu i Beogradu, a kamoli kakav dokument - kaže Nikčević.
Zagrebački „Večernji list", pozivajući se na dokument SDPR od 25. juna 1986, objavio je u nedelju da je Osama bin Laden u leto 1986. posetio Zagreb i Beograd, gde je pokušao da kupi oružje za rat protiv Rusije u Avganistanu. (S. M.)

„Bin Ladena se sećam kao osobe srednjeg rasta, uljudnog, pristojnog i prilično skromnog. U to vreme on je bio saradnik i agent CIA i bez ikakvog okolišanja saopštio je vrste savremenog oružja koje su u planu za kupovinu kako bi se uspešnije suprotstavili Rusima u Avganistanu. Spisak je obuhvatao deset vrsta najrazličitijeg naoružanja. Zvanična destinacija robe bila je Karači u Pakistanu, dok bi se oni brinuli o daljem transportu do Avganistana. Vrednost naoružanja iznosila je oko 100 miliona dolara, a plaćanje bi bilo u gotovu, otvaranjem akreditiva preko Saudijske Arabije", piše Marković.

Dva dana čekanja

Marković dodaje da ih je on lično sutradan odveo na sastanak u SDPR, gde im je rečeno da će odgovor na ponudu dobiti za dva dana, i to preko Geneksa.

„Posle dva dana čekanja dobili su negativan odgovor, tako da su iz Jugoslavije otišli razočarani i neobavljena posla. Jugoslavija u to vreme nije mogla da snabdeva oružjem one koji su organizovali otpor Rusima u Avganistanu", zapisao je Marković. U vreme posete Bin Ladena direktor SDPR je bio general potpukovnik Jovan Matović.

Нема коментара: