brojač poseta

субота, 05. децембар 2009.

Žrtva huligana i svedok naprasno promenili iskaz

Žrtva huligana i  svedok naprasno promenili iskaz

Navijač Velibor Dunjić sa pištoljem u ruci: Snimak bezbednosnih kamera kluba „Brodarac“

Beograd - Andrija Čogurić, koji je teško ranjen na splavu „Kalipso“ aprila 2008. godine, juče je na suđenju Dušanu Dunjiću (24), jednom od predvodnika navijača Crvene zvezde, naprasno promenio iskaz. On je rekao da ga Dunjić i drugi optuženi za pokušaj ubistva Uroš Avramović (26) nisu tukli i da nisu pucali u njega.


- Njih nisam video u grupi koja me je napala. U policiji sam pokazao fotografije druge dvojice - tvrdio je juče Čogurić, koga su prema navodima u optužnici Dunjić i Avramović šutirali, udarali flašama, da bi zatim i pucali u njega i ranili ga u ruke. Čoguriću je od posledica prebijanja naprsla i lobanja. U emisiji „Insajder“, koja je emitovana u četvrtak, objavljeno je da je policija protiv Dunjića i Avramovića podnela na desetine krivičnih prijava, ali da ni za jedno delo nisu pravosnažno osuđeni.
Prema saznanjima „Blica“, svedok Dejan Stojanović, muzičar na splavu „Kalipso“, takođe je promenio iskaz rekavši da nije video optužene kako napadaju Čogurića.
- Uplašio sam se policije i te istrage, pa sam pokazao na slike neke dvojice - rekao je svedok Stojanović.
Optuženi Dunjić juče je pre iskaza svedoka negirao navode tužilaštva tvrdeći da je postupak protiv njega „posledica hajke protiv navijača Zvezde“. On je tvrdio da je u vreme napada bio na susednom splavu.
- Bio sam u restoranu „Bajka“ i sećam se da je pevao Baja Mali Knindža. Svi svedoci koji me terete u ovom postupku morali su da kažu suprotno pod pritiskom policije. U to vreme vodila se velika hajka na navijače Zvezde zbog slučaja Uroša Mišića, pa sam i ja otišao iz zemlje - kazao je Dunjić, koga je Republičko tužilaštvo, u zahtevu za zabranu navijačkih grupa koji je podnelo Ustavnom sudu Srbije, označilo kao vođu navijačke grupe „Belgrejd bojs“.
Dunjić je negirao da je jedan od vođa „delija“, već je tvrdio da je samo običan navijač. I drugi optuženi, Avramović negirao je optužnicu, navodeći da Čogurića ne poznaje i da nije bio na splavu gde se desio incident.
- Na „Kalipsu“ je tada bio moj poznanik Marko Ljubić. Tih dana sam mu pozajmio automobil zbog selidbe, a policija ga je te noći zaplenila i tako me dovela u vezu sa ovim slučajem - branio se Avramović.
Ljubić, koga tužilaštvo tereti za pomaganje nakon incidenta, potvrdio je da je za vreme incidenta bio na „Kalipsu“ s prijateljem. U incidentu su, kako je naveo, „učestvovali njemu nepoznati mladići i da nije čuo pucnjavu“.
Goran Petronijević, branilac Dunjića, zatražio je da njegov klijent bude pušten iz pritvora, ali je veće to odbilo. Inače, advokat Petronijević je na početku suđenja tražio da se suđenje odloži uz obrazloženje da emisija „Insajder“ o huliganima, predstavlja „pritisak na sud“, što sud nije prihvatio.
Zbog čega je Čogurić juče promenio iskaz za sada nije poznato, ali, prema navodima „Insajdera“, postoje saznanja da su optuženi navijači zastrašivali žrtve i svedoke, ali i sudije. Koliko su spremni da u tom zastrašivanju idu daleko, dokazuju i pretnje navijača Zvezde sudiji Velimiru Lazoviću posle izricanja presude Urošu Mišiću zbog pokušaja ubistva žandarma. Oni su na „Marakani“ istakli transparent s natpisom „Lazoviću, stići ćete pravda koju deliš“.
Posle ranjavanja na „Kalipsu“, Dunjić i Avramović su bili u bekstvu. Avramović je uhapšen ove godine u Frankfurtu, a Dunjić u novembru prošle godine u Švedskoj, odakle je Srbiji izručen u martu.
Dunjića policija tereti i da je 2. avgusta 2007. godine u SUR „Kazablanka“, poznatijem kao „ Brodarac“, s Denisom Mekićem i Markom Ljubičićem ciglama gađao lokal i pucao iz pištolja. Prijava je prosleđena Četvrtom tužilaštvu, ali i pored snimka sigurnosnih kamera kluba, istraga protiv Dunjića traje već dve godine. „Insajder“ je objavio da je do tada protiv njega podneto 19 krivičnih prijava kojima mu je na teret stavljeno najmanje 31 delo, ali je uvek ostajao na slobodi. Bahato, nekažnjeno ponašanje mnogi su objašnjavali time što mu je otac penzionisani oficir policije.
Protiv Avramovića, takođe jednog od vođa navijača Zvezde, podneto je 15 krivičnih prijava, ali ni on nema nijednu pravosnažnu presudu. Pre četiri godine bio je optužen za prodaju heroina, a u odgovoru „Insajderu“, iz Okružnog tužilaštva navode da je postupak još u toku, pošto je ukinuta prvostepena presuda. Protiv njega se pred Prvim opštinskim sudom vodi postupak jer je u februaru 2005. godine vređao policajce, a zatim jednog pljunuo u lice. Bilo je zakazano 12 glavnih pretresa od kojih je održan samo jedan, pa je sud raspisao poternicu. U Drugom tužilaštvu protiv njega je odbačena prijava koja je podneta nakon što je 10. decembra 2006. godine u Urgentnom centru jednog policajca ugrizao iznad levog uva, drugog ujeo za nogu i potom ga glavom udario u grudni koš pri čemu je pripadniku MUP-a napukla grudna kost. U maju 2007. u klubu „Plastik“ pištoljem je pretio radniku obezbeđenja, seo u auto i velikom brzinom krenuo u pravcu policajaca. Saslušan je u prisustvu advokata Mirka Đorđevića, a dežurni tužilac bila je Irena Bjeloš. Određeno mu je zadržavanje od 48 sati, ali je ukinuto već sutradan, iz nepoznatih razloga. Prijava je podneta Prvom tužilaštvu. Pre godinu dana podignuta je optužnica, ali još nije zakazan nijedan pretres.

Devet najokorelijih vođa navijača partizana i crvene zvezde

Đorđe Prelić (24),
jedan od vođa grupe navijača Partizana „Alkatraz“, osumnjičen za ubistvo Brisa Tatona, u bekstvu je. Podneto više od 20 krivičnih prijava, a po najvećem broju nema pravosnažnih presuda.

Aleksandar Vavić (23) takođe jedan vođa grupe „Alkatraz“. Protiv njega podneto 12 krivičnih prijava, ali nema nijednu pravosnažnu presudu.


Majk Hajkijević (34) bio jedan od vođa navijača Partizana. Osuđivan četiri puta. Na godinu i 11 meseci zatvora osuđen jer je 1999. godine na stadionu Partizana ispalio raketu koja je ubila navijača Zvezde Aleksandra Radovića.

Alen Kostić (23), zvani Kubi, jedan od vođa grupe navijača Partizana „South Family”. Protiv njega je podneto 14 krivičnih prijava, ali nema informacija o tome da li je ijedan sudski proces protiv njega pravosnažno završen.

Branislav Penčić (28), vođa grupe navijača Partizana „Head Hunters” iz Obrenovca. Protiv njega podneto više od 12 krivičnih prijava. U Obrenovcu osuđen na deset meseci zatvora zbog napada na policajca, ali je Okružni sud ukinuo presudu i predmet vratio na novo suđenje.

Dražen Dragaš (26), zvani Draža ili Lurč, jedan od vođa navijača Zvezde, uhapšen je nedavno kada je kod njega nađen pištolj za koji nije imao dozvolu. Protiv njega je prethodno bilo podneto 15 krivičnih prijava, ali nema pravosnažnih presuda.

Marko Vučković (32), zvani Mare i Komandant, vođa grupe „Ultras Boys” i član skupštine kluba. Od 1995. protiv njega podneto osam krivičnih prijava zbog 11 dela, ali su postupci obustavljeni ili još traju.

Uroš Avramović, takođe jedan od vođa navijača Zvezde, protiv koga je podneto 15 krivičnih prijava, ali nema nijednu pravosnažnu presudu.


Protiv Dušana Dunjića je, prema istraživanju „Insajdera“, podneto 19 krivičnih prijava kojima mu je na teret stavljeno najmanje 31 zlodelo, ali je on ostajao na slobodi.

Нема коментара: