brojač poseta

среда, 23. децембар 2009.

Zaječar: Ženi se oduzele noge posle vakcine?!

Nakon što je primila vakcinu žena iz okoline Zaječara dobila tešku glavobolju, mučninu i oduzetost u nogama, epidemiolozi potvrdili da je ovaj slučaj prijavljen, ali čekaju rezultate vanredne kontrole

1

U Srbiji je zabeležen prvi teži slučaj neželjenih reakcija na vakcinu protiv svinjskog gripa, i to kod žene iz okoline Zaječara! Ona je vakcinu primila prošlog petka, a već sutradan javile su joj se oduzetost u nogama, teška glavobolja i mučnina, saznaje Press.

a
Petrović: Vakcina spasla tri pacijenta
Dr Vladimir Petrović kaže da su dosadašnjom vakcinacijom spasena tri života.
- Na 7.500 obolelih jedan umire, a od 3.500 obolelih jedan završi na respiratoru. Do sada smo imunizacijom spasli tri života, dok je osmoro ljudi izbeglo respirator - naveo je dr Petrović.
U Srbiji je novi grip potvrđen kod 529 osoba, a od njega je umrlo 42. Trenutno se na lečenju u bolnicama nalazi 628 osoba, od kojih je 21 na respiratoru.

Dr Vladimir Petrović, član Radne grupe za pandemiju, potvrdio nam je da je ovaj slučaj prijavljen, ali kaže da se još sa sigurnošću ne može reći da je vakcina uzrok problema ove pacijentkinje.

Greška ili...

- U pitanju je pojedinačni slučaj, koji se još ispituje. Zasad ne možemo sa sigurnošću reći da je ovoj osobi pozlilo baš zbog vakcine. Možda je došlo do neke greške ili je imala neko akutno oboljenje. Dok se ispitivanja ne završe, ne možemo sa sigurnošću govoriti da je to posledica vakcinacije - rekao je dr Vladimir Petrović.

Načelnica opšte medicine u Domu zdravlja u Zaječaru dr Ljiljana Jovanović kaže da žena koja je osetila teške nuspojave posle vakcinacije nije pelcovana u gradskoj ambulanti.

- To se najverovatnije dogodilo na nekom drugom mestu zaječarskog okruga. Možda u Boru ili Boljevcu - rekla nam je Jovanovićeva.

Vakcinu protiv novog virusa gripa od 17. do 21. decembra primilo je 25.565 ljudi. Dok u nekim gradovima u unutrašnjosti Srbije ambulante zvrje prazne, u Vojvodini je zabeležen najveći odziv. Dnevno se u pojedinim domovima zdravlja vakciniše stotine ljudi. Najveće interesovanje za vakcinaciju pokazali su stariji građani koji imaju neku hroničnu bolest. Sa druge strane, iako deca uzrasta od pet do 14 godina spadaju u najugroženiju grupu, među njima je zabeležen izuzetno mali broj vakcinisanih.

Načelnica pedijatrijske službe u beogradskom DZ Savski venac dr Snežana Tomić kaže da povećan broj zainteresovanih za vakcinaciju očekuje tek posle raspusta. Ona kaže da u ovoj ustanovi vakcinu mogu da prime svi zainteresovani građani, bez obzira na to da li spadaju u prioritetnu grupu ili ne.

3

Vakcinacija predškolske i školske dece juče je počela i u DZ „Dr Milutin Ivanković" na beogradskoj Paliluli. Pedijatar Branka Maksić kaže za Press da će prvo biti vakcinisana deca koja imaju neko hronično oboljenje.

Roditelji još razmišljaju

- Ali, nećemo vraćati ni zdravu decu koja žele da se vakcinišu. Ovo je prvi dan vakcinacije i još je rano za prognoze kakav će biti odziv - ističe dr Maksić.

Roditelji sa kojima smo juče razgovarali u čekaonicama ovog doma zdravlja uglavnom su nam rekli da ne planiraju da vakcinišu decu.

- Zasad ne planiram da vakcinišem dete. Razgovaraću sa pedijatrom, videću šta će mi on reći, pa ću doneti konačnu odluku - rekao nam je Sever Petrović.

Za razliku od većine roditelja koji pri pomenu vakcine protiv novog gripa nepoverljivo odmahuju glavom, učenik Muzičke gimnazije Miloš G. (15) rešio je da primi vakcinu iako nema hronične zdravstvene probleme.

4
Dok se ispitivanja ne završe, ne možemo da potvrdimo da je to posledica vakcinacije ... Dr Vladimir Petrović, član Radne grupe za pandemiju

- U dogovoru sa roditeljima rešio sam da se vakcinišem jer verujem da je to najbolja zaštita od novog gripa - rekao nam je Miloš.

U DZ Voždovac do sada nije vakcinisano nijedno dete, u DZ Stari grad samo dvoje. U Kragujevcu se do ponedeljka vakcinisalo svega desetoro dece, a u Nišu 33. Dr Vladimir Petrović kaže za Press da je dosadašnji obuhvat dece niži u odnosu na obolevanje.

- Do sada je vakcinisano samo 50 do 60 dece po okrugu - rekao nam je dr Petrović.

5

Umrla žena iz Gračanice

Od novog virusa gripa juče je umrla Biljana Dimić (31) iz Gračanice, koja je u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici primljena pod sumnjom da je zaražena novim virusom gripa A (H1N1). Direktor bolnice dr Milan Jakovljević rekao je da je ona primljena u bolnicu u nedelju u teškom stanju, sa sumnjom na novi grip i nizom pratećih bolesti.

- U njenom lečenju učestvovao je ceo tim naših lekara, ali ona je, nažalost, umrla zbog komplikacija. Očekujemo rezultate koji će pokazati da li se radi o A (H1N1) ili ne - istakao je dr Jakovljević.

Нема коментара: