brojač poseta

четвртак, 17. децембар 2009.

Za vikend -15: Ledeno doba!

Najgore će biti za Svetog Nikolu, kada će se temperatura spustiti na minus 15! Policija i putari apeluju na vozače da budu izuzetno oprezni, inače bi posledice mogle da budu katastrofalne

1
Alpska zima... Građani bi trebalo da očiste trotoare pre ledenih dana
Alpska zima... Građani bi trebalo da očiste trotoare pre ledenih dana

Srbiji u narednih nekoliko dana preti potpuna ledena blokada! Posle nekoliko dana jakih snežnih padavina u celoj zemlji, meteorolozi najavljuju veliki pad temperature, koji bi mogao da dovede do stvaranja ledenih ploča na putevima i ulicama! Najgore će, kažu, biti za Svetog Nikolu, pošto se u noću između 19. i 20 decembra očekuju temperature i ispod minus 15!

S obzirom na to da veliki broj građana Srbije slavi Svetog Nikolu, saobraćajna policija i putari su u strahu od drastičnog povećanja broja saobraćajnih nesreća u subotu uveče. Poznato je da posle velikih slava veliki broj pripitih ili pijanih ljudi seda u kola, ne obazirući se mnogo na opasnost da ugroze i svoj i tuđe živote. Kada se na alkohol dodaju zaleđene ulice, posledice mogu biti katastrofalne, pa iz saobraćajne policije najavljuju izuzetno strogu kontrolu vozača.

2

Zatvor za sedam čašica rakije ili četiri čaše vina!

Novi zakon o saobraćaju, koji je počeo da se primenjuje 10. decembra, propisuje kaznu zatvora za vozače koji u krvi imaju više od dva promila alkohola. S obzirom na to da jedna čašica rakije nosi 0,3 promila, to znači da se iza rešetaka ide sa sedam popijenih čašica! Još je gora situacija kada se radi o vinu, pošto dva promila u krvi nose četiri čaše od po dva deci ovog pića. Najopreznije će, ipak, morati da budu pivopije, jer su dovoljne samo četiri flaše od pola litra da budete na granici za zatvor.

U Hidrometeorološkom zavodu kažu da od danas pa do ponedeljka živa u termometru neće prelaziti u plus.

- Narednih dana minimalne temperature će biti od -13 do -10 stepeni, a maksimalne od -7 do -5! U petak i subotu će biti suvo, oblačno i veoma hladno, a sneg će ponovo početi da pada u subotu posle podne - kažu u HMZZ-u.

Meteorolog iz firme „Veder tu ambrela" Ivan Ristić upozorava da će najhladnije biti u noći između subote i nedelje.

3

- Vikend će biti veoma hladan, sa minimalnom temperaturom čak do -15, a maksimalna će biti -6. U ponedeljak i utorak će biti nešto toplije, ali je u nižim delovima moguća magla. Već od srede možemo da očekujemo da sneg počne da se topi - kaže Ristić.

Vladimir Rebić iz Uprave saobraćajne policije kaže da trenutno zbog snega čak 600 patrola brine o bezbednosti saobraćaja u Srbiji, ali da će kontrole biti rigorozne na Svetog Nikolu!

4

Lanci obavezni samo uz letnje gume

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović objašnjava da vozači putničkih vozila ne moraju stalno da imaju lance u kolima, ali da su oni obavezni na letnjim gumama ili na putevima gde je propisana zimska oprema.

- Trenutno je još na snazi stari pravilnik, prema kome zimsku opremu čine pneumatici sa oznakom „M+S" na pogonskoj osovini ili letnji pneumatici sa lancima. I u jednom i drugom slučaju šara na gumama mora da bude debela najmanje četiri milimetara - kaže Okanović. Ukoliko nemate zimsku opremu, platićete kaznu od 5.000 dinara.

- Vozačima se neće tolerisati alkohol! Oni koji budu pod dejstvom alkohola odmah će biti isključivani iz saobraćaja, a oni koji budu imali dva i više promila moraće da prespavaju u policijskoj stanici. Zbog toga apelujemo na vozače da ne sedaju za volan po dejstvom alkohola - rekao nam je Rebić.

5

On apeluje i da vozači budu oprezni i zbog poledice, i to posebno u tunelima, pored reka i jezera, i nagoveštava da će policija na najrizičnijim mestima usporavati vozače plavim rotacionim svetlima.

Zbog najavljenih ledenih dana, u JP „Putevi Srbije" kažu da će njihove ekipe na autoputu i poluautoputu dežurati 24 časa, a na ostalim putevima po potrebi, kao i da imaju dovoljnu količinu soli i rizle i dovoljno mehanizacije.

6

Prvi sneg u Srbiji

PRIJEPOLJE - U seoskim delovima Polimlja, u opštinama Prijepolje, Priboj i Nova Varoš, snežni pokrivač je visok i do pola metra, što u priličnoj meri parališe život. Tridesetak sela je praktično odsečeno od sveta. Međumesni saobraćaj se, s druge strane, kako-tako odvijao. Na Pešteru je takođe bilo pola metra snega, dok je u Sjenici juče ujutro izmerena temperatura od -11 stepeni.

SMEDEREVO - Zbog snega koji neprekidno pada tri dana, na čišćenju glavnih putnih pravaca i gradskih saobraćajnica angažovana je i privatna mehanizacija. U saobraćajnoj policiji kažu da su sve glavne saobraćajnice prohodne, mada se saobraćaj odvija usporeno. Problema, međutim, ima na periferiji i u prigradskim naseljima, gde su gotovo sve ulice neočišćene, a trotoari zavejani.

NOVI SAD - Sa svih glavnih saobraćajnica u Novom Sadu juče je bio uklonjen sneg, za razliku od dana ranije, kada je grad bio paralisan. Ipak, sneg ni juče nije bio očišćen sa trotoara, a najteže je bilo u perifernim delovima grada.

SOMBOR - U Somboru se od 428 ulica čisti samo 27, pa najviše problema imaju Somborci koji ne stanuju u gradskom jezgru. U tim delovima grada bilo je otežano i snabdevanje prodavnica. Otežan je i saobraćaj između grada i 15 okolnih sela i salaških naselja.

SUBOTICA - Sneg u Subotici padao je i juče ceo dan, treći dan zaredom. Srećom, bio je slabog intenziteta pa su bile prohodne sve gradske ulice, ali i biciklističke staze i trotoari. Nadležni kažu da saobraćajnice ne čiste nego bacaju so i rizlu i pripremaju se za najavljenih -15.

ZRENJANIN - Sneg koji je neprekidno padao 36 sati usporio je snabdevanje u Zrenjaninu, saobraćaj se odvijao veoma usporeno, a doveo je i do masovnog okazivanja poslovnih sastanaka zato što je put do Beograda i Novog Sada bio neraščišćen. U zrenjaninskom urgentnom centru juče je zbrinuto osam pacijenata sa prelomima ruku i nogu, uganućima ručnog i skočnog zgloba, a bilo je dva preloma lakta.

KRAGUJEVAC - Saobraćaj u Kragujevcu, prigradski i međugradski prevoz, funkcionišu bez značajnih problema. Autobusi se otežano kreću jedino ka okolnim brdovitim selima. U samom gradu juče je najviše problema bilo na parkinzima, koji su praktično bili neprohodni.

UŽICE - Centralne gradske ulice su prohodne, dok su ulice u višim delovima grada potpuno neprohodne i deca ih koriste za sankanje.

VALJEVO - Lopate za čišćenje snega najtraženiji su artikal u Valjevu u protekla dva dana, rekli su juče u nekoliko prodavnica. Sve zalihe lopata prodate su po ceni od 400 dinara, a nove količine očekuju se danas. Putni pravci u valjevskom kraju su prohodni, ali se saobraćaj obavlja otežano na svim magistralnim i regionalnim putevima. Na mnogim regionalnim putevima na kolovozima ima preko 10 centimetara snega, ali i leda, pošto su putari so i rizlu bacali samo na mostovima i velikim nizbrdicama.

LOZNICA - Sneg koji je u lozničkom kraju neprekidno padao 50 sati najviše problema napravio je na elektromreži, pa su juče bez struje bili Tronoša, Korenita, Bradić i deo Runjana. Polomljeno je i 40 stabala, a veći broj je pod teretom vlažnog snega izvaljen. Snežni pokrivač je do podneva dostigao visinu od 37 santimetara.

ZLATIBOR - Putevi koji vode na Zlatibor i do Ski centra „Tornik" su prohodni. Većeg zastoja u saobraćaju nema, a zimske službe su aktivne 24 časa. Debljina snega na Zlatiboru je 25 cm.

ZAJEČAR - Iako sneg na teritoriji zaječarskog okruga neprekidno pada 24 časa, svi putevi su prohodni, ali je obavezna zimska oprema.

Нема коментара: