brojač poseta

субота, 05. децембар 2009.

Uhapšeno 3.600 mafijaša

Italijani su za poslednjih godinu i po dana uhapsili više od 3.600 mafijaša i zaplenili njihovu imovinu u vrednosti od oko šest milijardi evra. Na nekim od tih poseda izgrađeni su dečja igrališta, socijalne ustanove, vinarije...

s1
Uhapšeno 3.600 mafijaša

Italijanska policija je za proteklih 18 meseci uhapsila više od 3.600 mafijaša i zaplenila njihovu imovinu u vrednosti od skoro šest milijardi evra. Na konfiskovanim posedima država je izgradila dečja igrališta, socijalne ustanove i ponudila mogućnost meštanima da započnu neki posao.

Prema rečima ministra unutrašnjih poslova Italije Roberta Maronija, italijanski model je tako uspešan, da sve evropske zemlje žele da uvedu isti način borbe s organizovanim kriminalom.

- Za godinu i po dana uhapsili smo 3.630 mafijaša i zaplenili njihovu imovinu u vrednosti od oko šest milijardi evra. Zaplenili smo različitu imovinu - od novca, kuća, zemljišta, nakita, automobila, pa do rasnih konja i jahti. To je rekord u Evropi i po broju uhapšenih i po zaplenjenoj imovini - izjavio je Maroni, i objasnio da je policija u telefonskom prisluškivanju razgovora kriminalaca shvatila da su mafijaši zabrinutiji zbog zaplene svoje imovine nego zbog hapšenja svojih pripadnika.

Italija prva donela zakon

Italija je, inače, prva država u Evropi koja je donela zakon o oduzimanju i konfiskaciji imovine od pripadnika grupa organizovanog kriminala koji su pravosnažno osuđeni pred sudom. Zakon je izglasan 1992, nakon ubistva dvojice sudija Đovanija Falkonea i Paola Borselina. Slični zakoni kasnije su usvojeni u Holandiji (1993), Velikoj Britaniji (1994), Austriji (1996) i Belgiji (1999).

s2
Igralište na Korleoneovom i vinoteka na Đenovezeovom imanju

Korisno... Igralište na Korleoneovom i vinoteka na Đenovezeovom imanju

Prema italijanskom zakonu, kad država zapleni nelegalno stečenu imovinu mafijaša - nekretnine, novac, zemljište, firme, ona prelazi u državno vlasništvo, a na posedima koji su pripadali mafijaškim porodicama grade se dečja igrališta, agroturistički centri, socijalne ustanove...

a

Sav višak državi

Prema italijanskom zakonu, tužilac pokreće finansijsku istragu protiv osobe osumnjičene za pripadnost mafiji. Ispituje se kolika je imovina te osobe, ali i imovina njoj bliskih osoba - dece, supružnika i bližih rođaka.

Tužilac, takođe, proverava i koliki su lični prihodi i prihodi firmi koje su u vlasništvu osuđenog za kriminal, da li ima koncesije za bavljenje trgovinom, da li je korisnik beneficiranih zajmova, raznih kredita, kao i da li ima odobrenja za izgradnju. Na kraju istrage tužilac dobija presek celokupne imovine kriminalca i, ukoliko se utvrdi nesrazmera između njegovih prihoda i imovine koju poseduje, on je taj koji mora da dokaže kako je stekao višak. Ako to ne uspe, sav višak država konfiskuje.

Na konfiskovanom zemljištu, najviše na jugu Italije, ostvaruju se razni projekti. Neke od tih projekata na zaplenjenim mafijaškim posedima finansira Evropska komisija, jer je lokalno stanovništvo, koje bi pokrenulo neki posao na tom zemljištu, i dalje u strahu od organizovanog kriminala. Evropski fond za regionalni razvoj je dosad uložio 11 miliona evra u pilot-projekat pretvaranja pedesetak bivših mafijaških poseda u razna preduzeća, a do 2013. godine trebalo bi da uloži ukupno 91 milion evra.

Niču igrališta

Jedan od najboljih primera je izgradnja dečjeg igrališta i spomen-područja za mlade žrtve mafije, „Vrt sećanja", koji je izgrađen u Palermu na Siciliji. To igralište je napravljeno na imanju oduzetom od mafijaša Đovanija Bruske, koji je osuđen na doživotni zatvor zbog više od stotinu ubistava. Bruska je osuđen i za brutalno ubistvo 15-godišnjeg Đuzepea di Matea, sina jednog policijskog saradnika, koji je udavljen posle 779 dana zatočeništva i čije je telo završilo u bazenu s kiselinom.

Na imanju oduzetom od Salvatorea Riine, „kuma svih kumova", izgrađen je agroturistički centar „Korleoneova zemlja", dok je na 17.000 kvadratnih metara oduzetih od Đovanija Đenovezea u San Ćipirelu kod Palerma izgrađena vinoteka, u kojoj je svaka proizvedena boca vina posvećena po jednoj žrtvi mafije.

Нема коментара: