brojač poseta

среда, 16. децембар 2009.

Sneg blokirao polovinu Srbije

Kolaps u Novom Sadu zbog snežnog pokrivača od 15 centimetara. Sneg će padati i danas, a od sutra kreću ledeni dani. Nove padavine za vikend

1

Sneg koji neprestano pada od ponedeljka popodne stvorio je velike probleme u celoj Srbiji, a u pojedinim delovima zemlje dostigao je visinu od 30 centimetara! Saobraćaj se odvija otežano, a najgore je juče bilo u Novom Sadu, gde je sneg od 15 cm izazvao pravi kolaps. Meteorolozi najavljuju da će sneg i danas padati u većem delu zemlje, a od četvrtka nas očekuje nekoliko ledenih dana, kada temperatura neće prelaziti nulu!

2

Potpuno neprohodnih puteva juče nije bilo, ali se saobraćaj u većem delu Srbije odvijao otežano. Javno preduzeće „Putevi Srbije" i saobraćajna policija i dalje apeluju na učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa i uključuju u saobraćaj isključivo sa opremom za zimske uslove, pogotovo na kritičnim deonicama, kao i da strogo poštuju ograničenja brzine.

Kritično na mostu Sloboda

Iako su snežne padavine pravile probleme u celoj Srbiji, najteže je bilo u Novom Sadu i okolnim mestima. U glavnom gradu Vojvodine visina snežnog pokrivača od samo 15 centimetara izazvala je totalni kolaps u saobraćaju! Putevi su jedva bili prohodni, a probleme su imali i pešaci zbog zavejanih trotoara.

3

Saveti reli vozača Andreja Kulundžića - Kako da vozite po snegu

- Obavezno morate da imate zimske gume, jer je sa letnjim gotovo nemoguće voziti po snegu
- Vozite samo ako je vaš automobil potpuno ispravan
- Obavezno uključite ASR (uređaj za elektronsko proklizavanje), izuzev kada se zaglavite u snegu. Tada ga morate isključiti da biste lakše krenuli
- Ako krenete brže i zablokiraju vam točkovi, vratićete kontrolu nad kolima blagim „seckanjem" kočnice - levom nogom kočite, a desnom dodajte gas
- Ne pokušavajte da skrećete i kočite istovremeno, jer se u tim slučajevima blokiraju točkovi. Izgubićete liniju kretanja i auto će po klizavom terenu nastaviti da se kreće pravolinijski, bez obzira šta radili sa volanom
- Najčešće kočite motorom, a kočnice koristite samo da biste potpuno zaustavili automobil
- Vozite sa manjim brojem obrtaja, tako da možete lako da kočite motorom, ali i da povećavate brzinu manjim dodavanjem gasa
- Ako vozite automobil sa pogonom na zadnje točkove, opteretite zadnji deo vozila nekim teretom kako biste izbegli proklizavanje
- Kada po snegu ne možete da se popnete uzbrdo, idite u rikverc
- Držite odstojanje od najmanje 15 do 20 metara od vozila ispred sebe, kako biste imali dovoljno vremena da reagujete, jer ono u svakom momentu može da prokliza ili se naglo zaustavi
- Vodite računa kako se parkirate na putu, jer ako spustite auto preko ivice, lako vam se može dogoditi da ne možete da se vratite na put

Portparol GSP „Novi Sad" Milorad Vukašinović rekao je da su svi gradski i prigradski autobusi juče ujutru kasnili. Saobraćaj prema Institutu u Sremskoj Kamenici i Čardaku praktično je bio obustavljen, a kritično je bilo i na mostu Sloboda.

Najvažnije gradske ulice u Novom Sadu su ipak bile prohodne, ali su se vozila kretala u najboljem slučaju drugom brzinom. Duž Futoškog puta automobili su išli samo u prvoj, a slično je bilo i na Bulevaru oslobođenja i Bulevaru Mihajla Pupina.

Rukovodilac zimske službe u novosadskom Komunalnom preduzeću „Put" Ivica Petrović rekao je da su bili angažovani „sva mehanizacija i ljudstvo, ali da su efekti mali pošto sneg veje non stop". I radnici novosadske „Čistoće" i „Zelenila" čistili su pešačke staze i autobuska stajališta, ali je i njihov učinak bio jedva vidljiv.

U petak -10

Prognostičar u Hidrometeorološkom zavodu Srbije Tanja Maksimović kaže za Press da nas vreme slično jučerašnjem očekuje i u narednom periodu.

4

- I danas će padati sneg istog intenziteta, a od sutra nas očekuje prestanak padavina, ali i ledeni dani sa temperaturom ispod nule. U petak će minimalna temperatura biti -10, a maksimalna od -7 do -5. U subotu posle podne u Beogradu se očekuju nove padavine, koje će se nastaviti i u nedelju, najpre u jugozapadnim i zapadnim oblastima, a zatim u celoj zemlji. Sneg će prestati da pada početkom naredne sedmice - kaže Maksimovićeva.

sneg kraj

Prvi sneg u Srbiji

- UŽICE - Sneg nije napravio velike smetnje na putevima, kao ni u centralnim gradskim ulicama. Putevi ka Zlatiboru su prohodni, a sneg je dostigao visinu do 20 cm, što je obradovalo turističke radnike na ovoj planini.

- BOR - Sneg je juče dostigao visinu od 25 centimetra, ali nije zadao ozbiljnije probleme meštanima Bora i okolnih sela. Ekipe JKP „3 oktobar" čistile su ulice prvog prioriteta, pa su manjih problema jedino imali periferni delovi grada.

- JAGODINA - Svi putni pravci u Pomoravlju juče su bili prohodni za saobraćaj, a putari su uglavnom očistili naslage snega na putevima. U jutarnjim satima nisu bili prohodni putni pravci u planinskim područjima Levča i Resavskog kraja.

- KRAGUJEVAC - Tokom prošle noći i jutra na ulice prvog prioriteta u Kragujevcu bačeni su so i rizla, pa su one bile prohodne. Hitnoj pomoći se obratila samo jedna Kragujevčanka koja se okliznula, pala i povredila nogu.

- LOZNICA - Sneg koji u lozničkom kraju neprekidno pada od ponedeljka u 11 časova izazvao je veći broj kvarova na elektromreži, pa je bez struje ostalo nekoliko sela. Svi regionalni i magistralni putevi bili su prohodni, ali se saobraćaj odvijao usporeno.

- PIROT - Sneg juče nije bio jak, pa se saobraćaj odvijao normalno. Putevi ka Nišu i Dimitrovgradu se bili čisti, kao i svi putevi u gradu i ka selima.

- POŽAREVAC - Sneg je u Braničevskom okrugu izazvao je otežan saobraćaj putničkih vozila, ali nigde nije došlo do većeg zastoja ili prekida. Na svim putevima u okrugu bacana je so. Zbog pojačanog vetra, stvoreni su smetovi na putevima ka Velikom Gradištu i Kličevcu, kao i na Šapinskom brdu i na putu prema Kučevu, ali većih prekida u saobraćaju nije bilo.

- SMEDEREVO - Sneg koji bez prestanka pada dva dana znatno je otežao saobraćaj. Iako su ekipe zimske službe na teren izašle još u ponedeljak uveče, bilo je zastoja pre svega prema šumadijskim selima i u brdskim područjima. U saobraćajnoj policiji navode da su se na teritoriji grada dogodile dve saobraćajne nesreće, obe na magistralnom putu M24, kod Male Krsne, srećom bez težih posledica.

- SREMSKA MITROVICA - Sneg je u decembru potpuno iznenadio sremske putare! Prohodnost puteva juče je bila izuzetno loša, saobraćaj usporen, a po gradovima se malo ko pridržavao obaveze čišćenja snega s trotoara. Velika kašnjenja zabeležena su na autobuskoj stanici i to gotovo na svim pravcima. Posebno je bilo kritično na pravcima prema fruškogorskim selima. Autobus na pravcu prema Bešenovu je najpre sleteo s puta, a odmah zatim i u kanal blizu nadvožnjaka. Nije bilo povređenih.

- SOMBOR - Većih problema na lokalnim putevima nije bilo, ali su svi autobusi kasnili u proseku pola sata, dok je zastoj bio veći na međugradskim relacijama.

- SUBOTICA - Sneg koji je u Subotici počeo da pada preksinoć zabeleo je grad i napravio pokrivač od jednog centimetra, tako da nije bilo većih problema. Na magistralnim i regionalnim putevima severne i zapadne Bačke saobraćaj je bio otežan. Najveće probleme stvarao je vetar koji je nanosio sneg na puteve.

- VALJEVO - Sneg je usporio saobraćaj na svim magistralnim, regionalnim i lokalnim putevima u valjevskom kraju. Najkritičnije je bilo u brdskim krajevima. Saobraćaj je zabranjen za kamione i šlepere na prilazima Divčibarama, dok je put za Bajinu Baštu prohodan samo do Debelog brda. Sve gradske ulice u Valjevu su prohodne.

- ZRENJANIN - Putevi u srednjem Banatu delimično su prohodni jer sneg neprekidno veje skoro dva dana. Vozači voze oprezno i juče nije bilo udesa izazvanih vejavicom. Sve ekipe Vojvodina puta bile su juče na terenu.

Нема коментара: