brojač poseta

уторак, 08. децембар 2009.

Sankcije za nesavesne vozače - udar na džepDozvoljena količina alkohola u krvi smanjena je sa 0,5 na 0,3 promila, a nesavesnim vozačima, za koje se utvrdi da su u krvi imali više do 0,5 promila alkohola, biće oduzeta dozvola Početak decembra 2009. godine je period o kome u poslednje vreme sve više razgovaraju sadašnji, ali i budući vozači. Razlog je novi Zakon o bezbednosti saobraćaja, koji je usvojen 29. maja, a na snagu stupa 10. decembra.
Prekoračenje brzine
Zakon je uveo i nove propise o ograničenju brzine. Ograničenje u naselju će, umesto dosadašnjih 60, biti 50 kilometara na sat, a van grada će na znakovima, umesto 80, stajati ograničenje od 70 kilometara na sat. Prekoračenje brzine će, pored novčane kazne od najmanje 6.000 dinara, povlačiti i određeni broj negativnih poena, a u pojedinim slučajevima i zabranu upravljanja vozilom. Vozači koji van naselja dozvoljenu brzinu prekorače za više od 40 kilometara na sat moraće da plate od 6.000 do čak 20.000 dinara, uz tri kaznena poena i jednomesečnu zabranu sedanja za volan.
Negativni bodovi
Propisi novog zakona su znatno restriktivniji, a pored novčanih kazni uvedeno je i dodeljivanje „negativnih“ poena saobraćajnim prekršiocima. Najviše se može „sakupiti“ 18 poena, a takvim vozačima se automatski poništava vozačka dozvola. Da bi ponovo seli za volan, kažnjeni vozači moraju opet da polažu testove, a kad ponovo steknu pravo da voze, mogu „sakupiti“ najviše 15 kaznenih poena.
1 poen - nepropisno parkiranje, nekorišćenje žmigavca, nepoštovanje prvenstva prolaza, itd.
2 poena - nepropuštanje pešaka na pešačkom prelazu, smanjivanje brzine bez osnovanog razloga, itd.
3 poena - ne zaustavljanje pored vozila za prevoz dece iz kojeg izlaze ili u koje ulaze deca.
4 poena - neprilagodena brzina, nebezbedno preticanje, nepropisno zaustavljanje na autoputu, neprekidna vožnja trakom za preticanje, itd.
5 poena - upotreba mobilnog telefona tokom vožnje, tehnička neispravnost vozila (loši pneumatici, neispravni uređaji za zaustavljanje i upravljanje...).
6 poena - prolazak kroz crveno svetlo.
7 poena - koliko najviše može da vas košta prekršaj predviđen je za novi pojam u zakonu - nasilnička vožnja, prekoračenje brzine za 100%, ubacivanje ispred vozila na semaforu, izazivanje neposredne opasnosti ili nezgode neodgovarajuće učvrščenim ili vangabaritnim teretom, vožnja pod uticajem narkotika ili alkohola, itd.
Vozački ispit
Jedna od osnovnih promena koje donosi novi Zakon o bezbednosti saobraćaja odnosi se na sticanje vozačke dozvole i proces edukacije u auto-školama. Tako će kandidati koji u škole dođu posle 10. decembra prvo morati da pohađaju teorijsku nastavu, zatim da je polože, a tek onda će im biti omogućeno sedanje za volan i praktična nastava. Čak i kada savladaju vožnju i polože vozački ispit pred komisijom, mladi vozači, međutim, neće moći sami da sednu za volan jer je zakonom predviđeno uvođenje restriktivne, odnosno „probne“ vozačke dozvole sa kojom im je omogućeno da upravljaju vozilom, ali uz određena ograničenja (prisustvo suvozača koji ima „punu“ vozačku dozvolu, zabrana vožnje posle 23 sata ...)
Standardna oprema
Kazne za vozače koji ne budu imali obaveznu opremu u automobilima biće od 10. decembra povećane skoro tri puta. Ako vozač nema svetleći trougao ili komplet za prvu pomoć, moraće da plati 5.000 dinara. Vozači će pored standardne opreme morati da imaju i specijalne svetleće prsluke koje će nositi kada noću izlaze iz automobila. Trenutne kazne ukoliko nemate ovu opremu iznose 2.000 dinara, a primenom novog zakona iznosiće 5.000 dinara. Međutim, ukoliko zbog neposedovanja ove opreme vozač izazove neposrednu opasnost za drugog učesnika u saobraćaju ili napravi saobraćajnu nesreću, moraće da plati između 6.000 i 18.000 dinara.
Mobilni i muzika u vozilu
Vozač ne sme da koristi za vreme vožnje telefon, odnosno druge uređaje za komunikaciju ukoliko nema i ne koristi opremu za „slobodne ruke“. Takođe, muzika ne sme da bude toliko jaka da osoba za volanom ne čuje zvučne signale drugih učesnika u saobraćaju. Za ovaj vid prekršaja nema bodovnih kazni, već se naplaćuju mandatne: i za mobilni i za muziku po 5.000 dinara. Tokom dana moraju da budu uključena kratka, a noću duga svetla. Zabranjeni su detektori za radar.

Нема коментара: