brojač poseta

четвртак, 24. децембар 2009.

Ruski hakeri opljačkali „Sitigrup"

Američki FBI istražuje napad hakera na „Sitigrup" u kojem su ukradene desetine miliona dolara, piše „Volstrit džurnal". List je, citirajući neimenovanog zvaničnika vlade, preneo da su hakeri bili povezani sa ruskom sajber kriminalnom grupom

s
Ukrali desetine miliona dolara

Sajber kriminalci izveli precizan napad... Ukrali desetine miliona dolara

Tom prilikom napadnuta su još dva kompjuterska sistema, od kojih je makar jedan bio povezan sa jednom agencijom vlade SAD.

a

Imenovan šef sajber bezbednosti
Sajber kriminal je postao veliki problem za privredu i federalnu američku vladu. Za samo godinu dana dogodilo se više ozbiljnih napada. Među njima je bilo onih u kojima su hakeri upadali u sisteme američkog ministarstva odbrane, Bele kuće i Federalnog istražnog biroa.
Zbog toga je američki predsednik pre dva dana imenovao Hauarda Šmita, bivšeg direktora za sajber bezbednost „Ibeja" i „Majkrosofta", na mesto koordinatora za kompjutersku bezbednost SAD.

„Volstrit džurnal" je naveo da je napad na „Sitigrup" otkriven još letos, premda se možda dogodio i pre godinu dana. Istražiteljima nije jasno da li su hakeri uspeli da obezbede pristup u bankarski sistem direktno, ili posredstvom nekog.

Jedan od klijenata Sitibanke potvrdio je za „Volstrit džurnal" da mu je sa računa nestalo više od milion dolara koji su bili poslati na račun banaka u Litvaniji i Ukrajini. Banci je uspelo da većinu novca dobije natrag, a preostali deo mu je nadoknađen.

„Sitigrup", međutim, ne priznaje da je bio na meti hakera. Direktor službe za bezbednost te finansijske institucije Džo Petro negirao je pisanje lista.

- Nismo imali provalu u sistem i nije bilo gubitaka. Navodi da FBI radi na slučaju u našoj finansijskoj instituciji prosto nisu istiniti - naveo je Petro.

Нема коментара: