brojač poseta

петак, 18. децембар 2009.

Postignut dogovor sa taksistima, fiskalne kase od 1. marta

Postignut dogovor sa taksistima, fiskalne kase od 1. marta
Predstavnici taksi prevoznika i Vlade Srbije postigli su večeras dogovor kojim se uvođenje fiskalnih kasa u taksi vozila odlaže do 1. marta iduće godine, rečeno je Tanjugu u Vladi.

Sporazum su u ime Vlade Srbije potpisali ministari infrastrukture i trgovine i usluga Milutin Mrkonjić i Slobodan Milosavljević, a razgovorima je prisustvovao i ministar energetike Petar Škundrić. Nakon dogovora koji je postignut posle višesatnih pregovora i celodnevne blokade saobraćaja u glavnom gradu taksisti se povlače sa ulica i sutra će normalizovati rad.
"Ono što je najvažnije je da su ulice ne samo u Beogradu, nego i ostalih gradova Srbije odblokirane posle celodnevne blokade i velikih problema građana", naglasio je Milosavljević.

Milosavljević je izjavio da su sa predstavnicima taksi prevoznika vođeni razgovori i o širokom spektru tema i o problemima vezanih za poslovanje taksista i auto-prevoznika.
"Zajednički smo se dogovorili da ćemo predložiti izmene određenih zakonskih propisa koji će omogućiti uklanjanje nelegalnih taksista sa ulica naših gradova i time omogućiti onima koji su legalnom biznisu da rade zakonito svoj posao", rekao je ministar trgovine.
Milosavljević je najavio razgovore oko utvrđivanja cena taksi usluga, kao i određene izmene zakona. Ministarstvo infrastrukture će predložiti rešenja o pravilnicima za vođenje putnih naloga, dok će Ministarstvo energetike predložiti modele da se politikom cena stimulišu taksi prevoznici koji koriste ekološka goriva.

Predstavnici Sindikata taksi-vozača i autoprevoznika "Nezavisnost" počeli su danas nešto posle 11 časova u zgradi Vlade Srbije pregovore sa predstavnicima nadležnih ministarstava. Štrajk taksi vozača i autoprevoznika počeo je jutros u 19 gradova u Srbiji.

Priveden taksista
Beogradski taksisti u štrajku pokušali su večeras oko 18.30 časova da blokiraju i jednu od najprometnijih raskrsnica u gradu. U jednom trenutku došlo je do koškanja između taksista i policije koja im nije dozvolila da blokiraju raskrsnicu. Policija je intervenisala i privela jednog taksistu, ali nije primenila silu.

Oko 4.000 beogradskih taksista blokiralo je trg Slaviju i Nemanjinu ulicu do zgrade Vlade Srbije, zbog čega je saobraćaj u tom centralnom delu prestonice u prekidu. Zastoj je ozbiljno poremetio rad GSP-a, pa su Beograđani bili osuđeni na duže čekanje na temperaturi od dva stepena ispod nule.
Ulica Kneza Miloša je tokom dana bila prohodna, kao i deo Nemanjine ulice od raskrsnice Kneza Miloša u pravcu ka Železničkoj stanici. Pored blokade propuštana su samo vozila hitne pomoći i vatrogasci.

Predsednik udruženja "Beotaksi" Milivoje Armuš rekao je jutros da se taksisti i autoprevoznici neće pomeriti ispred zgrade Vlade Srbije dok svi njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.
"Zamolili smo kolege da zbog vremenskih uslova danas ne dolaze u
Beograd, već da protestuju u svojim gradovima", kazao je novinarima
jedan od vođa štrajka Milivoje Armuš.


Taksisti traže ukidanje obaveze uvođenja fiskalnih kasa do januara 2013.godine, utvrđivanje minimalne cene usluge taksi prevoza, ukidanje takse na luksuz i plin prilikom registracije vozila, izmene pravilnika o vođenju putnih naloga, kao i pojevtinjenje svih vrsta ekoloških goriva za taksi vozače i autoprevoznike.
Armuš je rekao da je ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević sinoć razgovarao sa predstavnicima taksi udruženja i da im je kazao da uvođenje fiskalnih kasa u ovom trenutku nije neophodno i da Uredbu o tome treba ukloniti, ali da on to ne može sam da uradi. Kako je preneo Armuš, Milosavljević je taksistima rekao da na osnovu Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju i Zakona o prekršajima ova uredba pravi smetnje sudijama za prekršaje i ne pomaže u uklanjanju divljih taksista.

Đilas: MUP da spreči blokadu Beograda
Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je izjavio da niko ne sme da blokira grad i dodao da MUP treba da preduzme mere da spreči blokadu Beograda. Đilas je izjavio da je sramota da neko blokira svoj grad, pogotovu ako živi od toga što svojim sugrađanima pruža usluge, saopštila je gradska uprava.
"Mnogi u ovoj zemlji smatraju da je normalno da blokiraju prugu, autoput ili gradske ulice, posebno raskrsnice. To je opasno i po živote sugrađana i po normalan život. Gradska uprava je uradila sve što je u njenoj nadležnosti i izašla taksistima u susret. Ja sam taksistima rekao - onog dana kada stupe u štrajk blokadom grada, više sa gradonačelnikom Beograda nemaju o čemu da razgovaraju", rekao je Đilas.


Prema Armuševim rečima, uvođenje fisklanih kasa predstavlja otimanje para i neće imati nikakvog efekta.
"Nijedan taksista ne može da izdvoji 270 evra da bi platio dažbine za uvođenje fiskale kase", rekao je on, podsećajući da su taksisti odlaganje te obaveze tražili još od kada je taj zakon stupio na snagu, odnosno pre pet godina.


Armuš je rekao da utvrđivanje minimalne cene usluge taksi prevoza predstavlja osnov da bi taksi služba funkcionisala i mora biti u skladu sa platežnim mogućnostima gradjana .
U generalni štrajk taksi vozača i autoprevoznika stupile su sve taksi asocijacije i udruženja u 21 gradu širom Srbije - Beogradu, Pančevu, Nišu, Kragujevcu, Čačku, Vranju, Smederevu, Šapcu, Loznici, Požarevcu, Ivanjici, Sremskoj Mitrovici, Zrenjaninu, Kraljevu, Užicu, Kikindi, Novom Pazaru, Smederevskoj Palanci, Novom Sadu, Kruševcu i Leskovcu.

Taksisti blokirali centar Užica na jedan sat
Više stotina užičkih taksista jutros je oko osam časova svojim vozilima blokiralo saobraćaj u glavnoj ulici tog grada, pridružujući se generalnom štrajku. Predstavnici taksi udruženja su, posle jednočasvonog protesta koji je prošao bez incidenata, upoznali gradsko rukovodstvo sa svojim problemima na koje im je i ranije ukazivano.
Jednočasovnim štrajkom upozorenja, užički taksisti su, pored protivljenja uvodjenju fiskalnih kasa, ukazali i na nelojalnu konkurenciju, kao i nedovoljan broj parking mesta za taksiste.
U Užicu, gde je registrovano oko 400 taksi vozila, obezbeđena su parking mesta za samo 50 vozila, što je nedovoljno za ovoliki broj taksista, istakli su novinarima organizatori protesta.

Mali odziv na protestu u Kraljevu

Taksisti i prevoznici u Kraljevu danas neće biti u generalnom štrajku, jer će u protestu učestvovati tri od ukupno dvadesetak udruženja, rekao je danas predsednik Udruženja taksi vozača Kraljeva Dragan Pavlović.
"Od dvadesetak udruženja prevoznika, koliko ih ima u Kraljevu, u štrajku će učestvovati samo tri, jer organizacija ovog protesta nije sprovedena preko Udruženja taksi vozača Kraljeva", koje je član Privredne komore Kraljeva, kazao je Pavlović agenciji Beta.
On je dodao da u Kraljevu ima više od tri stotine taksi vozila, od kojih će se danas samo deset odsto naći u protestnoj koloni na ulicama grada.
"Udruženje taksi vožača Kraljeva apsolutno podržava svoje kolege u Srbiji u svim zahtevima, ali zbog loše organizacije štrajka i nekolegijalnosti pojedinih taksi prevoznika, u ovom gradu generalnog
štrajka taksista danas neće biti", rekao je Pavlović.

Beograd: Maršuta taksista
Prevoznici će u devet sati krenuti sa parkinga kod Hale „Pionir“, „Sava centra“, benzinske pumpe „Slap“ i raskrsnice Jablaničke i Kosmajke. Oni će od „Pionira“ ići ulicama Zdravka Čelara, Starine Novaka, pa Beogradskom preko Slavije do Nemanjine. Od benzinske pumpe „Slap“ kretaće se auto-putem, Ustaničkom, Bulevarom oslobođenja, Slavijom do zgrade Vlade. Okupljeni pred „Sava centrom“ do centra će doći ulicama Vladimira Popovića, Milentija Popovića, Bulevarom Mihaila Pupina, preko Mostarske petlje, pa Kneza Miloša do Nemanjine. Kolona će se iz Jablaničke kretati Trgovačkom, Lazarevačkim drumom, Obrenovačkim putem, Radničkom, Bulevarom vojvode Mišića, Mostarskom petljom, pa Kneza Miloša do zgrade Vlade.

Beograd: Maršuta kamiondžija
Beogradske kamiondžije organizovaće kružnu protestnu vožnju od Dunavske, pa ulicama Vojvode Bojovića, Karađorđevom, Savskom, Mostarskom petljom, auto-putem ka Nišu, zatim Vladimira Tomanovića, Vojislava Ilića, Gospodara Vučića, Bulevarom kralja Aleksandra, Batutovom, Dimitrija Tucovića, Ruzveltovom, Mije Kovačevića, Bulevarom Despota Stefana, Klaničkim kejom pa nazad do Dunavske.


Kliknite na sliku da je uvećate


Нема коментара: