brojač poseta

понедељак, 07. децембар 2009.

Pet osoba osuđeno na smrt u Kini zbog trgovine drogom

Sud u Kunmingu, glavnom gradu jugozapadne kineske provincije Junan, osudio je pet osoba na smrtnu kaznu - od kojih jednu uslovno, zbog trgovine drogom i iznude novca

Presude, objavljene na internet sajtu suda, usledile su posle opsežne policijske operacije vođene na jugozapadu zemlje protiv organizovanog kriminala u okviru koje je već izrečeno šest smrthih kazni.
Na smrt su osuđeni Điang Điatian, vođa organizovane grupe od 41. člana, njegova ljubavnica, i ljubavničin otac, kao i jedan od članova grupe, saopštila je kineska novinska agencija Sinhua.
Peti optuženi je osuđen na smrtnu kaznu, uslovno na dve godine.
Takve presude se obično preinače na doživotnu robiju, navodi agencija Frans pres.
Preostalih 36 članova grupe osuđeni su na kazne koje se kreću od 18 meseci do doživotnog zatvora.
Prema navodu portparola suda, Điang (56) se obogatio od trgovine drogom tokom 1990-ih godina, a novac je kasnije uložio u čajdžinice, internet kafee i hotele u Kunmingu. Većina tih mesta služila su za iznuđivanje novca, prostituciju, trgovnu drogom i lažnim novcem.
Kako navodi sud članovi te organizovane grupe bili su strah i trepet u najmanje tri sela u okolini Kunminga, a neki stanovnici su bili primorani da plaćaju do 1.000 juana (oko sto evra) za čaj u nekom od Điangovih lokala.
Neki su bili primorani da kao kusur primaju lažne novčanice i nekad su dobijali batine kad bi protestovali, navodi sud.

Нема коментара: