brojač poseta

среда, 16. децембар 2009.

Pentagon i CIA prate klimatske promene

Pentagon i CIA prate klimatske promene
Globalno zagrevanje i zvanično je postalo pretnja po nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država, koju prate Pentagon i CIA, navedeno je na sajtu američkog javnog radija Nešenal pablik rejdio (NPR).

Planeri Pentagona prvi put će, u novom, četvorogodišnjem izveštaju za Kongres, klimatske promene svrstali među bezbednosne pretnje. Svrstavanju klimatskih promena među bezbednosne prioritete, prethodilo je osnivanje Centra za istraživanja klimatskih promena, pri Centralnoj obaveštajnoj agenciji - CIA, u oktobru.
"Prognoze nas uveravaju da će vremenske nepogode u budućnosti dobiti
na intenzitetu, a možda i na učestalosti", izjavila je zamenica pomoćnika ministra odbrane za strategiju Amanda Dori.

Ali, nova pažnja koju američki bezbednosni zvaničnici posvećuju klimi, ne znači da su Pentagon i CIA zauzeli strane u raspravi oko valjanosti podataka o globalnom otopljavanju. Kao i kod nuklearnog terorizma, smrtonosnih pandemija ili biološkog ratovanja, to samo znači da žele da budu spremni.
"Ja uvek gledam najgori scenario. Bilo da je reč o globalnom zagrevanju ili izgledima da država A okupira državu B, ja samo procenjujem da je najverovatniji ishod onaj koji je i najgori", kazao je za NPR jedan obaveštajni zvaničnik koji prati klimatske promene.

Vojni zvaničnici, naučeni da izrađuju detaljne planove za široki spektar slučajnosti, sličnog su stava.
"Amerikanci očekuju da vojska ima plan za najgore", izjavio je viceadmiral Li Gan, mornarički veteran s 35-godišnjim stažom, koji je sada predsednik Projekta američke bezbednosti.
On je dodao da je to, po njemu, "vrsta razmišljanja koja je uverila većinu vojnih lidera da su klimatske promene stvarna pretnja i da vojska igra važnu ulogu u suočavanju s njom".

Među scenarijima koji zabrinjavaju bezbednosne planere nalazi se topljenje ledene mase planinskog masiva Himalaja. Prema toj teoriji, reke koje hrane himalajski ledenjaci, prvo bi poplavile niža područja, a potom bi presušile, s nestankom lednika. To bi ugrozilo desetine miliona ljudi u nizijama Bangladeša, izazvalo masovne migracije, a zatim i ratove, procenjuju vojni stručnjaci iz SAD i s indijskog potkontinenta.

Autori "Četvorogodišnjeg odbrambenog pregleda" dobili su uputstva
Kongresa da prihvate procene Međuvladinog panela o klimatskim
promenama (IPCH), međunarodnog tela koje su osnovale UN i Svetska
meteorološka organizacija (WMO), kako bi prikupljalo podatke i izveštavalo o globalnim klimatskim podacima. Promene klime, po rečima viceadmirala Gana, mogle bi uticati i na brodogradnju i konstruisanje aviona jer se mora uzeti u obzir da će za 20, 30 ili 50 godina brodovi ploviti, a avioni leteti u sasvim izmenjenim uslovima.

U novom izveštaju koji Pentagon priprema za Kongres, trebalo bi da bude definisano šta globalno otpoljavanje može da znači za "ulogu, misije i postrojenja" Ministarstva odbrane. Kratkoročno gledano, klimatske promene važnije su za obaveštajce nego za vojne planere.
Analitičari iz Nacionalnog saveta za bezbednost nastoje da razviju sistem ranih upozorenja, kako bi se na vreme signaliziralo kojim područjima preti glad ili kojim je državama ugrožena stabilnost zbog eventualno dramatičnih klimatskih promena, navodi se na sajtu NPR.

Нема коментара: