brojač poseta

уторак, 29. децембар 2009.

Od februara kreće postavljanje novih saobraćajnih znakova

Krajem januara naredne godine biće usvojen pravilnik kojim će biti uvedeno nekoliko novih saobraćajnih znakova na putevima u Srbiji, potvrđeno je Pressu u Ministarstvu za infrastrukturu. Tako se uvodi znak za „zonu 30", „pešačku zonu", „kolonu zaustavljenih vozila", „ograničenje najveće dozvoljene brzine na putevima", kao i još nekoliko drugih znakova.

1
Zamena znakova... Putari će imati pune ruke posla
Zamena znakova... Putari će imati pune ruke posla

Načelnik Odeljenja za bezbednost saobraćaja u ministarstvu Demir Hadžić kaže da bi većina novih znakova trebalo da bude postavljena do polovine naredne godine.

a

Negativni bodovi od 1. januara

Kazneni poeni za prekršaje u saobraćaju počeće da se primenjuju od 1. januara, kada počne primena Zakona o prekršajima, kaže za Press Dragan Jovanović, pomoćnik za bezbednost saobraćaja u Ministarstvu infrastrukture. On objašnjava da vozačima koji budu pravili prekršaje do Nove godine poeni neće naknadno biti dopisivani, a evidenciju o negativnim bodovima vodiće policija.

- Negativni bodovi neće biti upisivani u dozvolu, već će podatke o njima evidentirati policija. Kada vozač napuni 18 poena, pristupa merama koje su propisane zakonom. Prvo ide na kurs lepog ponašanja u saobraćaju, a onda će ispočetka pripremati i polagati vozački ispit. - rekao je Jovanović. Inače, negativni poeni neće važiti „večno", već će biti brisani ako vozač dve godine ne napravi nijedan prekršaj za koji se bodovi upisuju.

- Neki znakovi će biti promenjeni pa će, na primer, umesto „crne tačke" biti postavljen novi znak „opasna deonica puta", gde će tačno pisati na koliko metara od znaka vozači mogu očekivati problem. Ima dosta znakova koji su se do sada koristili u skladu sa preporukama, ali nisu bili u pravilniku. Na primer, signalizacija za radove na putu. Sada smo sve te znakove ubacili u novi pravilnik i ono što je nekada bila preporuka sada će da postane obaveza - navodi Hadžić.

On je izjavio da bi pravilnik trebalo da bude završen do kraja januara, kada će „Putevi Srbije" i lokalna samouprava morati da krenu u postavljanje novih znakova.

- Očekujemo da će pravilnik stupiti na snagu do kraja januara, a daćemo šest meseci za postavljanje nove signalizacije. Troškovi postavljanja novih znakova su već uključeni u radove upravljača puta. Procene za broj znakova koji će biti postavljen još nemamo jer će lokalne samouprave morati da odrede gde i šta će biti postavljeno, dok će za puteve prvog i drugog reda taj posao odraditi „Putevi Srbije" - objasnio je on.

Hadžić kaže da će oni koji budu zaduženi za signalizaciju i održavanje puteva morati da plate svu štetu na automobilima koji budu oštećeni zbog lošeg puta na kojem nije bilo potrebne signalizacije.

2

- Ako neko ošteti auto zbog lošeg druma koji nije propisno obeležen, podnosi tužbu protiv upravljača puta i on snosi sve troškove za popravku štete na automobilu - objasnio je on. Kazne za pravna lica koja ne budu obeležila put propisanom saobraćajnom signalizacijom kako bi upozorila učesnike u saobraćaju na opasnost kreću se od 100.000 do 800.000 dinara.

Нема коментара: