brojač poseta

уторак, 08. децембар 2009.

Novi detalji: Na sanitetu ukrali čak 3,5 miliona!?!

Press došao do dokumentacije iz koje se vidi kako su čelnici Pokrajinskog zavoda za zdravstveno osiguranje sanitetsko vozilo vredno četiri miliona dinara platili 7,5 miliona dinara!

1

Posle otkrića Pressa da je Pokrajinski zavod za zdravstveno osiguranje u protekle dve godine potrošio više od milijardu dinara na nabavku nepotrebne opreme, došli smo do dokumenta koji pokazuju kako je trošen novac građana Vojvodine (faksimili u nastavku teksta).

Tako je sanitetsko vozilo za Dom zdravlja „1. oktobar" u Plandištu u maju ove godine plaćeno 7,57 miliona, iako je realna cena nešto manja od 4 miliona dinara!

2
Kupovina sanitetskog vozila za Plandište

Vozilo 3.404.692 (2.888.485 bez PDV-a*)
Oprema 1.402.720 (1.204.000 bez PDV-a*)
Montaža 2.754.146 (2.334.020 bez PDV-a*)
Ukupno 7.578.558
* Vodili računa da vrednost robe bez PDV-a ne pređe limit „malih nabavki" od 2,9 miliona dinara

Umesto da sanitet kupi „u celini", Dom zdravlja u Plandištu je ovo medicinsko vozilo kupio iz tri dela! Posebno je sklopljen ugovor za kupovinu vozila, posebno za opremu i posebno je određena firma koja je montirala opremu (pogledajte tabelu)!

Sve „male nabavke"

Od firme „DEM" iz Novog Sada (konkurisali „Reno Sava" Beograd i „Master grup" Novi Sad) kupljeno je vozilo, od iste firme „DEM" kupljena je oprema za vozilo (konkurisali „MIT" Novi Sad i „Meding" Novi Sad), dok je za nadogradnju odabrana firma „Belkom" iz Zemuna (konkurisali „Medilabor" Novi Sadi i „Master grup" Novi Sad). Kad se saberu ove „male nabavke", dobijamo da je sanitet plaćen 7.578.558 dinara, duplo više nego da je kupljen „iz komada".

3

Veliki deo medicinske opreme koji je u prethodne dve godine kupljen u Vojvodini kupljen je preko „malih nabavki" kako bi se izbeglo raspisivanje javnog tendera. Kod „malih nabavki" kupac sam poziva tri preduzeća da daju ponude, a ne objavljuje javni oglas. Tako je zdravstvenim ustanovama ostavljeno da same biraju od koga će kupiti opremu, što otvara velike mogućnosti za zloupotrebe.

Pljačku u Pokrajinskom zavodu za zdravstveno osiguranje otkrili su radnici Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO). Kao glavnog „krivca" oni su označili Radeta Nikolića, koji je do pre nekoliko dana bio na čelu pokrajinskog zavoda, a onda je razrešen dužnosti i penzionisan! Press je pronašao Nikolića, ali on „zbog zauzetosti" nije želeo da govori za naš list.

4
Fakti

- Odluku o trošenju „slobodnih sredstava" donosila posebna komisija na čijem je čelu bio Rade Nikolić
- U Vojvodini kupljeno osam mamografa koji ne rade jer se nalaze u domovima zdravlja u kome nema obučenih lekara
- Bojan Kostreš (LSV) najavljuje da će insistirati da se ispita poslovanje Zavoda za zdravstveno osiguranje u Novom Sadu

- Na sastanku sam, ne mogu sada da pričam. Javite se sutra, veoma sam zauzet - rekao je Nikolić.

Revizor: Kršenje zakona

Glavni revizor RZZO Anđelka Radenković kaže za Press da je utvrđeno da je bilo „neracionalnog trošenja novca u Vojvodini".

6

Vukajlović: Bilo je nelogičnosti

Direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović kaže za Press da je bilo „nelogičnosti u trošenju novca u Vojvodini".

- Kada je nakon prvog izveštaja kontrole pokazano da je u najmanju ruku bilo nelogičnosti i neracionalnosti, raspustila sam pokrajinsku komisiju za davanje saglasnosti na korišćenje „slobodnih sredstava" sve dok kontrola ne završi svoj posao i podnese izveštaj Upravnom odboru. Svaki dinar javnog novca mora se trošiti na zakonit i racionalan način - naglašava Vukajlovićeva.

- Svaka filijala RZZO u Srbiji dobija novac za plate, lekove, grejanje i druge troškove zdravstvenih ustanova sa područja filijale. Ako im posle plaćanja ovih obaveza ostane novac, to su „slobodna sredstva" i ona se mogu preneti zdravstvenim ustanovama za utvrđene namene. UO RZZO je početkom godine doneo odluku da se ta „slobodna sredstva" zbog krize ne prebacuju zdravstvenim centrima, ali smo potom primetili da na računima vojvođanskih filijala upravo ta sredstava nedostaju. Odnosno, da se ona i pored preporuke UO prebacuju zdravstvenim ustanovama. Prve kontrole su pokazale da je bilo neracionalnosti i postoji sumnja da je došlo do kršenja Zakona o javnim nabavkama - kaže Anđelkovićeva.

Нема коментара: