brojač poseta

субота, 05. децембар 2009.

Narko-dileru sud priznao troškove nabavke droge

Županijski sud u Rijeci priznao je dileru droge Veldetu Džaki (46) troškove nabavke heroina u visini od 7.500 evra! Da situacija bude još neverovatnija, tu odluku je kasnije potvrdio i Vrhovni sud Hrvatske!

Diler je, naime, uhapšen još 2003. godine kad je pokušao da heroin, vredan 15.000 evra, proda policajcu na tajnom zadatku.

Na suđenju u Rijeci Džaka je izjavio da bi bilo pošteno da mu se uzme u obzir trošak nabavke heroina. Sudija Srebrenka Šantić ocenila je da je on zaista platio određeni iznos za drogu, pa je, budući da na narko-tržištu nema fiskalnih računa, odokativnom metodom priznala troškove u visini od 50 odsto od prodajne cene.

Posle žalbe javnog tužilaštva, čak je i Vrhovni sud potvrdio odluku sudije Šantić i obrazložio svoju odluku:

- Prilikom utvrđivanja iznosa imovinske koristi sud je dužan da uzme u obzir i izdatke i troškove, koje je počinitelj imao u vezi sa ostvarenom imovinskom koristi. Ovde je procena bila da je on uložio 50 odsto od cene po kojoj je opojnu drogu prodao prikrivenom istražitelju. Zaista bi bilo teško utvrditi tačnu cenu po kojoj je optuženi kupio drogu.

Mediji navode da je Džaki, posle takve odluke suda porastao ugled među narko-dilerima i da je on nastavio da preprodaje drogu. Neku od njegovih novih pošiljki verovatno su finansirali i hrvatski poreski obveznici, jer mu je sud priznao nabavnu cenu droge koju je predao prikrivenom policajcu.

Javnost u Hrvatskoj je burno reagovala na ovu, zdravom razumu teško prihvatljivu odluku suda, jer je u pitanje doveden smisao posla policije i Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (USKOK). Mediji pitaju da li će sud, ukoliko USKOK uđe u posao raskrinkavanja trgovine droge vredne milion evra, 500.000 evra državnih para dati dilerima kako bi oni pokrili troškove nabavke droge, ili policajci na tajnim zadacima neće smeti da uruče novac dilerima jer će znati da će sud barem pola iznosa vratiti narko-mafiji.

Нема коментара: