brojač poseta

петак, 18. децембар 2009.

Irak: Programom sa interneta protiv letelica SAD

Irak: Programom sa interneta protiv letelica SAD
Irački pobunjenici koristili su u nekoliko navrata jeftinu tehnologiju kako bi presreli podatke američkih bespilotnih letelica, piše danas "Vol strit džornal".

Pozivajući se na izvore bliske američkom ministarstvu odbrane i obaveštajnim službama, list piše da su šiitski pobunjenici uz podršku Irana koristili program "Skajgreber", dostupan svima na internetu za manje od 26 dolara, kako bi špijunirali bespilotne letelice.
Pobunjenici su bez mnogo muke skidali snimke izviđačkih letelica SAD, jer njihov komunikacioni signal nije zaštićen. Zahvaljujući snimcima, pobunjenici su mogli da steknu uvid u potencijalne mete američkih snaga u Iraku.

Upad u Pentagonov izviđački sistem uočen je u junu 2009. godine kada je na zaplenjenom laptopu pronađen snimak sa aviona tipa "predator".
Neimenovani zvaničnik Pentagona je dodao da nema dokaza da su militanti ometali elektronske signale aviona ili da su preuzeli kontrolu nad njima.
Zvaničnik je dodao da je Ministarstvo odbrane brzo rešilo problem uvođenjem kodiranja signala u Iraku, Avganistanu i Pakistanu.

Predstavnici Skajsoftvera, proizvodjača "Skajgrebera" izjavili su da nisu znali da njihov program može da udje u trag drugim podacima.
"Program je namenjen za muziku, fotografije, video zapise, a ne za vojne i druge privredne informacije", rečeno je iz kompanije.

Нема коментара: