brojač poseta

среда, 16. децембар 2009.

„Fijat" će nas u 2010. koštati još 104,5 miliona evra!

U budžetu za 2010. predviđeno da država Italijanima da 100 miliona evra za opremu, 2,5 miliona za plate i još dva miliona za „upravljanje projektom"!?

1
Promoteri posla veka... Direktor „Fijata" Markione i ministar Dinkić
Promoteri posla veka... Direktor „Fijata" Markione i ministar Dinkić

Posao veka sa italijanskim „Fijatom", građane Srbije će u 2010. godini koštati još najmanje 104,5 miliona evra! Toliko je, naime, para odvojeno u državnom budžetu za finansiranje troškova u kompaniji „Fijat Srbija", u kojoj Italijani imaju većinsko vlasništvo iako još nisu uplatili svoj deo osnivačkog uloga!

„Fijat Srbija" se u raspodeli budžeta za 2010. pominje na četiri mesta. Navodi se da će „Fijat" od države dobiti 9,5 milijardi dinara na ime garancija za kupovinu opreme, 250 miliona dinara za isplatu zaostalih zarada (?!?), a određeno je i da se za upravljanje projektom i konsultantske usluge isplati još 195 miliona dinara državnih para!? Sve ukupno, dakle, građani Srbije će u Novoj 2010. finansirati italijanski „Fijat" sa još najmanje 104,5 miliona evra!

Pristao bi i „BMW"!

Na sve to, „Fijat" se u predlogu budžeta navodi i kao jedan od korisnika 17,5 milijardi dinara koje su predviđene za „start ap" kredite, stanogradnju i remont vozila. Istina, ne zna se koliko će od tih para povući „Fijat", ali je sasvim moguće da Italijani naredne godine iz budžeta dobiju i više od 150 miliona evra!?!

2

Stevanović: Da li smo obmanuti?

Aleksandar Stevanović, ekonomista Centra za slobodno tržište smatra da oko „Fijata" postoji niz nelogičnosti.

- U uređenim sistemima nije praksa da se takve dotacije daju privatnim kompanijama, ali ova Vlada, pošto nije uspela da stvori povoljnu poslovnu klimu, mora na taj način da podmiti investitore - kritikuje Stevanović i dodaje:

- Možda to oko „Fijata" nije bacanje para, ali nejasnost vodi u sumnju. Vlada mora da napravi programski budžet, gde će se jasno videti gde se troši poslednja para...

Ekonomski stručnjaci sa kojima su novinari Pressa juče razgovarali kažu da je „Fijat" u Srbiji dobio uslove kakve nijedan proizvođač nije dobio nigde u Evropi!

- Da je država prošle godine otišla u centralu „BMW-a", da su im ponudili ovakve uslove, gotovo je sigurno da bi i oni pristali da uzmu „Zastavu". Pa, ovo su, zaista, nenormalno dobri uslovi! Stvarno ne znam da je bilo koji strani investitor u Srbiji ikada dobio ovakve povlastice i dotacije... - rekao je juče za Press bivši član Vlade Srbije koji je, na naše iznenađenje, insistirao na anonimnosti!

- Nemojte da me citirate pod imenom, jer ne bih želeo da imam problema sa Dinkićem... - kaže naš sagovornik.

Predsednik Ekonomskog saveta i poslanik DSS-a Nenad Popović kaže da je sa svojim timom detaljno proučio predlog budžeta za 2010. i tvrdi da Vlada Srbije „Fijatu" pomaže više i od Vlade Italije!

- Postavlja se i pitanje zašto „Fijat" još nije uplatio svoj deo novca za osnivanje zajedničke kompanije i zašto država nekoliko puta produžava rok za ovu uplatu - pita Popović i upozorava u predlogu budžeta u „aproprijaciji 621" navode ulaganja od 17,59 milijardi, čiji je jedan od korisnika i „Fijat".

3
Srpske pare, italijanski profit... Proizvodna linija „punta"
Srpske pare, italijanski profit... Proizvodna linija „punta"

- Nigde ne piše koliko će i pod kojim uslovima dobiti. Ko zna, možda je sav novac za italijansku kompaniju?! Da bi otklonila te sumnje, Vlada mora da nam odgovori ili da amandmanima popravi budžet - ističe Popović koji kaže da je vrlo problematičan i iznos od 250 miliona dinara koji se budžetom izdvaja za isplate zaostalih isplata radnika „Zastave".

- Neverovatno je da plaćamo plate radnicima u većinski inostranoj kompaniji - dodaje Popović.

Ćirić: Kritike su neosnovane!

Na drugoj strani, državni sekretar Ministarstva ekonomije Nebojša Ćirić odbacuje sve kritike posla sa „Fijatom"

- Svi poslovi oko preduzeća „Fijat automobili Srbija" definisani su ugovorom koji dostupan javnosti. Kada „Fijat" uplati prvih 100 miliona, što treba da se desi do kraja godine, Srbija daje imovinu i opremu u vrednosti od 50 miliona evra. Tokom 2010. godine Fijat daje još 100 miliona evra u kešu, a zatim Srbija u kešu daje 50 miliona. Uvek je odnos dva prema jedan i uvek su na potezu prvi Italijani. Takav je slučaj i sa garancijama.

4
Sve po Ugovoru... Nebojša Ćirić
Sve po Ugovoru... Nebojša Ćirić

Tek kada „Fijat" obezbedi 200 miliona evra kredita za opremu, Srbija će aktivirati svoju garanciju od 100 miliona evra za opremu od koje će se proizvoditi novi automobili - objašnjava Ćirić. Na pitanje zašto poreski obveznici plaćaju dva miliona evra za usluge „upravljanja projektom" i još dva i po miliona za zaostale plate u „Zastavi", Ćirić odgovara:

- Što se tiče projekta upravljanja, taj posao je na tenderu dobila svetski priznata firma „Mejs". A plate su deo naših ranijih obaveza... Nema nikakvog razloga da se paušalnim ocenama urušava ovaj posao koji je od izuzetne važnost za privredu, Kragujevac i Srbiju uopšte - apeluje Ćirić.

Нема коментара: