brojač poseta

четвртак, 17. децембар 2009.

Deda „Kondor" preti zbog Haga

Srbin iz Čikaga star više od 75 godina i koji se potpisivao kao vođa grupe „Kondorov skok" stoji iza gotovo svih pretećih pisama koja su u poslednjih pet godina upućena Vladimiru Vukčeviću, Rasimu Ljajiću, Borisu Tadiću...

1
KONDOROV SKOK... Jedno od pretećih pisama Srbina iz Čikaga
KONDOROV SKOK... Jedno od pretećih pisama Srbina iz Čikaga

Srbin iz Čikaga star više od 75 godina stoji iza gotovo svih pretećih pisama koja su u poslednjih nekoliko godina iz Amerike stigla na adrese najviših državnih funkcionera, otkriva Press.

Ovaj starac, koga su pre nekoliko dana identifikovale srpska i američka policija, priznao je FBI-u da je napisao više od 150 pisama u kojima preti smrću predsedniku Borisu Tadiću, članovima Akcionog tima za okončanje saradnje sa Hagom Vladimiru Vukčeviću i Rasimu Ljajiću, ministrima i sudijama!

Metak u čelo, crni petak,paljenje dedine kuće...

Deda iz Čikaga, koji godinama živi u SAD i ima srpsko državljanstvo i pasoš, a čije ima MUP Srbije ne želi da otkrije, trenutno je u nadležnosti američkog tužilaštva, koje će protiv njega najverovatnije pokrenuti sudski postupak.

Sagovornik Pressa blizak policijskom vrhu Srbije kaže da se ovaj starac u pretećim pismima potpisivao kao vođa organizacije „Kondorov skok", „Crni orao", ili „S. S." (srpski sinovi) grupa Srba iz Ilionisa, Srbi iz Evastona, izaslanici Ratka Mladića! Pretnje ovog starca intenzivirane su posle hapšenja Radovana Karadžića u julu prošle godine.

- Ubedljivo najviše pretećih pisama dobio je tužilac Vladimir Vukčević, oko 70. Iza Vukčevića, na meti „Kondora" su Rasim Ljajić i Boris Tadić. Pretnje su dobijali i ministar odbrane Dragan Šutanovac, sudija Nata Mesarović, koja je vodila proces protiv Legije i „zemunskog klana", Oliver Dulić i Božidar Đelić, a pre njih Dragan Jočić, Vuk Drašković i sudija Vida Petrović-Škero - navodi sagovornik Pressa.

„Kondor" je imao širok spektar pretnji. Vukčeviću i Ljajiću je poručio da ih „čeka metak u čelo", Duliću da mu je „došao crni petak", a Šutanovcu je obećao da će mu „zapaliti dedinu kuću u selu".

Vukčevića naziva „izdajnikom i jevrejskim Ciganinom", proklinje političare, a kako je vreme odmicalo, pretnje su bile sve opasnije i bizarnije, pa su se u ovim pismima mogle naći i uvrede na račun porodice i pretnje silovanjem.

Imao i pomagače u Crnoj Gori

Međutim, policija je utvrdila i da je „Kondor" imao i pomagače, jer su preteća pisma iza kojih je stajao ovaj Srbin, osim iz Čikaga, stizala i iz drugih američkih gradova, ali i iz Herceg Novog, Cetinja, pa čak i Beograda sa pečatom pošte iz Nemanjine ulice.

- MUP Srbije je u leto 2008. prosledio FBI-u na veštačenje preteće pismo koje je dobila sudija Nata Mesarović. Posle toga poslato je još nekoliko pisama koja su stigla iz Čikaga, a o ovom slučaju razgovarano je i u julu ove godine, kada je grupa sudija, tužilaca i policijskih funkcionera bila u poseti SAD. Pre oko mesec dana američka policija je pronašla autora ovih pretnji, ali ga nisu privodili, već su ga držali pod prismotrom kako bi poslao još koje pismo. I kada je poslao poslednje pretnje, koje su pre nekoliko dana stigle na adresu Ljajića i Vukčevića, „Kondor" je priveden na razgovor. Trenutno se srpska i američka strana dogovaraju oko njegovog procesuiranja - navodi sagovornik Pressa.

Нема коментара: