brojač poseta

субота, 05. децембар 2009.

Čečeni preuzeli odgovornost za napad na ruski voz

Islamski pobunjenici sa Kavkaza, koje predvodi najtraženiji gerilski lider Doku Umarov, preuzeli su juče odgovornost za prošlonedeljni teroristički napad na ruski putnički voz „Nevski ekspres". U toj nesreći poginulo je 26 od ukupno 653 putnika i 29 radnika železnice, a povređeno je više od 100 ljudi.

1

Ekstremisti su na internet sajtu Kavkazcenter.com ostavili poruku ruskim vlastima.

- Akcija je izvedena u okviru niza operacija sabotaže koje su planirane protiv strateških ruskih ciljeva, prema nalogu emira Dokua Umarova - piše u pismu koje su islamisti poslali administratorima sajta.

Inače, Umarov je najtraženiji gerilski lider u Rusiji. On predvodi pobunjenike koji imaju za cilj otcepljenje od Rusije, muslimana naseljenih na severnom Kavkazu.

Na sajtu Kavkazcenter.com i ranije su objavljivane potvrde o preuzimanju odgovornosti za pobunjeničke napade za koje su ruski policijski zvaničnici kasnije naveli da nisu originalni.

Stoga, ovoga puta, federalne bezbednosne strukture Rusije nisu želele da komentarišu saopštenje.

Agencija Interfaks navodi, pozivajući se na izvora iz operativnog štaba za istragu o nesreći voza, da pravosuđe i policija ne raspolažu pouzdanom informacijom o mogućoj umešanosti pripadnika nelegalnih oružanih formacija u podmetanje eksploziva pod voz.

2
Begunac... Doku Umarov naredio napad na voz „Nevski ekspres"

Ministarstvo unutrašnjih poslova Čečenije smatra da je saopštenje, objavljeno na sajtu, blef i pokušaj da islamisti još jednom skrenu pažnju na sebe.

Teroristički napad na „Nevski ekspres", koji je bio na relaciji Moskva - Sankt Peterburg, dogodio se prošlog petka kasno uveče. Četiri vagona izletela su iz šina kod sela Uglovka, oko 350 kilometara severno od ruske prestonice. Eksploziju je izazvala nepoznata naprava jačine sedam kilograma TNT-a.

Načelnik uprave Ministarstva za vanredne situacije za Sankt Peterburg, Leonid Beljajev rekao je da je voz „Nevski ekspres" kasnio jedan minut, a da nije, na mestu eksplozije bi bila još jedna kompozicija.

- Da su se na mestu eksplozije susrela dva voza, sve je moglo da bude mnogo tragičnije - naveo je Beljajev.

Нема коментара: