brojač poseta

уторак, 15. децембар 2009.

Avion sa 35 tona oružja povezan sa srpskim trgovcem

Avion "Iljušin Il-76" pun oružja, koji su tajlandske vlasti zaplenile u Bangkoku, bio je vlasništvo kompanije "Beibars", povezane sa srpskim trgovcem oružjem Tomislavom Damnjanovićem, javlja danas AP, prenoseći izjavu istraživača stokholmskog Međunarodnog instituta za istraživanje mira Hjua Grifitsa.


Prema rečima Grifitsa, avion je u oktobru korišćen za prevoz oružja sa Balkana u Burundi.
Posada aviona - četvorica članova su iz Kazahstana, a jedan iz Belorusije, uhapšena je i optužena za ilegalno posedovanje oružja. Članovima posade preti kazna od deset godina zatvora.
Avion se, leteći iz Severne Koreje, spustio u Bangkok radi punjenja gorivom, ali su tajlandske vlasti otkrile da je natovaren sa 35 tona eksploziva, projektila za ručne bacače i delova za rakete zemlja - vazduh, što je u suprotnosti sa embargom Ujedinjenih nacija na trgovinu oružjem prema Severnoj Koreji.
Letelica je bila registrovana i u tri kompanije pod kontrolom ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta, poznatog kao "trgovac smrću". Bout se od marta nalazi u zatvoru u Bangkoku, a Sjedinjene Američke Države traže njegovu ekstradiciju, jer je u Njujorku optužen za terorizam.
Pretpostavlja se da je oružje bilo namenjeno pobunjenicima u Africi ili vojsci Mjanmara. U dokumentima se navodi da je avion prevozio opremu za naftne bušotine na Šri Lanki. Tajlandska policija je ocenila da vrednost tereta iznosi više od 15 miliona dolara.
Grifits tvrdi da su prethodni vlasnici aviona prodavali oružje u Liberiji, Sijera Leoneu, Kongu, Somaliji, Sudanu i Čadu.
"Ti avioni su kao ptice selice. Menjaju kompanije jer je prethodna firma zatvorena iz razloga bezbednosti ili je naznačena u izveštaju UN o trgovini oružjem", izjavio je Grifits.

Нема коментара: