brojač poseta

четвртак, 05. новембар 2009.

Usaglašen stav o ukidanju viza 19. decembra ove godine

U Savetu ministara EU usaglašen je stav da se očekivano ukidanje viza EU za državljne Srbije, Crne Gore i Makedonije stavi na snagu već 19. decembra ove godine, za razliku od ranije predviđenog termina - 1. januara 2010.

To je bio jedinstven stav ambasadora država EU u Komitetu stalnih predstavnika država (COREPER), rekli su danas agenciji Beta izvori iz Saveta ministara EU.
Kako je naglašeno, to bi sada trebalo da bude potvrđeno 11. novembra na zasedanju Evropskog parlamenta i potom verovatno pre kraja meseca na sastanku ministara unutrašnjih ili spoljnih poslova EU.
Izvori u COREPER-u su dodali i da je takav stav usvojen na predlog Slovenije.
Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije danas da će vize za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije biti ukinute pre božićnih i novogodišnjih praznika.
"Slovenija je juče na zasedanju radne grupe za vize na sednici Saveta EU predložila da bezvizni režim za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju počne da se sprovodi već od 19. decembra ove godine, a ne od 1. januara 2010. kako je bilo ranije najavljeno", navodi se u saopštenju.
Slovenačko ministarstvo je naglasilo da će "za Srbiju i Crnu Goru pre toga biti potrebno pričekati i na drugi izveštaj ekspertske grupe o ispunjavanju kriterijuma za liberalizaciju viznog režima, ali Slovenija pritom ne očekuje posebne teškoće".
Predlog bi uskoro trebalo da razmatra i Evropski parlament, a Savet će ga, kako se predviđa, usvojiti sredinom novembra.
"Ovim predlogom se, uz podršku Slovenije, tim državama obećava lep božićni poklon, jer će građani već u vreme božićnih i novogodišnjih praznika moći da putuju u države 'šengena' bez viza", ističe Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije.

Нема коментара: